Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AEB Szarpanie przy przyśpieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem z moim samochodem. Silnik AEB przy przyśpieszaniu szarpie tak do około 3 tyś obrotów, powyżej jest już lepiej. Jeżeli auto potraktować łagodnie i przy powolnym przyśpieszaniu w ogóle nie ma problemu lub czasami występuje. Często jest tak że przy gwałtownym przyśpieszaniu powyżej 3 tyś odpuszcza i idzie jak trzeba. Po podpięciu pod komputer pokazuje się problem n75 - 1262.

Od czego zacząć, aby uporać się z tym problemem, bo mało przyjemności jest z jazdy :(

Opublikowano

Skoro jest błąd zaworu N75, to zapewne od wymiany zaworu N75 ;) 

Warto też zawsze sprawdzić świece i cewki. 

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Remilo7 napisał:

Skoro jest błąd zaworu N75, to zapewne od wymiany zaworu N75 ;) 

Warto też zawsze sprawdzić świece i cewki. 

pojechałem do znajomego który miał troszkę lepszy komputer i pokazuje błąd tak jak wcześniej z sprecyzowaniem

01262 - Solenoid Valve Boost Pressure Control (N75)

26-00 - Output Open

Dużo jest roboty przy wymianie tego ? Macie może jakiś filmik lub inny poradnik jak go wymienić ?

Z góry bardzo dziękuje :)

Opublikowano

Wymiana zaworka to 5 minut. Chyba, że są fabryczne opaski to 10 minut.

Zaworek tylko ori lub taki pierburga z opla/saaba 2.0t, który jest 3x tanszy ale ma inną kolejność podłączenia. Wszystko w necie do doczytania na ten temat. Zaworek jest w tipie i ma 3 krocce oraz wtyczkę zasilającą.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem zaworek lecz dalej to samo się dzieje. Dziwne jest to że pedał gazu wciskany do pewnego momentu idzie normalne a po przekroczeniu tego progu szarpie i się dławi. Co teraz warto by było sprawdzić/wymienić  w poszukiwaniu przyczyny ?

Opublikowano

Tamten błąd już się nie pojawia?

Ja nadal podtrzymuję też, żeby wymienić świece i cewki (chyba że cewki masz jakieś na podmianę). Cewki niestety trochę kosztują, ale w AEB dwa razy miałem takie objawy, też żadnych błędów i to okazywało się rozwiązaniem. Można oczywiście kupić np. jedną czy dwie i przekładać po kolei, ale gwarancji niestety nie ma, że (jeśli to jest problemem) tylko jedna cewka byłaby zepsuta. 

Ogólnie mimo, że stawiałbym na problem w układzie zapłonowym, warto też może wcześniej sprawdzić paliwowy, czyli chociażby ciśnienie paliwa czy jest w porządku. 

Edytowane przez Remilo7

Opublikowano
  • Autor

zrobiłem logi:

15+18

benzyna:

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

gaz:

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

02+20

benzyna:

VAGLOGI.PL

gaz:

VAGLOGI.PL

warto dodać , że przy jeździe tak około 120km/h komputer pokazuje mi spalanie około 14l/100

Edytowane przez Morius

Opublikowano

Kolego poczytaj jakie logi się robi w starych typach sterowników m.in aeb

Opublikowano
  • Autor

statyczny ( jeden się zrobił dobrze drugi jakoś źle i nie chce się dodać na stronę):

http://vaglogger.apphb.com/log/5eb677bc6ea5100adcf6fe92?AuthKey=46abf8728f2d4b6ea7167674c875b881

benzyna :

http://vaglogger.apphb.com/log/5eb677c86ea5100adcf6fe93?AuthKey=bd40aeeb668f4626aa80cac8bf9835e1

http://vaglogger.apphb.com/log/5eb677d36ea5100adcf6fe94?AuthKey=e6e6e9231d824433b22795b08f37bcea

http://vaglogger.apphb.com/log/5eb677da6ea5100adcf6fe95?AuthKey=7712abb5d951493fb516835275058460#charttab-0

gaz

http://vaglogger.apphb.com/log/5eb677dd6ea5100adcf6fe96?AuthKey=c9e2ce8e16b148f2a06c1f6e73e69554

Warto dodać , że na benzynie nie chce iść powyżej 4000 obrotów jak dochodzi to zaraz zaczyna spadać (czasami nie chce przekroczyć 3000)

Śmierdzi benzyną w środku

bardzo duże spalanie ( na komputerze pokazywało 50l/100 spalanie podczas wykonywania testu)

na gazie jeździ się o wiele lepiej (szarpie , ale idzie do odciny)

cały czas pokazuje się błąd: 00561 - Mixture Adaptation 14-00 - Adaptation Limit (Add) Exceeded

błąd po wymianie N75 już się nie pojawia

Opublikowano

Wg mnie walnięta sonda. Na jałowych praktycznie stoi w miejscu, pod butem też głupoty.

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, przem8 napisał:

Wg mnie walnięta sonda. Na jałowych praktycznie stoi w miejscu, pod butem też głupoty.

A chciałem zapytać ile takich sond jest ? 1 czy więcej ?

Opublikowano
20 minut temu, Morius napisał:

A chciałem zapytać ile takich sond jest ? 1 czy więcej ?

Zawsze jest jedna regulacyjna w 1.8t. Poza tym w aeb nie ma sondy za katem, która kontroluje stan spalin.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, przem8 napisał:

Zawsze jest jedna regulacyjna w 1.8t. Poza tym w aeb nie ma sondy za katem, która kontroluje stan spalin.

a można prosić o kod sondy, abym dobrą zamówił :) ? z góry bardzo dziękuje

Opublikowano

Nie znam ale musi być z boscha. Napisz do forumowych sprzedawców to Ci dobiorą.

Jak możesz to zrób statyczny 2+7 na pb na rozgrzanym i odepnij kleme od aku wcześniej na kilka minut.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Sonda kaput albo problem z jej zasilaniem.

Opublikowano
  • Autor

Przeczytałem że do mojego samochodu idzie sonda o numerze 0 258 006 014, lecz już chyba nie jest dostępna . Bez przeróbek jest dostępna sonda DENSO DOX-2035. Zamówić taka czy jakąś inną ?

Opublikowano

Nie do końca jestem przekonany że to sonda, bo nawet w logu widać że coś tam działa, widać że jest problem z mieszanką, zacząłbym od sprawdzenia szczelności całego dolotu żeby wykluczyć lewe powietrze

Opublikowano
  • Autor

Otwierając maskę zobaczyłem ze taki o przewód idący do gruszki dv od kolektora ssącego po prostu wypadł i sobie wisiał. Jak on się nazywa aby kupić ? 

F9C431C4-3D77-4F3C-A8A6-AE1D4D4B5F78.jpeg

14DAC2AF-0F68-4B40-AA38-F88C3CE41196.jpeg

Edytowane przez Morius

Opublikowano

Zmierz średnicę i kup silikonowy na metry. Łatwiej założyć, nie trzeba się męczyć z opaskami. Łatwiej potem sprawdzić czy dv padł.