Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Termostat czy pompa wody ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też autko nie dogrzewał , wymieniłem termosta i wszystko ok.

Opublikowano

Panowie, ja mam podobny problem.

Chodzi o AVF.

Zaczęło się od błędu 17664 - Engine Coolant Sensor G62: open or short to Plus

P1256 - 35-10 - - - Intermitten

Kupiłem nowy oryginalny czujnik. Dzisiaj założyłem. Odpalam samochodzik a na wskaźniku pokazuje temperature około 50C.

Kilka dni temu pojechałem w traskę i w korku temperatura na zegarze poszła poza 90C. Dopiero włączyłem ogrzewanie i spadła.

Po wymianie czujnika w Instrments pokazuje temperature 53 C, natomiast w Engine pokazuje aż 108,7 C. Fuel temp 68.4 Intake Air Temp 65,7 C.

Doradzcie w czym może być problem. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale podczas zakładania czujnika wypadł mi i wpadł na "pampers" silnika.

z góry dziękuję

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

no i wymieniłem termostat + czujnik temp. i wszytsko jest OK

trzyma cały czas 90.

Pozdr..

Opublikowano

Aby sprawdzić pompę wystarczy zobaczyć czy się z niej nie leje(ew.kropelkuje)natomiast termostat trzeba wykręcić. :)

Miałem ten sam problem, wymieniłem pompę oraz termo. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie bylo to samo, wymien termostat i bedzie git, tylko jak bedziesz kupowal termostat to tylko oryginal, ja za pierwszym razem kupilem zamiennik i pochodzil 2-3 tygodnie wiec za ta niewielka w sumie roznice w cenie szkoda zachodu, ta glupota kosztowala nowy termostat tym razem orgilal nowy oring i g12 mimo ze 3 tyg temu zalany nowy, no ale nawet gdybym chcial to calego nie zlapie :)

Opublikowano

no i wymieniłem termostat + czujnik temp. i wszytsko jest OK

trzyma cały czas 90.

Pozdr..

a ile musisz przejechać zeby sie zagrzał ?

Opublikowano

Zazwyczaj wsiadam do samochodu, odpalam go i chodzi te minimum 3-5 minut na jałowym, później dopóki się nie nagrzeje nie przekraczam 1800 obrotów i przy takiej jeździe jak dojeżdzam ze Starówki na Targówek (tj. około 5-6km) to auto jest prawie rozgrzane( mniej wiecej 70 stopni )

Daje takie porównanie bo bardzo często robie taką trase i stąd wiem jak sie mniej więcej nagrzewa...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

kto zna numer kat. termostatu do AWX'a :?: :cool1:

Opublikowano

termostat i niżej o-ring do niego

nowy1c.th.jpg

Opublikowano

Witam. ja mialem ten sam problem samochod osiagal tylko 70 stiopni. wymienilem termostat i teraz 90 stoipni osiaga :P termostat uy mechaniak kosztuje ok 40 zl :)

Opublikowano

Witam. ja mialem ten sam problem samochod osiagal tylko 70 stiopni. wymienilem termostat i teraz 90 stoipni osiaga :P termostat uy mechaniak kosztuje ok 40 zl :)

termostat kupujemy ori :wink4: w aso ok 100zł

Opublikowano

dzięki panowie :notworthy:

Opublikowano

Zazwyczaj wsiadam do samochodu, odpalam go i chodzi te minimum 3-5 minut na jałowym, później dopóki się nie nagrzeje nie przekraczam 1800 obrotów i przy takiej jeździe jak dojeżdzam ze Starówki na Targówek (tj. około 5-6km) to auto jest prawie rozgrzane( mniej wiecej 70 stopni )

Daje takie porównanie bo bardzo często robie taką trase i stąd wiem jak sie mniej więcej nagrzewa...

tak dlugo go trzymasz na jalowym zanim ruszysz ?? :blink:

ja tak ok 1 minuty i ruszam i ok 1 minuty jak sie zatrzymam i mam zgasic,po trasie ok 2-3 minuty'

ja zalozylem termostat Wahlera,chcialem Ori ale ojciec mnie zle zrozumial i kupil zamiennika,narazie jezdze 2 miesiace i jest ok :) co wiecie o tym zamienniku ?

jak padnie to nastepny bedzie ori

Opublikowano

tak dlugo go trzymasz na jalowym zanim ruszysz ?? :blink:

ja tak ok 1 minuty i ruszam i ok 1 minuty jak sie zatrzymam i mam zgasic,po trasie ok 2-3 minuty'

Ja zawsze wychodze z domu odpalam autko i zanim moja dupka zdąrzy zejść to jak znalazł 3-5 minut..

Opublikowano

a no chyba ze tak :> nie masz wyjscia w takim razie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam podobną sytuację - 70 stopni. jak mogę się upewnić że to na pewno termostat? Vagowanie wyjaśni sprawę? zanim wydam kasę na wymianę termostatu chcę być pewny

Opublikowano

mam podobną sytuację - 70 stopni. jak mogę się upewnić że to na pewno termostat? Vagowanie wyjaśni sprawę? zanim wydam kasę na wymianę termostatu chcę być pewny

Wydaje mi się że jak wymienisz termostat i czujnik temperatury to wszystko wróci do normy (pamiętaj tylko żeby kupować w aso te części) ale najlepszym rozwiązaniem będzie jak to jeszcze sprawdzisz np: Vagiem. . Pozdr.

Opublikowano

planuje wymienić termo (115 + ok. 80 wymiana). czujnik nie wiem ile bo nie sprawdzałem. chce ograniczyć koszty dlatego zastanawiam się jak to sprawdzić. popytam na forum kto ma vaga.

...

kto ma VAGa? :decayed:

Opublikowano

kto ma VAGa? :decayed:

pora zacząć odwiedzać spoty regionalne

Opublikowano

dzięki za radę :good::naughty: