Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Regeneracja turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zna może ktoś te warsztaty co regenerują turbiny http://www.turbojulita.pl/ a drugi http://moto.allegro.pl/item584468744_regeneracja_turbosprezarki_audi_a4_a6_a8_2_5_tdi.html i jeszcze http://moto.allegro.pl/item587515843_turbina_turbosprezarka_audi_a4_a6_passat_superb.html bo myśle oddać do regeneracji i proszę o opinie chyba że ma ktoś jakiś sprswdzony warsztat lub gdzie moge kupić nową firmy GARRETT 90 km silnik 1Z w rozsądnej cenie

Opublikowano

Wiesz regeneracja raczej nic nie da, przynjmniej nie na jakiś długi dystans. Ja bym wybrał którąś z opcji (w zależności od stanu majątkowego):

1. Regeneracja po najniższych kosztach i auto do sprzedania (po czym bym kupił następną A4 z tego forum),

2. Kupiłbym nową sztukę (gdyby mnie było stać),

3. Kupiłbym używaną z rozbitego (znak ludzi którzy rozbierają auto na części a na każdą część dają gwarancję 3 miesięczną w Gostyninie i Gąbinie)

Ale niech wypowiedzą się inni.

Opublikowano

tylko i wylcznie firma : http://turbo-tec.eu/pl sam tam robiłem, profesjonalna obsluga, wysylasz stara dostajesz nowa kurierem i gwarancje na 24 miesiace, a i cena przystepna,

pozdrawiam

Opublikowano

Wiesz regeneracja raczej nic nie da, przynjmniej nie na jakiś długi dystans. Ja bym wybrał którąś z opcji (w zależności od stanu majątkowego):

1. Regeneracja po najniższych kosztach i auto do sprzedania (po czym bym kupił następną A4 z tego forum),

2. Kupiłbym nową sztukę (gdyby mnie było stać),

3. Kupiłbym używaną z rozbitego (znak ludzi którzy rozbierają auto na części a na każdą część dają gwarancję 3 miesięczną w Gostyninie i Gąbinie)

Ale niech wypowiedzą się inni.

troche dla mnie jest nie zrozumiałe takie postępowanie i do każdej opcji mam wiele zastrzeżeń

1. Po co sprzedawać auto ktore sie nie psuje i pakować sie w nowe z nieznaną przeszłośćią i bez gwarancji że w nowym po tygodniu też sie nie wysypie turbo a dodatkowo wprowadzać kogoś na minę.

2. Opcja OK tylko że mnóstwo kasy trzeba wywalić na nową z ASO.

3. Jak miał bym kupić z rozbitka to już wole starą regenerować bo jaką masz pewność że podczas zdezenia nie zostało coś uszkodzonego w turbinie? i również nasuwa sie pytanie ile czasu taka wytrzyma?

idąc tymi śladami albo bym szukał używki na forum, sprawdzonej używki albo jak kolega kudłaty66 napisał regeneracja i dostajesz 2 lata gwarancji na to wiec nie musisz sie martwić.

Opublikowano
  • Autor

tylko i wylcznie firma : http://turbo-tec.eu/pl sam tam robiłem, profesjonalna obsluga, wysylasz stara dostajesz nowa kurierem i gwarancje na 24 miesiace, a i cena przystepna,

pozdrawiam

A jaka cena za regeneracje ???

Opublikowano

pewnie w granicach 800zł

Opublikowano
A jaka cena za regeneracje ???
]

cena zalezy od turbiny, napisz do nich maila, szybko odpisuja, napisz info o autku jakim masz a najlepiej jaki rodzaj turbiny i wtedy otrzymasz wyszystkie informcje.

Ja płacilem powyżej tysiaka gdyz to bylo gt20, w momencie odboiu miałem wszystkie potrzebne uszczelki i srubeczki nowe gratis

pozdrawiam

Opublikowano

Wiesz regeneracja raczej nic nie da, przynjmniej nie na jakiś długi dystans.

Regenerowałeś, że takie rzeczy wypisujesz? Czyszczenie daje marne efekty, ale regeneracja jak najbardziej :cool1: Regenerowałem swoją ponad rok temu i działa rewelacyjnie :good:

Opublikowano

Wiesz regeneracja raczej nic nie da, przynjmniej nie na jakiś długi dystans.

Regenerowałeś, że takie rzeczy wypisujesz? Czyszczenie daje marne efekty, ale regeneracja jak najbardziej :cool1: Regenerowałem swoją ponad rok temu i działa rewelacyjnie :good:

Potwierdzam wypowiedź slaweq. Moja ma już 20 miesięcy po regeneracji i efekty też jak najbardziej na plus. Koszt 700 zł :kox:

Opublikowano
Wiesz regeneracja raczej nic nie da, przynajmniej nie na jakiś długi dystans

Zdaje mi się a nawet jestem pewny że prawda leży po środku.

Nie napisałeś czy twoja turbinka jeszcze dycha. ???????????

Co do regeneracji to ( można podyskutować jak to się ma do nowej )

Jednak jak bym miał wybierać między regenerowaną, a używaną, to bym regenerował.

Opublikowano

Dobry zaklad polecany wybrac i regenerowac,umnie juz smiga po regeneracji 25 tys km i jest ok,nowa turbawka kosztuje w ASO 3.500zl, za regeneracje zaplacilem 800zl,wybór chyba prosty :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Turbo jeszcze chodzi ale jest juz w nim delikatny luz promieniowy (góra dół) i przez to może puszczać olej i myślę o regeneracji lub wymianie z powodu kopcenia na niebiesko przy odpalaniu ale jeszcze spróbuje wymienić uszczelniacze zaworów i zobaczę czy będzie dalej kopcił jeśli będzie kopcił to turbo do wymiany pójdzie.

Opublikowano

Ja regenerowlam w Starym Kisielinie. Narazie zrobilem dopiero 2 tys ale odpukoac jest :good:

Dlugo sie zastanawialem nad nowa ale stwierdzilem ze cena miedzy nowa a regeneracja jest tak duza ze nie oplaca sie nowej.

Opublikowano

Takie coś gdzieś znalazłem :)

12.07.2005r. Uwaga na oszustów

W ostatnim czasie wiele firm i osób zaczęło zajmować się regeneracją i sprzedażą turbosprężarek widząc w tym łatwy i szybki zarobek ,oferują one turbosprężarki używane i po pseudoregeneracji z gwarancją !!!!

Firmy te mając dostęp do używanych turbosprężarek z rozbitych aut , myją je i czyszczą czasami wymieniają pierścienie bez sprawdzenia czy podstawowe wymiary pozostałych części mieszczą się w tolerancji producenta i składają je bez wyważenia !!!! ( Wyważenie części wirujących jest podstawą dobrego funkcjonowania turbosprężarki , a jeśli chodzi o turbosprężarki nowej generacji ze zmienną geometrią bez doważenia ich na specjalnej wyważarce nie wolno ich montować w aucie gdyż może grozić to przykrymi konsekwencjami dla użytkownika auta ,łącznie z uszkodzeniem silnika ).

Turbosprężarki takie można kupić na rynku w kwotach od 400,- do 1000,- pln , i jeśli nie puszczą oleju lub rozsypią się zaraz po zamontowaniu to wytrzymują najwyżej od kilku do kilkunastu tysięcy , trafiają się szczęśliwcy którzy przejezdżaja nawet kilkadziesiąt tysięcy , ale można policzyć ich na palcach jednej ręki .

Turbosprężarka zregenerowana prawidłowo w/g technologi naprawy producenta , ma takie same parametry jak nowa i otzrymuje taką samą gwarancję . Wiele osób zostało oszukanych przez pseudoregenerantów turbosprężarek i niesłusznie jest uprzedzona do turbosprężarek zregenerowanych w technologi producentów turbo , dlatego też każda turbosprężarka regenerowana powinna posiadać certyfikat z kartą gwarancyjną ,które dają nam pewność kto wykonał taką naprawę i co wniej było wymienione .Regnerację lub naprawę takiej turbosprężarki może wykonać serwis odpowiednio wyposażony i najlepiej z długoletnim doświadczeniem ,ktore gwarantuje nam pewność dobrze wykonanej usługi .

Ważne też jest aby naszą starą turbosprężarkę jeżeli decydujemy się na zakup drugiej sprawdził serwis turbo i określił przyczynę jej uszkodzenia jest to niewielki koszt , a pozwoli to nam na uniknięcie ponownego uszkodzenia turbosprężarki ,gdyż nie zawsze warsztaty wymieniające turbosprężarkę na drugą są w stanie prawidłowo ocenić przyczynę uszkodzenia i usunąć ją.

Orintacyjny koszt:

regeneracji podstawowej z kpl. naprawczym od 750,- do 850,- PLN*

turbosprężarki po regeneracji cena od 1400,- do 1800,- PLN *

nowej turbosprężarki od 2200 ,- do 3500,- PLN*

Opublikowano

Turbo jeszcze chodzi ale jest juz w nim delikatny luz promieniowy (góra dół) i przez to może puszczać olej i myślę o regeneracji lub wymianie z powodu kopcenia na niebiesko przy odpalaniu ale jeszcze spróbuje wymienić uszczelniacze zaworów i zobaczę czy będzie dalej kopcił jeśli będzie kopcił to turbo do wymiany pójdzie.

Kopcenie przy odpalaniu niekoniecznie musi znaczyć padnięta turbina :mysli:

Co do regeneracji to mogę polecić dwie firmy: REAM z Lublina i AUTO KARAMBOL z okolic Białegostoku. Ta pierwsza może niezbyt tania, ale pewniak, druga tańsza zdarzają się im wpadki, ale nie robią żadnego problemu z gwarancją.

http://www.reampoland.pl/index.html?idg=kontakt&sklep=

http://www.autokarambol.pl/kontakt.html

Opublikowano

No tej firmie niestety zdarzają się wpadki... Ja bym nie ryzykował :)

Opublikowano

ja też nie :naughty: znajomy tam regenerował i..... no i ma nową turbinkę tyle że za regenerację nikt mu nie zwrócił :naughty:

Jeśli ja bym miał taki wybór używana czy regenerowana to oczywiście regeneracja ale w dobrej firmie z gwarancją :good:

Jeśli Cię stać to oczywiście nowa, niestety to już naciąga budżet dość mocno... przynajmniej mój :decayed:

Opublikowano

Ja tam robiłem tu: http://www.swistak.pl/a1512965,TURBOSPREZARKA-rozne-modele-GWARANCJA.html

Tak jak pisałem kosztowało mnie to 700 zł. Zawiozłem ją poczekałem (i popatrzyłem co i jak panowie z nią robili) i po ok 3 godz. zabrałem i zamontowałem w aucie. Mam ją ok 20 miesięcy i przejechałem ok 30tyś (jeśli dobrze pamiętam). Ale po regeneracji zupełnie inna jazda. Auto odżyło po tym zabiegu. Chłopaki mają rację, że nie wiadomo co ci tam zrobią w tej turbinie. Ja proponuję ją wyjąć, jak się zdecydujesz zawieźć do firmy, która się tym zajmuje i po prostu patrzeć co ci tam zrobią i niech wystawią na to papier i tyle.

Opublikowano

ja też nie :naughty: znajomy tam regenerował i..... no i ma nową turbinkę tyle że za regenerację nikt mu nie zwrócił :naughty:

Jeśli ja bym miał taki wybór używana czy regenerowana to oczywiście regeneracja ale w dobrej firmie z gwarancją :good:

Jeśli Cię stać to oczywiście nowa, niestety to już naciąga budżet dość mocno... przynajmniej mój :decayed:

Potwierdzam zdarzają się im wpadki: kupiłem tam turbinkę po zamontowaniu i 5 minutach pracy okazało się- padaka tel. do karambola i bez rzadnych problemów na następny dzień przysłał mi następną.

A niektóre firmy w takim przypadku szukałyby winy z mojej strony czyli nieprawidłowego montażu.

Opublikowano

Mnie te karambole nie przekonały zajechałem pod dany adres ani tam zadnego warsztatu nie bylo tylko wisiała mała tabliczka regeneracja turbin,wyszla jakas starsza pani i powiedziała mi ze tego pana co regeneruje nie ma w domu a jest gdziestam w polsce, dzwoniłem do goscia powiedział mi ze regeneracja kosztuje 500zł,zrezygnowałem z tej usługi bo to jakis za tani koszt jak na dobra regeneracje, koles tez sprzedaje uzywane czesci z rozbitków wiec kto wie co on tam kombinuje