Cycu19911 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Siemka, Panowie mam dziwna sytuację, mianowicie mam B7 BFB Multitronic i np po wrzuceniu trybu P na skrzyni i przy wyłączonej klimatyzacji czuć wibracje silnika ale gdy wyłączę tryb EKON, czyli włączę klimę, wtedy wibracje ustaja...dziwi mnie to bo wydaje mi się że raczej powinno być na odwrót, bo przecież na włączonej klimatyzacji silnik jest bardziej obciążony...ktoś może się spotkał z takim przypadkiem??
lewiatan1989 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Do sprawdzenia sprzęgiełko klimatyzacji.
Cycu19911 Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Opublikowano 17 Lutego 2020 2 godziny temu, lewiatan1989 napisał: Do sprawdzenia sprzęgiełko klimatyzacji. Trzeba jechać na serwis czy jest jakis sposób na samodzielna diagnozę?
lewiatan1989 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Jeżeli masz zwinne palce możesz zdjąć pasek osprzętu i odpalić silnik, jeżeli nie będzie wibracji to masz diagnozę, że któraś rolka/sprzęgiełko/napinacz. Ja stawiam na sprzęgiełko klimy skoro na econie są wibracje. Ale oczywiście jeżeli nie wiesz jak sprawdzić to lepiej niech mechanik sprawdzi. Oczywiście to jest tylko możliwość - nie gwarantuje, że to jest trafna diagnoza.
Cycu19911 Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Opublikowano 17 Lutego 2020 Ok w tygodniu sprawdzę, od czegoś trzeba zacząć ?♂️
soul87 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Obstawiam że poprostu na ECONie są niższe obroty silnika i bardziej czuć wibracje... a 1.8t mają to do siebie ze potrafią drgać na bude , a obroty nawet o 30rpm większe moga już dawać roznice. Rozwiazaniem moze byc podwyzszenie obrotow jalowych, niestety bez tunera się nie obejdzie do BFB maja w wiekszosci przypadkow zablokowane regulacje.
Cycu19911 Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Opublikowano 17 Lutego 2020 21 minut temu, soul87 napisał: Obstawiam że poprostu na ECONie są niższe obroty silnika i bardziej czuć wibracje... a 1.8t mają to do siebie ze potrafią drgać na bude , a obroty nawet o 30rpm większe moga już dawać roznice. Rozwiazaniem moze byc podwyzszenie obrotow jalowych, niestety bez tunera się nie obejdzie do BFB maja w wiekszosci przypadkow zablokowane regulacje. Też to rozwazalem, po wskazówce nie widać żeby obroty rosły ale tak jak mówisz przy np różnicy 30rpm może nie być widać po zegarach, w środę podepnę pod kompa i zerkne
Lomax211 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 5 godzin temu, soul87 napisał: Obstawiam że poprostu na ECONie są niższe obroty silnika i bardziej czuć wibracje... a 1.8t mają to do siebie ze potrafią drgać na bude , a obroty nawet o 30rpm większe moga już dawać roznice. Rozwiazaniem moze byc podwyzszenie obrotow jalowych, niestety bez tunera się nie obejdzie do BFB maja w wiekszosci przypadkow zablokowane regulacje. Ja sobie podniosłem obroty korzystając z tego filmiku:
soul87 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 w 2003 roku modelowym omze to jeszcze dzialac. w b7 napewno nie da rady
grubcio1980 Opublikowano 18 Lutego 2020 Opublikowano 18 Lutego 2020 Soul ma rację to przez obroty. Ten typ tak ma. Nasze silniki najlepiej pracują jak na wolnych mają 800
Cycu19911 Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Opublikowano 18 Lutego 2020 A jest ktoś na forum kto by mi to ogarnął? W ogóle da rady jakoś przez vaga czy jak?
soul87 Opublikowano 18 Lutego 2020 Opublikowano 18 Lutego 2020 Najpierw podlacz VCDS i sproboj zmienic wartosci Adaptacji w silniku w polu 01 . Standardowo 128 , opisane masz na filmiku powyzej. Jak zablokowane to uderz do mnie na priv, pomoge
Cycu19911 Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Opublikowano 19 Lutego 2020 18 godzin temu, soul87 napisał: Najpierw podlacz VCDS i sproboj zmienic wartosci Adaptacji w silniku w polu 01 . Standardowo 128 , opisane masz na filmiku powyzej. Jak zablokowane to uderz do mnie na priv, pomoge Dziś spróbuję tak zrobić ? przez ostatnie dni zauważyłem że czasami nie mogę wyłączyć trybu ECON...to jest od czegoś zależne czy po prostu klima pada?
soul87 Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 2 godziny temu, Cycu19911 napisał: Dziś spróbuję tak zrobić ? przez ostatnie dni zauważyłem że czasami nie mogę wyłączyć trybu ECON...to jest od czegoś zależne czy po prostu klima pada? Pewnie czynnik uciekł
Rekomendowane odpowiedzi