Ardius Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Witam. Jak na złość dziś rano (Wielkanoc ?) mone A4 B8 2.0 CAGA 2008r. Nie odpalił. Do tej pory jeździł normalnie, fajnie itd bez żadnych błędów. Dziś odpaliłem, zjechłem do przodu z krawężnika, jak wbiłem wsteczny, to przy puszczaniu sprzęgła zgasł. Nie chciał już zapalić. Rozrusznik kręci ale nie pali. Po kilku próbach, zdecydowałem się odkręcić klemę od aku. W międzyczasie sprawdziłem bezpiecznik od pompy paliwa i był ok. Wpiełem aku spowrotem. Zakręciłem raz - nic. Zakręciłem drugi raz - uslyszałem, że zaczyna już łapać paliwo powoli to zgasiłem. Trzeci raz już odpalił normalnie z lekką zadyszką na początku. Chwilę nierówno popracował, jakieś 10 sekund i się uspokoiło. Przejechałem około 20 km. Wszystko ok. Odczekałem aż turbina się uspokoi, zgasiłem. Po chwili zapaliłem żeby sprawdzić, czy już jest ok - no i auto zapaliło normalnie. Co to może być Panowie?
Dev Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Podepnij kompa i zdejmij obudowę paska rozrządu. Sprawdź czy pasek jest napięty
Ardius Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Nie mam kompa niestety. Muszę się zaopatrzyć ?
Dev Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Kup sobie w podjebce VCDSa na OLXie a 300zl i będziesz miał to co potrzeba do swojego auta.
Ardius Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Dev napisał: Kup sobie w podjebce VCDSa na OLXie a 300zl i będziesz miał to co potrzeba do swojego auta. Np taki? VCDS 19.6 Brzeźnik • OLX.pl WWW.OLX.PL Witam Przedmiotem sprzedaży jest interfejs diagnostyczny VCDS PL...
Dev Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/kabel-vcds-19-6-1-vw-audi-skoda-seat-polska-wersja-CID5-IDDt6gZ.html#66b01a9e83;promoted
Ardius Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 No trochę inny niż mój zaproponowany. Oprogramowanie jakie tu dodaje sprzedający to już VCDS? Co muszę się wyuczyć aby obsługiwać VCDSa?
Dev Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 program jest intuicyjny i bardzo prosty do obsługi jak kupisz to zadzwon do mnie to Ci powiem co i jak
Ardius Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 @Dev a nie lepiej gdybym wybrał wersję 19.8.9 np?
bialas14 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Przede wszystkim dowiedz się od sprzedającego na jakim chipsecie jest kabel - jeśli nie jest na chipsecie "ATMEGA162" - odpuść sobie. Szkoda pieniędzy i nerwów. Jeśli kabel nagle przestanie się łączyć z samochodem od razu wędruje do śmieci. Kabel z chipsetem ATMEGA można naprawiać wgrywając nowy wsad.
Ardius Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) 4 minuty temu, bialas14 napisał: Przede wszystkim dowiedz się od sprzedającego na jakim chipsecie jest kabel - jeśli nie jest na chipsecie "ATMEGA162" - odpuść sobie. Szkoda pieniędzy i nerwów. Jeśli kabel nagle przestanie się łączyć z samochodem od razu wędruje do śmieci. Kabel z chipsetem ATMEGA można naprawiać wgrywając nowy wsad. Zaryzykuję i zaufam propozycji @Dev ale i tak dziękuję za wpis @bialas14 Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Ardius
Ardius Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Mam już kabelek. Biorę się do roboty. ? @Dev czy możemy się dzisiaj skontaktować jak masz czas oczywiście? Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Ardius
Dev Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Ardius napisał: Mam już kabelek. Biorę się do roboty. ? @Dev czy możemy się dzisiaj skontaktować jak masz czas oczywiście? W każdej chwili
Ardius Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2020 28 minut temu, Dev napisał: W każdej chwili Zadzwonię o 19. Właśnie wróciłem z auta, bo już bateria mi w laptopie padła. ? Przeglądałem sobie trochę program itd. Znalazłem jedną dziwną rzecz. W pomiarach z dpf we wpisie "ilość metrów od ostatniego wypalania dpf" mam jakąś kosmiczną wartość 349287 m. Czyli by wychodziło na to że 350 km temu? To nie za dużo przypadkiem? I ciśnienie miałem -0.3 kPa (jednostki chyba nie pomyliłem). To chyba nie jest dobrze prawda?
Ardius Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Dzięki @Dev za rozmowę wczoraj. Kilka ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Biorę się za poznawanie vcds. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam. Wracając do tematu głównego - przyczyna nieodpalenia auta dalej nieznana. Dane z vcds pokazują że wszystko w miarę normalnie. Tak że szukam dalej.
mazur1990 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Witaj w klubie kolego u mnie się tak raz zdarzyło. Przejechalem trase 80km zatrzymałem się kolo domu na 10 min po czym wsiadam odpalił i nagle zgasł nie wiadomo czemu. Meczylem sie z zapalaniem chyba z 5minut. Po dlugim kreceniu udało mu się zaciągnąć paliwo i odpalił, wszystko ok do dzisiejszego dnia. Komputer został podłączony i zero błedów na silniku. Chyba w jakiś dziwny sposób układ sie musiał zapowietrzyć takie odniosłem wrażenie.
corradoowner Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 21 minut temu, mazur1990 napisał: Witaj w klubie kolego u mnie się tak raz zdarzyło. Przejechalem trase 80km zatrzymałem się kolo domu na 10 min po czym wsiadam odpalił i nagle zgasł nie wiadomo czemu. Meczylem sie z zapalaniem chyba z 5minut. Po dlugim kreceniu udało mu się zaciągnąć paliwo i odpalił, wszystko ok do dzisiejszego dnia. Komputer został podłączony i zero błedów na silniku. Chyba w jakiś dziwny sposób układ sie musiał zapowietrzyć takie odniosłem wrażenie. Miałem tak samo rok temu. Odpaliłem auto i po około 1km w trakcie jazdy zgasło. Brak komunikatu na fis, podpiąłem vcds i nie było tam żadnych błędów. Włączyłem procedurę odpowietrzania układu paliwowego i o auto odpaliło. Od tamtej pory sytuacja się nie powtórzyła. Auto było zatankowane do pełna. Dziwna sytuacja.
Rekomendowane odpowiedzi