Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Ciężko zapala na ciepłym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. posiadam Audi a4 2.5 TDi V6 z roku 98 w full opcji.

Problem mam nastepujacy:

gdy silnik jest zimny odpala za perwszym razem, np po dluzszej przejazdzce albo daniu po "garach" przy normalnej temp. pracy gdy zgasze silnik i chcem go ponownie odpalic pojawia sie problem ze musze go dlugo krecic az zaskoczy :(

Podlaczajac Vaga wykazalo mi blad czujnika temperatury plybu chlodzacego. oczywicie to zostalo wymienione i problem z czujnikiem znikl.

Diagnozujac Vagiem sprawdzalem wartoci pompy itd i wszystko gra jak trzeba, jedyne co zwrocilo moja uwage to EGR. Wartoc podana przy pomiarach Vagiem powinna wynosic (wedlug programu) od 40% do 75% a u mnie EGR pokazuje 15%, kolejna rzecza jest to ze przy gaszeniu silnika widac jak w rurce doprowadzajacej paliwo do pompy, paliwo sie cofa nieznacznie.

nie rozumiem czemu tak sie dzieje i co z tym EGR-em ze ma taki maly procent ?

Pozdrawiam

prosze uzupełnić profil

Opublikowano

skoro masz logi to je wrzuć na forum, będzie więcej informacji :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Tymczasowo logow nie mam ;/ moze bede miale dopiero pod koniec tygodnia. a dokladnie logi trzeba z jakiejs danej grupy czy ogolnie??

ale dopoki nie mam logow to moze da sie tak rozwiazac problem ???

Dodam jeszcze ze ciekna nieznacznie w tym autku 2 wtryskiwacze, czy to sie przyczynia do zlego odpalania silnika na cieplym silniku??

Opublikowano
  • Autor

ehh bo we wszystkich lektorach jakie przejzalem do Audi to sa przewidziane tylko usterki zlego palenia przy zimnym silniku a przy cieplym brak informacji na ten temat ;/ nie wiem juz co jest grane. idzie lato, corag gorzej go sie bedzie odpalac; / pomocy

Opublikowano

Mam ten sam motor co Ty i też miałem ten problem :)

Wymieniłem czujnik temp. cieczy ale to nie pomogło ...

W moim przypadku miałem przestawiony kąt wtrysku paliwa :disgust:

Jezdziłem tak sezon letni po czym całkowicie padł mi sterownik pompy wtryskowej VP44 :wallbash:

Pompa poszła do regeneracji 1400 zł. ;(

Teraz autko pali od strzała

pozdr.

Opublikowano
  • Autor

kat wtrysku mam lekko przyspieszony (dokladnie nie wiem o ile bo nie zwracalem uwagi) ale wczesniej maialem opozniony to juz wogole byla tragedia odpalac.

co do pompy to byla (podobno) rozbierana i sprawdzana i niby jest wporzadku ale cos mi sie wydaje ze tak nie jest... stawiacie na 100 % na pompe?? moze sekcje w pompie nie trzymaja ze paliwo sie cofa ?

Opublikowano

miałem ten problem 80 b4 zrobiłem regeneracje pompy i :notworthy: ale nie zauwazylem zeby paliwo sie cofalo.

kup i zamontuj zawór zwrotny zapobiegnie cofaniu sie paliwa i zobaczysz co dalej.

Opublikowano
  • Autor

to palowo sie nie cofa az tak bardzo poprostu po zgaszeniu silnika w przewodzie widac 3 babelki wracajace w strone zbiornika :) moze to nie ma nic do znaczenia? albo to jakis objaw ?

Opublikowano

Zazwyczaj gdy klekot, a zwłaszcza 2.5 źle odpala na ciepłym silniku to pierwsze podejrzenie pada na VP44, ale jeśli na Vagu wychodzi co innego, to kieruj się jego wskazaniami.Nie powinno być żadnych pęcherzyków, powietrza w przewodach paliwowych, możliwe, że są nieszczelne i pompa się zapowietrza, co bardzo szybko doprowadzi do jej uszkodzenia.

Opublikowano
  • Autor

wlasnie tez mi sie to wydaje ze pompa sie zapowietrza. ale dlaczego silnik odpala w takiej sytuacjio na zimnym silniku dobrze nawet gdy stoi kilka dni?? czy dzieje sie tak przez to ze zalacza sie ssanie i jest podawana wieksza dawka paliwa do cylindrow i dzieki temu silnik zimny szybciej sie uruchamia?? a gdzy jest juz cieply ssanie jest wylaczone i zapowietrzona pompa wolno pompuje paliwo w mniejszych dawkach i dlugo trzeba krecic??

Opublikowano

kat wtrysku mam lekko przyspieszony (dokladnie nie wiem o ile bo nie zwracalem uwagi) ale wczesniej maialem opozniony to juz wogole byla tragedia odpalac.

co do pompy to byla (podobno) rozbierana i sprawdzana i niby jest wporzadku ale cos mi sie wydaje ze tak nie jest... stawiacie na 100 % na pompe?? moze sekcje w pompie nie trzymaja ze paliwo sie cofa ?

Możesz mieć "lekko przyspieszony",ale to już może być powodem tego,że autko ci gorzej pali! Proponuję jeszcze raz podpiąć vaga i sprawdzić Kąt! (grupa 04 BS na Late nie powinno być więcej niż 4* i mniej niż 0* a idealnie 2*)

Sprawdz najpierw to,a potem wyciągniemy kulę i będziemy wróżyć dalej :)

Opublikowano

zacznij od zaworka zwrotnego - może zaworek albo te oringi :mysli:

w Golfie mk IV z silnikiem TDI AHF 110 PS dziewczyna miała ten sam problem i załatwiłem go za kwotę 90 zł :naughty:

kupiłem coś takiego http://www.allegro.pl/item598393548_zle_odpala_omega_opel_dti_dtl_bmw_tds_td_vw_tdi.html

to ustrojstwo po przekręceniu zapłonu oszukuje ECU mówiąc mu że silnik jest zawsze zimny i po odpaleniu i minięciu około 12 sekund urządzonko przestaje działać i jazda... nawet nie trzeba grzać świec

Opublikowano
  • Autor

kupiłem coś takiego http://www.allegro.pl/item598393548_zle_odpala_omega_opel_dti_dtl_bmw_tds_td_vw_tdi.html

to ustrojstwo po przekręceniu zapłonu oszukuje ECU mówiąc mu że silnik jest zawsze zimny i po odpaleniu i minięciu około 12 sekund urządzonko przestaje działać i jazda... nawet nie trzeba grzać świec

no takiego czegos to jeszcze nie widzialem. no w sumie wydaje mis ie ze to napewno pomoglo by ale taka ingerencja "obcego" urzadzenia raczej nie wplywa za dobrze na ECu

Opublikowano

wcześniej był kąt wtrysku poprawiany i dalej była lipa więc żeby nie bulić za pompę kupiłem takie coś i narazie wszystko jest bez zarzutu

golfik robi codziennie 50 km - w silnikach AHF i ALH to typowe po przebiegu silnika ponad 150k km

aha gutek1777 jeszcze jedno - ściągnij czujnik temperatury cieczy chłodzącej ten co jest w głowicy (chyba w głowicy, w 1.9 jest w głowicy a w 2.5 to nie wiem dokładnie) i spróbuj wtedy odpalić

powinien odpalić od kopa bez grzania świec ale nie będzie pokazywać temeartury na wskaźniku

Opublikowano
  • Autor

hmm a jak z montazem tego urzadzonka?? laik da sobie z tym rade?;pp

jak zdejmuje wtyczke z czujnika temperatury cieczy chlodzacej to pali za pierwszym razem..

podlaczajac Vaga wykazalo mi wczesniej blad czujnika i faktycznie po jego wymianie autko dostalo ostrego kopa.

ale to jest dziwne wlasnie ze po zdjeciu wtyczki z czujnika temp. autko pali na dotyk i na zimnym i na cieplym silniku

Opublikowano

Witam. posiadam Audi a4 2.5 TDi V6 z roku 98 w full opcji.

Problem mam nastepujacy:

gdy silnik jest zimny odpala za perwszym razem, np po dluzszej przejazdzce albo daniu po "garach" przy normalnej temp. pracy gdy zgasze silnik i chcem go ponownie odpalic pojawia sie problem ze musze go dlugo krecic az zaskoczy :(

Podlaczajac Vaga wykazalo mi blad czujnika temperatury plybu chlodzacego. oczywicie to zostalo wymienione i problem z czujnikiem znikl.

Diagnozujac Vagiem sprawdzalem wartoci pompy itd i wszystko gra jak trzeba, jedyne co zwrocilo moja uwage to EGR. Wartoc podana przy pomiarach Vagiem powinna wynosic (wedlug programu) od 40% do 75% a u mnie EGR pokazuje 15%, kolejna rzecza jest to ze przy gaszeniu silnika widac jak w rurce doprowadzajacej paliwo do pompy, paliwo sie cofa nieznacznie.

nie rozumiem czemu tak sie dzieje i co z tym EGR-em ze ma taki maly procent ?

Pozdrawiam

prosze uzupełnić profil

Przerabiałem ten problem..., u mnie rozwiązaniem była wymiana pompy wtryskowej, czego Ci nie życzę. Ale może to być też..., przy pompie wtryskowej jest zawór zwrotny, on podajże jest wkręcany do pompy i od niego idzie przewód powrotny do zbiornika. Wymień i zobacz efekt, może jest niesprawny i łapie powietrze. Na zimnym zapali bo świece grzeją a na ciepłym już jest problem. Może być też powietrze w filtrze paliwa, warto by wymienić filtr i w/w zawór zwrotny zanim nasze myśli skierujemy ku pompie wtryskowej. Pozdrawiam. :hi:

5acd0b627ea2104dmed.jpg

Teraz już nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że ten zaworek siedzi pod przewodem zaznaczonym na rysunku.

Opublikowano

jak ściągniesz kabel z czujnika to odpala super bo dostaje zawsze dawkę rozruchową taka jak na zimnym silniku.

a to urządzonko podpinasz w jeden kabel który idzie do czujnika temperatury (rozcinasz go i dajesz go pomiedzy) i dajesz prąd i mase, lub pod 3 piny ECU

ustrojstwo ma 4 kabelki - 2 niebieskie ( te które podpinasz pod czujnik temp) czerwony PRĄD i czarny MASA[br]Dopisany: 01 Kwiecień 2009, 08:27_________________________________________________gutek1777 wymieniłeś czujnik i jest OK??

Opublikowano
  • Autor

aaa to widze ze to prosta sprawa wstawic taki wspomagacz odpalania... ;p

ANTONIO - czujnik wymienilem bo mi vag pokazal i samochod strasznie kopcil i byl zamulony;/ teraz jest z tym ok.

pozostaje kwestia tego ciezkiego rozruchu na cieplym silniku..

Grzegorz76 - ciezko bedzie bo jak wiadomo dostep do pompy w V6 jest dosyc ciezki ;p ale dam rade bedzie trzeba probowac ....