Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria systemu SOS w Audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Po co?

Tak. Chodzi tutaj o eCall/bCall.

Niestety nie mam urządzenia żeby to zrobić :( 

jedyny błąd to właśnie ten który mam zapisany 

Opublikowano

Możesz kupić na ebay czy allegro wzmacniacz antenowy/antenę o numerze 4M0035504, do tego pasujący przewód z wtyczkami fakra (po jednej stronie pokedyńcza, po drugiej podwójna), wypiąć ze sterownika Gateway oryginalną wbudowaną w aucie antenę i wpiąć ten przewód i antenę, które kupiłeś. Na dolnym zdjęciu masz pokazany sterownik Gateway i wtyczkę fakra, którą musisz wypiąć i wpiąć tam zakupioną.

Screenshot_20241226_153222_Opera.jpg

Opublikowano
35 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Możesz kupić na ebay czy allegro wzmacniacz antenowy/antenę o numerze 4M0035504, do tego pasujący przewód z wtyczkami fakra (po jednej stronie pokedyńcza, po drugiej podwójna), wypiąć ze sterownika Gateway oryginalną wbudowaną w aucie antenę i wpiąć ten przewód i antenę, które kupiłeś. Na dolnym zdjęciu masz pokazany sterownik Gateway i wtyczkę fakra, którą musisz wypiąć i wpiąć tam zakupioną.

Screenshot_20241226_153222_Opera.jpg

Tylko co zrobić z tą różową wtyczką? Bo jak testowałem czy jest sprawna i jak ją wypiąłem to odrazu wywalało błąd sos. 

Sorry ale trochę nie rozumiem co napisałeś .

mam kupić wzmacniacz antenowy i kabel i wpiąć to w miejsce gdzie znaczyłeś? A ten wzmacniacz gdzie zamontować pod deska rozdzielczą? 
właśnie chciałbym unikać demontażu deski. Będę miał okazję to sprawdzę czy może rzeczywiście nie uszkodziło się coś w tunelu środkowym. Jak tam będzie ok to niestety trzeba będzie ścigać deskę 

Edytowane przez Hilton

Opublikowano

Ta antena jest podpięta do sterownika Gateway z tyłu do fioletowego podwójnego gniazda fakra (zaznaczyłem powyżej w którym miejscu). Wypinasz tę wtyczkę fakra i w jej miejsce wpinasz 3 poniższe elementy, które musisz uprzednio zakupić. Następnie musisz zakupioną i podłączoną antenę schować i umocować w aucie, żeby nie latała jak żyd po pustym sklepie. Podsumowując zastępujesz oryginalną antene zakupioną przez Ciebie.

Sterownik Gateway znajduje się pod kanapą i w okolicy tego sterownika (w zależności od długości zakupionego przewodu), mocujesz tam zakupioną antenę. Deski nie ruszasz.

Screenshot_20241226_162728_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162812_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162750_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
26 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ta antena jest podpięta do sterownika Gateway z tyłu do fioletowego podwójnego gniazda fakra (zaznaczyłem powyżej w którym miejscu). Wypinasz tę wtyczkę fakra i w jej miejsce wpinasz 3 poniższe elementy, które musisz uprzednio zakupić. Następnie musisz zakupioną i podłączoną antenę schować i umocować w aucie, żeby nie latała jak żyd po pustym sklepie. Podsumowując zastępujesz oryginalną antene zakupioną przez Ciebie.

Sterownik Gateway znajduje się pod kanapą i w okolicy tego sterownika (w zależności od długości zakupionego przewodu), mocujesz tam zakupioną antenę. Deski nie ruszasz.

Screenshot_20241226_162728_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162812_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162750_Opera.jpg

Kolejny raz dzięki za pomoc,

czyli podsumowując:

Różowa wtyczkę z kablem zostawiam? (Bo ją aktualnie mam)

Bordowej nie mam. Więc kupuję bordową (która wysłałeś) wpinam ją w miejsce obok różowej. I resztę kabla ciągnę w miejsce w którym chce żeby był zamontowany wzmiacznacz?

Edytowane przez Hilton

Opublikowano

Nie masz przy Gateway wpiętej  fioletowej wtyczki fakra z przewodem?

Opublikowano
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie masz przy Gateway wpiętej  fioletowej wtyczki fakra z przewodem?

Nie mam tej bordowej, mam tylko różową. Ogólnie mój gatway pod siedziskiem z tyłu wygląda tak jak tutaj na zdjęciu:

IMG_8210.jpeg

Edytowane przez Hilton

Opublikowano

To wepnij w miejsce różowej.

Opublikowano
35 minut temu, Muskel1 napisał(a):

To wepnij w miejsce różowej.

Ok, jutro jeszcze sprawdzę to połączenie w tunelu środkowym. Jak tam będzie wszystko ok, to zrobię jak mówisz. Oczywiście dam znać jak problem się rozwiąże.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Muskel1

Dalej walczę z sosem.

Rozebrałem tunel środkowy w celu weryfikacji łączenia kabli, wszystko w porządku. Więc zostaje mi tylko ostatnia nadzieja w tym co powiedziałeś żeby zrobić z zakupem kabli i anteny.

tylko teraz mam pytanie. Bo jak już wyżej pisałem w moim module getway jest podwójna wtyczka fakra z której wychodzi jeden przewód. Wysłałeś mi przewód z podwójną wtyczką z której wychodzą dwa kable i później łączy się w jeden.

nie będzie jakiegoś problemu jak wepnę wtyczkę w moduł z podwójnym kablem?

IMG_8333.png

IMG_8335.jpeg

Edytowane przez Hilton

Opublikowano

@Muskel1

Po tygodniu użytkowania auta, zrobienia wszystkiego według Twoich wytycznych, jak narazie 0 błędów :) :) 

także dziękuję bardzo za pomoc!!!

ps. Może komuś pomoże to w przyszłości :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy było, ale przeglądałem ostatnie strony tego wątku odnośnie SOS Audi z USA. 

Potwierdzam że działa również w autach z USA na terenie Europy. Po zrobieniu wszystkiego jak należy lampka w podsufitce świeci na zielono, wciskamy przycisk SOS po jakimś czasie wybiera i dzwoni do Audi.

Opublikowano

IMG_20250128_103439190_HDR.jpg

Opublikowano
W dniu 27.01.2025 o 20:43, Johnu napisał(a):

Po zrobieniu wszystkiego jak należy lampka w podsufitce świeci na zielono, wciskamy przycisk SOS po jakimś czasie wybiera i dzwoni do Audi.

Robiłeś to sam , czy ktoś Ci to robił ? Pytanie - jaki slot / wejście na kartę e-sim tam wlutowane jest ? Pytam bo są różne . Ewentualnie gdzie kupowałeś ten slot . Jak Ci ktoś robił to podrzuć namiar na PW . 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 21:58, Muskel1 napisał(a):

@Muskel1 A to w takim razie jak jest jeden kabel to nie wystarczy tylko przedłużka? Bo zarówno antena jak i gateway mają "męskie" wyjście

spacer.png

Opublikowano

Powinno.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 17:06, Muskel1 napisał(a):

Powinno.

Ale nie pasuje, próbowałem. 

Podpiąłem antenę + 2 przejściówki wg wcześniejszej instrukcji i mam zwarcie z masą. Sprawdzałem przejścia na przewodach, nie ma zwarcia. Jest szansa, że to antena?

IMG_20250306_173445120_HDR.jpg

Edytowane przez pioottr

Opublikowano

Winna była przejściówka, przełożyłem do pojedynczej podwójna kostkę i teraz działa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam taki sam problem proszę o kontakt