Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie spalanie w mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem niedawno audi a4 b9 z 2018 roku wprawdzie jako używane ale z salonu bez przebiegu eksploatacyjnego. Ma silnik 2 litry 190 KM benzynowy. W tej samej cenie mogłem kupić z silnikiem diesla ale czytając foldery wychodziło że ten benzynowy w mieście powinien spalać ok. 8 litrów więc uznałem że na paliwo więcej nie wydam niż w dieslu. Na razie żałuję tej decyzji bo póki co to przy naprawdę maksymalnie spokojnej jeździe włączonym trybie skrzyni auto osiągam  na odcinkach 3 do 5 kilometrów bo tyle mam do pracy 11 do 12 litrów. Czy koledzy mają podobne wyniki. Wcześniej miałem 14 letniego Passata w dieslu 170 KM i w mieście nie brał  więcej niż 7 litrów.Więc wychodzi że przynajmniej w zakresie kosztów paliwa zrobiłem nie.najlepszy interes kupując to audi w benzynie a nie w dieslu

Opublikowano

Zimą moje A5 z tym samym silnikiem spala 9-12 l/100 km. Zastępczy diesel (też A5 190KM) na tej samej trasie 7-9 l/km.

Trasa około 8 km dom-praca, hardkor miasto = światła, korki.

Opublikowano
2 godziny temu, Majewski61 napisał:

Kupiłem niedawno audi a4 b9 z 2018 roku wprawdzie jako używane ale z salonu bez przebiegu eksploatacyjnego. Ma silnik 2 litry 190 KM benzynowy. W tej samej cenie mogłem kupić z silnikiem diesla ale czytając foldery wychodziło że ten benzynowy w mieście powinien spalać ok. 8 litrów więc uznałem że na paliwo więcej nie wydam niż w dieslu. Na razie żałuję tej decyzji bo póki co to przy naprawdę maksymalnie spokojnej jeździe włączonym trybie skrzyni auto osiągam  na odcinkach 3 do 5 kilometrów bo tyle mam do pracy 11 do 12 litrów. Czy koledzy mają podobne wyniki. Wcześniej miałem 14 letniego Passata w dieslu 170 KM i w mieście nie brał  więcej niż 7 litrów.Więc wychodzi że przynajmniej w zakresie kosztów paliwa zrobiłem nie.najlepszy interes kupując to audi w benzynie a nie w dieslu

Na takiej trasie w zimie choć nie tak srogiej to Ci się silnik za bardzo nie nagrzeje i większość na ssaniu jedziesz to nie dziwota.?

Opublikowano
  • Autor

No tak ale jak zauważyłem już po mniej więcej 2 kilometrach temperatura wynosi 90 stopni a przy wspomnianym przeze mnie 14 letnim Passacie to w zimie jak dojechałem do pracy temperatura była gdzieś w okolicy 50 stopni a mimo to wóz nie spalał więcej niż 7 litrów i dlatego bardzo mnie rozczarowuje te 12 litrów

Opublikowano
10 godzin temu, Majewski61 napisał:

No tak ale jak zauważyłem już po mniej więcej 2 kilometrach temperatura wynosi 90 stopni a przy wspomnianym przeze mnie 14 letnim Passacie to w zimie jak dojechałem do pracy temperatura była gdzieś w okolicy 50 stopni a mimo to wóz nie spalał więcej niż 7 litrów i dlatego bardzo mnie rozczarowuje te 12 litrów

Ja dojeżdżam codziennie w jedną stronę 35km i na początku też mam spalanie powyżej dychy, a jak dojeżdżam to w zależności od ruchu na Krajowej 4 spalanie wynosi 6,8 - 7,8 . Wiadomo szaleństwa nie ma, bo nie ma jak. Zresztą do pracy się nie śpieszę i za dużo punktów mam. Poprzednim allroadem 2.0 tdi było między 5,8 - 6,5

Dzisiaj popatrzyłem i po 3-5 km miałem spalenie 13, a na końcu traski 7,2 ?

Edytowane przez vvalery

Opublikowano

Ja mam 23km do pracy. Rano jade autostrada a jak wracam to rekreacyjnie wiochami i moje srednie sprawdzone spalanie wynosi 6l. Jestem mega zadowolony z tego dieslowskiego silnika 190km w quatro. Ciesze sie ze zrezygnowalem z zakupu superba z 2.0 tfsi 280ps bo bym musial mala cysterne wozic za soba xD

Opublikowano

W foldery i dane producentów nie ma co wierzyć...i to dotyczy zarówno benzyny jak i diesla. Moim zdaniem tfsi 190 km jest bardzo oszczędny, jak na swoją moc i możliwości....w moim przypadku średnia z prawie 40 tys. km to 7,8 l (liczona z tankowań). Nie jeżdzę prawie wcale w zakorkowanym mieście ale sporo na krótkich odcinkach i autostradach wiec taki wynik to dla mnie rewelacja. Diesel na pewno spaliłby mniej ale kultura pracy i przyjemność z jazdy też jest inna...jeśli ma to dla kogoś znaczenie

Opublikowano

A czego się spodziewałeś?Benzynowy o tej samej pojemności zawsze pali 2-3 litry więcej niż diesel.A w danych,to producenci delikatnie mówiąc mijają się z prawdą i to czasem dość znacznie.Natomiast takie 280 koni,ale w 2 litrach i ośce pewnie w 9 się mieści przy  trasach autostrady,wioski i rekreacyjnie:).U  mnie wychodzi ok.12 lpg przy spokojnej jeździe i okolicznościach prawie bez miast.W mieście i korkach w moment idzie pod 16-17;)