Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

stuknięcie w czasie jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . koledzy proszę o poradę Audi A4 B8 od pewnego czasu gdy cofam cos puknie raz. Ten dzwiek słychać z przedniego zawieszenia.Dodam tylko ze przy cofaniu puka . Zawieszenie sztywne zero puków stuków podczas jazdy. Za wszelkie podpowiedzi dziękuję 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam to samo, ale niestety rozwiazania brak, u mnie nie za każdym razem, raczej jak tak energicznie ruszę do tyłu a potem juz nie stuka. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam to samo i myślę czy paliwo nie chlupocze

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam to samo... jedno puknięcie na wstecznym. 

Opublikowano

W b5 kiedyś odkleił mi się klocek hamulcowy od blachy. 

Opublikowano

u mnie przyczyną pojedynczego puknięcia podczas cofania były luźne śruby mocowania zwrotnicy , chyba tak to się nazywa , chodzi mi o te 4 śruby pod maską nad amorkiem co mocują mocowanie amortyzatora do karoserii , gdzieś się jedna poluzowała i się przemieszczało to mocowanie.

Opublikowano

Witam.Szukam wskazówki co może być przyczyną luzu z lewej strony z przodu w b8 polift. Wymieniłem wachacze, amortyzator , półoś kompletna potem jeszcze przegub wewnetrzny na nowy .poduszka amortyzatora jak nowa stabilizator jak nowe.Wystarczy jechać powoli na jedynce i wjechać w małą nierówność i luz jest mocno słyszalny. U diagnostów byłem kilka razy niektórzy nawet jeździli autem bo nie chcieli uwierzyć. Każdy rozkładał ręce, sam przeleżałem kilka dni pod autem sprawdzając wszystkie śruby i nic. Luzów w układzie kierowniczym nie ma. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Witam. 

Podczas cofania ze skręconymi kołami ( w lewo jak i w prawo ) słychać stuki jak by co pełen obrót koła. Sprawdzałem to przy jeździe w przód ze skręconymi kołami zarówno w lewo jak i w prawo ale nic nie stuka.

Może ktoś miał już taki przypadek i wie w czym leży problem?.

Opublikowano

Witam wszystkich. Od kilku tygodni walcze z zawieszeniem przednim. Temat dotyczy stuków i lekkich zgrzytów podczas skrętu przy małej prędkości przu najeżdżaniu np. nakrawężnik lub inne nierówności. Zawieszenie sprawdzone u kilku mechaników i żadnych przyczyn noe ustalono. Sprawdzone przeguby, wahacze i nic. Stwierdzono jedynie że amortyzatory są lekko zapocone. Czy ktoś może miał podobne klimaty ??  Mam zawieszenie 1BE, wiec zaczne od wymiany tych amortyzatorów. Proszę o jakieś porady jakie mam zakupić. Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano

Witam. Walcze z identycznym problemem, czy może udało się namierzyć przyczynę ?? Ja prawdopodobnie zaczne od amortyzatorów bo są spocone. Prosze o info czy udało sie Panu coś ustalić

Opublikowano

Opisany wyżej przypadek spedzał mi sen z powiek, po odwiedzeniu kilku stacji diagnostycznych i zaangażowaniu kilku mechaników prawie sie poddałem. Dopiero dziś nastąpił przełom. Mianowicie trafiłem na prawdziwego fachowca, który znalazł przyczynę, okazało sie że problem tkwił w niewyregulowanej masce samochodu. Po lekkiej korekcie dystansów zlokalizowanych w okolicy lamp przednich oraz użyciem smarów przy zawiasach (profilaktycznie) skrzypienie opisane wyżej ustąpiło jak ręką odjął. O mały włos a wymieniłbym pół zawieszenia a problem by pozostał.

Opublikowano

Opisany wyżej przypadek spedzał mi sen z powiek, po odwiedzeniu kilku stacji diagnostycznych i zaangażowaniu kilku mechaników prawie sie poddałem. Dopiero dziś nastąpił przełom. Mianowicie trafiłem na prawdziwego fachowca, który znalazł przyczynę, okazało sie że problem tkwił w niewyregulowanej masce samochodu. Po lekkiej korekcie dystansów zlokalizowanych w okolicy lamp przednich oraz użyciem smarów przy zawiasach (profilaktycznie) skrzypienie opisane wyżej ustąpiło jak ręką odjął. O mały włos a wymieniłbym pół zawieszenia a problem by pozostał.

Opublikowano
W dniu 6.02.2020 o 14:42, Gniady napisał:

Witam.Szukam wskazówki co może być przyczyną luzu z lewej strony z przodu w b8 polift. Wymieniłem wachacze, amortyzator , półoś kompletna potem jeszcze przegub wewnetrzny na nowy .poduszka amortyzatora jak nowa stabilizator jak nowe.Wystarczy jechać powoli na jedynce i wjechać w małą nierówność i luz jest mocno słyszalny. U diagnostów byłem kilka razy niektórzy nawet jeździli autem bo nie chcieli uwierzyć. Każdy rozkładał ręce, sam przeleżałem kilka dni pod autem sprawdzając wszystkie śruby i nic. Luzów w układzie kierowniczym nie ma. Pozdrawiam. 

Często takie stukanie pochodzi ze stalowej tulejki, wprasowanej w zwrotnice, sworznia dolnego wahacza. Nie jest w stanie tego ręcznie sprawdzić. Trzepaki i szarpaki na stacjach też się poddają. Odkręć nakretke tego sworznia i spróbuj go wybić ze zwrotnicy. Jak wyjdzie lekko z tulejka to masz winowajcę. Sposób naprawy: gniazdo wyczyścić z utlenionego aluminium. Tulejkę najlepiej dać tokarzowi w celu zrobienia na jej zewnetrznej stronie moletki. Jeśli nie masz tokarza to możesz wziąć punktak i nabić gęsto punkty. Tak przygotowaną tulejkę wciskasz na klej do gwintów lub łożysk. Musi wejść ciasno. Możesz sobie kupić śrubę o twardości 10.9 lub 12.9 z drobnym zwojem, np 1,5- 1,25, do tego nakrętke i duże podkładki. Z takiego zestawu zrobisz sobie coś w rodzaju prasy i dokręcając nakrętke, wciśniesz tulejkę na miejsce. Mam tak zrobione obie strony i spokój. 

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum. Szukałem już tu odpowiedzi ale problem jest taki podczas jazdy np po przejechaniu przez spowalniacz nawet z małą prędkością słychać pojedyncze udezerzenie w podłogę.  Auto już było u 2 mechaników oraz na szarpakach i nic nie wykryto. Jeśli  np jadę po wybojach nic nie słychać.  Tylko podczas gdy przód auta delikatnie przejedzie przez przeszkodę albo z dużą prędkością przyjadę przez wzniesienie jest metaliczne uderzenie w podłogę .

Edytowane przez slavv

Opublikowano

Poduszki silnika sprawdzone?

Opublikowano

Tak sprawdzone . Oraz skrzyni. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ktoś coś znalazł? ja mam to też, ale nie mam możliwości na kanał albo podnośnik. czekam na powrót do Polski. ale po trochę obstawiam Banany..

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Najlepsze jest to, jak jest ciepło niczego nie słychać. Dopiero przy niskich temperaturach jak teraz to dźwięk jakby miało się całe zawieszenie rozleciec.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 19.01.2021 o 07:26, slavv napisał:

Najlepsze jest to, jak jest ciepło niczego nie słychać. Dopiero przy niskich temperaturach jak teraz to dźwięk jakby miało się całe zawieszenie rozleciec.

Witam kolego . Mam ten sam problem co Ty stuka mi cos w zawieszeniu ale jak jest na ciepło to przestaje . Znalazłeś może przyczynę co to było?

Opublikowano
3 godziny temu, bukowskitomasz01 napisał:

Witam kolego . Mam ten sam problem co Ty stuka mi cos w zawieszeniu ale jak jest na ciepło to przestaje . Znalazłeś może przyczynę co to było?

Drążki kierownicze sprawdź na początek.