wolwerin Posted May 11, 2020 Posted May 11, 2020 (edited) Witam wszystkich W dobie koronawirusa i dużo wolnego czasu z racji wykonywania swoich obowiązków zawodowych w domu, znalazłem czas na pokazanie mojej B8. Auto kupiłem już pięć lat temu i od tego czasu też zostałem forumowiczem. Z tego tytułu chciałbym podziękować wszystkim osobom tworzącym forum za możliwość zdobycia sporej wiedzy na temat swojego samochodu i możliwości jego modzenia. Przez te pięć lat użytkowania (odpukać w niemalowane) audi sprawuje się bezawaryjne. Oprócz regularnych zabiegów serwisowych (olej, filtry, wymiana rozrządu) jedyne „usterki” jakie się przytrafiły, to było huczące łożysko i cieknąca tuleja wahacza. Audi kupione 5 lat temu w Polsce, świeżo sprowadzone z Belgii jako 4-latek (rocznik 2011) z oryginalnym przebiegiem 131 tyś. Przed kupnem samochód sprawdzony w salonie audi (odczyt błędów, spr. silnika, zawieszenie – ścieżka diagnostyczna, spr. układu kierowniczego i hamulcowego, spr. powłoki lakierniczej, wpisy w elektronicznej książce). Przegląd przeszedł wyśmienicie, lakier oryginalny, nie bity, mechanicznie 100% sprawny, bez błędów itp.). Serwisowany w Belgii praktycznie do samej sprzedaży, stąd pewność wiarygodnego przebiegu (oczywiście istotne były wpisy elektroniczne a nie książka papierowa). Co mnie pozytywnie zaskoczyło, przeglądy olejowe przez poprzedniego właściciela wykonywane były od samego początku, równo co 15 tyś + „duże” przeglądy co 30 tyś, więc silnik nie został skrzywdzony przez „zalecany” przez serwis long-life. Wyposażenie w chwili zakupu: - Bi-Xenon - pakiet s-line wewnętrzny - zawieszenie 1BV - składane elektrycznie lusterka - 19 calowe felgi, gumki 255/35 - 3 strefowa klimatyzacja - dekory piano black - czujniki parkowania tył - pakiet oświetlenia wewnętrznego QQ1 - czujnik zmierzchu i deszczu - oświetlenie Coming/Leaving Home - MMI 3g high - tempomat Zdjęcia po zakupie, przed modyfikacjami Modyfikacje wykonane od kupna do dnia dzisiejszego: - założona elektryczna klapa bagażnika - dołożone czujniki parkowania z przodu - dołożona kamera cofania - zakupiony dodatkowy zestaw kół na zimę – felgi 18 cali z A5, gumki 245/40 - wymiana hamulców na Bremo 345 przód i 330 tył, założony komplet tarcz OZ Sport, klocki na przód Ferodo DS, tył Ferodo Premier - przyciemnienie szyb (głównie dla zwiększenia anonimowości i dwójkę małych dzieci jeżdżących z tyłu) - schowki pod przednimi siedzeniami - włączonych parę przydatnych funkcji VCDS-em - wleciał ISOFIX na tylną kanapę - wyleciały dekory piano i wleciały carbony z RS4 - przełączniki otwierania szyb z polifta - blendy głośników Bang Olufsen - lakierowane w piano plastiki podłokietników w boczkach drzwi - dynamiczne kierunkowskazy w lusterkach - wymienione oświetlenie wewnętrzne na led, oświetlenie nóg Ambient Light - sportowe nakładki na pedały - nowe oryginalne dywaniki - wydech dwie rurki z 3.0 tdi + końcówki 90 od Buzzer - dyfuzor tylny na dwie rurki, obudowy lusterek i progi s-line obłożone karbonem - przedni grill i kratki halogenów poszły w "plastry miodu" w stylu Black Edition - zmodyfikowane turbo + nowy program zestrojony na 197KM / 399NM Tak mniej więcej prezentuje się na dzień dzisiejszy: Ogólnie w miarę wolnego czasu i możliwości finansowych ciągle coś modzę, więc w temacie od czasu do czasu coś wrzucę Edited November 16, 2020 by wolwerin zmiany...zmiany...zmiany 2
KamilDuzy Posted May 11, 2020 Posted May 11, 2020 Bardzo ładny jak i zadbany egzemplarz, życzę dalszej niezawodności. A spytam silniczek w oryginalne czy było coś podnoszone na mocy.
MaciekPL Posted May 11, 2020 Posted May 11, 2020 W końcu temat założony fajny czarnuch. Te Brembo to z q5 jest ?
wolwerin Posted May 11, 2020 Author Posted May 11, 2020 1 godzinę temu, MaciekPL napisał: W końcu temat założony fajny czarnuch. Te Brembo to z q5 jest ? Dzięki , tak te przednie zaciski Brembo pochodzą z q5 1 godzinę temu, KamilDuzy napisał: Bardzo ładny jak i zadbany egzemplarz, życzę dalszej niezawodności. A spytam silniczek w oryginalne czy było coś podnoszone na mocy. Twój czarnuch również bardzo ładny, w silniku póki co nic nie grzebane ale program wleci na 100% 3 godziny temu, Michu1996 napisał: Powodzenia w dalszych modach u pełno gratów leży tylko trzeba znaleźć czas i to zamontować
wolwerin Posted May 16, 2020 Author Posted May 16, 2020 Wpadło parę gratów do nowego moda Teraz trzeba na jakiś mądry kolor polakierować dyfuzor i rozejrzeć się za wydechem z 3.0 1
karolek_ust Posted May 16, 2020 Posted May 16, 2020 skąd brałeś dyfuzor ? pasuje pod zwykły zderzak ?
wolwerin Posted May 16, 2020 Author Posted May 16, 2020 5 godzin temu, karolek_ust napisał: skąd brałeś dyfuzor ? pasuje pod zwykły zderzak ? Dyfuzor oryginał dostępny w Audi. Niestety robiony tylko pod zwykły zderzak. Po zamontowaniu ma to wygląd mniej więcej tak 1
karolek_ust Posted May 16, 2020 Posted May 16, 2020 48 minut temu, wolwerin napisał: Dyfuzor oryginał dostępny w Audi. Niestety robiony tylko pod zwykły zderzak. Po zamontowaniu ma to wygląd mniej więcej tak No jak mam zwykły. Dasz namiary
wolwerin Posted May 16, 2020 Author Posted May 16, 2020 2 godziny temu, karolek_ust napisał: No jak mam zwykły. Dasz namiary 8K0071620A z wydechami po lewej 8K0071620B z wydechami na 2 strony do tego końcówka numeru 9AX - gruntowany 3Q7 - kolor taki ala aluminium Mój dokładnie ma numer 8K0071620B 3Q7
karolek_ust Posted May 19, 2020 Posted May 19, 2020 Kupowałeś dyfuzor w ASO , ILE cie wyszło bo ja mieszkam w Szwecji i tutaj jakieś chore ceny a niega chca
wolwerin Posted May 19, 2020 Author Posted May 19, 2020 3 godziny temu, karolek_ust napisał: Kupowałeś dyfuzor w ASO , ILE cie wyszło bo ja mieszkam w Szwecji i tutaj jakieś chore ceny a niega chca W Polsce też chorą kasę za niego wołają Wersja z końcówką 3Q7, bez zniżek w ASO, wychodzi coś koło 1700zł. Ja odkupiłem od znajomego za 50% ceny. Mniej niż w ASO ale nadal sporo. Ale z drugiej strony oryginał to oryginał, mam pewność, że wszystko się ładnie złoży i nie jest wykonany z jakiegoś gównolitu co mi pęknie jak najadę cofając na wyższy krawężnik czy zaspę w zimie. No i wygląd robi swoją robotę 1
wolwerin Posted May 20, 2020 Author Posted May 20, 2020 Przyszedł kolejny klocek układanki, tym razem do wnętrza
wolwerin Posted May 21, 2020 Author Posted May 21, 2020 Oryginał z Audi dokładnie to kupiony w Niemcowni.
karolek_ust Posted May 22, 2020 Posted May 22, 2020 No to na bogato Ja szukam do siebie też takiego zestawu . Ale wszystko w swoim czasie
wolwerin Posted July 4, 2020 Author Posted July 4, 2020 Dyfuzor tylnego zderzaka gotowy do montażu. Został obłożony włóknem węglowym i na to lakier clear. Aby utworzyć jakąś logiczną całość na budzie, dodatkowo karbonem zostały obłożone lusterka oraz listwy progowe s-line Trwają poszukiwania nad sensownym wydechem od 3.0 oraz sprzedawcy co wyśle go w całości 2
kamelus_ Posted July 5, 2020 Posted July 5, 2020 Jak co mam w idealnym stanie wydech na dwie strony z 2.0 TFSI quattro tyle że z A5 lift 2016r. Nie wiem czy podchodzi idealnie do A4 ale na logikę powinien.
Recommended Posts