Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Oświetlenie Ambiente w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypuszczam, że brakuje zestawu danych w sterowniku BCM1. Kolorowe ambiente musi mieć odpowiednie zestawy danych. W przedlifcie kieszenie w drzwiach były w pakiecie ambiente plus  fabrycznie podświetlane i miały odpowiednie zestawy danych w sterowniku. W poliftach zaoszczędzili podświetlane kieszenie i pewnie brak tego pliku w BCM1. Lampki te sterowane są po LIN-BUS i jeżeli brakuje pliku do adresata, to nie będzie on sterowany. To są moje przypuszczenia.

Opublikowano

Właśnie tego się obawiałem , że wina leży po stronie sterownika. W przedlifcie po zakodowaniu sterowników nie wgrywałem zestawu danych.. tyle ile lampek zmostkowalem tyle się zapaliło.

Na jakiej zasadzie system to rozpoznaje

lub nie?

Opublikowano

Po LIN-BUS.

Opublikowano

a te lampki ktore dokladasz napewno są po lin sterowane? one pewnie normalnie napięciem podświetlane i nie beda dzialac po wpieciu w magistrale. jesli tak jest to możesz wpiąć się w jakieś inne oświetlenie, np przycisków, które nie jest sterowane z LIN. Lampki z LIN chyba powinny mieć 4 kable? 

a LIN to szyna danych, system rozpoznaje każdy element komunikując się z nim.

Opublikowano

Napewno są sterowane LIN bo w przedlifcie gdzie dokładałem ambient te lampki normalnie świecą i zmieniają kolory. Do lampek z lin wystarczą 3 kable. Będę  próbował wgrać zestaw danych do BCM.

Opublikowano

a tak z ciekawosci zapytam do tego co pisales wczesniej - podlaczales w przedlifcie kilka takich samych lampek w rzędzie, sterowanych po LIN i wszystkie dzialaly? w sensie mostkowales i wszystkie swiecily bez bledow?

Opublikowano

Dokładnie tak . źródła światła w drzwiach : oświetlenie tła drzwi , oświetlenie konturowe i oświetlenie schowka mają wspólny LIN i zasilanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety ale wgranie zestawu danych QQ2 do BCM1 nie przyniosło rezultatu. Lampka kieszeni dalej się nie zapala. Ma ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

To chińszczyzna, czy oryginalne lampki?

Opublikowano

a może powinny być 8W0919390?

IMG_2334.JPG

Opublikowano

Kupiłeś oryginalne czy chińszczyznę?

Opublikowano

aliexpress

https://pl.aliexpress.com/item/1005006640056403.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.78b51c24ChI93H&gatewayAdapt=glo2pol

w opisie jest 8W0 i czarne wtyczki a dostałem 4K0 z brązowymi upiłowanymi wtyczkami

Opublikowano

Zastosowałbym oryginalne.

Opublikowano
19 godzin temu, nerwos napisał(a):

Niestety ale wgranie zestawu danych QQ2 do BCM1 nie przyniosło rezultatu

Jaki zestaw został wgrany? 

Opublikowano

Ku mojemu zdziwieniu lampka 8W0 zapaliła się 🙂 chińczyk trochę poleciał w  ***** wysyłając 4K0

IMG_2337.jpeg

Opublikowano

No widzisz. Najwidoczniej 4K0 nie komunikuje się należycie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam czy pod BCM1 8W0 907 063 BF podejdzie oświetlenie QQ2 ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest możliwość bez demontażu konsoli sprawdzenie wyprowadzenia przewodów do podświetlenia uchwytu na kubek w Audi A4 b9 dodam że nie mam podświetlenia ambient.

Screenshot_2024-11-11-09-58-27-013_com.miui.gallery.jpg

Opublikowano

Cześć, 

mam następujący problem, dołożyłem do swojego auta ambiente QQ2 - fabrycznie nie było nic. Kupiłem całe boczki, wiązkę na vag-install.

Po instalacji nie święcą mi linie w dzwiach z przodu, lewy tył oraz cupholder. Na początku myślałem, że to moduł led uszkodzony, sprawdziłęm miernikiem, zasilanie dochodzi, ale na próbę kupiłem nowy i podmieniłem dla drzwi lewy przód - po wymianie rónież nie działa.

Dodatkowo zauważyłem, że jak ustawię np z predefiniowanych kolorów karaiby, itd. to z przodu swięcą na inny kolor niż z tyłu.

z błędów mam brak komunikacji do cupholder (oba moduły) oraz contour oba drzwi tył - one działają...

Będę wdzięczny za pomoc.

IMG_6794.JPG

IMG_6795.JPG

IMG_6796.JPG

IMG_6798.JPG

IMG_6799.JPG

IMG_6801.JPG

IMG_6804.JPG

Opublikowano

Zestawy danych wgrane do sterownika?

Kodowania wykonane?