kred Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 bawiłem sie wczoraj z siedzeniem kierowcy tzn. zostal wyjęty itp. po zmontowaniu zapalila sie kontrolka air bag błąd 01221 - crash sensor side airbag: driver side(g179) 012-electrical fault in circuit 01221 - crash sensor side airbag: driver side(g179) 011- open circuit - intermittent wczesniej z czujka tez byl problem wyskakiwaly wczesniej jakies pierdoły-podobno juz raz był reanimowany moje pytanie. czy wystarczy sama wymiana sensora i zniknie kontrolka airbag ?? i jaki jest nr. katalogowy z góry dzieki p.s w którym miejscu pod siedzeniem go szukać
spanky Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 a probowales skasowac bledy vag'iem ... ?
kred Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 tak probowalem. niedawno go kupilem i koles mi powiedzial ze był juz z tym sensorem problem.troche mnie to irytuje. na logiczny rozum po wymianie i skasowaniu bledow powinno byc ok. ale to jest moje myslenie :gwizdanie: jaki jest nr katalogowy sensora
spanky Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 przeczysc wtyczke i posprawdzaj kabelki ...
kred Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2009 a co z tym: crash sensor side airbag podobno trzeba restartowac sensor ??
gaciu Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 G179 znajduje się w słupku b. Trzeba będzie rozmontować plastikową osłonę i odkręcić jedną śrubę od pasów, usunąć piankę/wygłuszenie. Czujnik przymocowany jest na dwóch śrubach do karoserii. Czujnik może polecieć jeżeli dostanie trochę wody lub wilgoci. Może to to. Albo połączenia jak pisze spanky. Pamiętaj, że pracowanie z poduszkami powietrznymi musi się zawsze odbywać przy wyłączonym zapłonie, odłączonym aku. Dobrze by było żebyś był uziemiony kiedy dotykasz połączeń poduszki/czujników ( zawsze tak powinno sie robić pracując z elektroniką, ale tutaj stawka jest wyższa ). Kiedy wszystko podłączysz spowrotem możesz spróbować przekręcić kluczyk, a potem dopiero podłączyć aku. W ten sposób poduchy nie wywalą Ci w twarz jak by coś poszło nie tak . Polecam jednak skontaktować się z ASO w takiej sprawie.
kred Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2009 masz racie gaciu chyba jednak zostawie sprawe serwisowi. zeby sobie jeszcze wiekszej biedy nie narobić
Yaqb Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 masz racie gaciu chyba jednak zostawie sprawe serwisowi. zeby sobie jeszcze wiekszej biedy nie narobić I jaki jest final napraw, bo mi wlasnie taki blad wyskoczyl 01221 - crash sensor side airbag: driver side(g179) 011- open circuit - intermittent
kred Opublikowano 24 Października 2009 Autor Opublikowano 24 Października 2009 wszystko bardzo pomyslnie. czujka jest w tak beznadziejnym miejscu ze czasami sniedzieje od wody!! jest tam gąbka podejrzewam ze wygluszenia a wyzej przejscie wiązki ele. z wnetrza pojazdu na dzwi. z tego co zauwazylem splywajaca woda potrafi sie przedostac przez gume zabezpieczajacą wlasnie na ta gąbke i z tąd problem !?! sama wymiana zajmuje pare minut. odłączasz aku i zaczynasz prace. pozniej troche zabawy z przekodowaniem sterowników bo wyskoczy ci błąd dotyczacy vinu urzadzenia. poszykasz na forum to znajdziesz powodzenia
Yaqb Opublikowano 25 Października 2009 Opublikowano 25 Października 2009 oki dzieki. co do nauki nowego vinu to wchodze na kanal 81 i wpisuje 02905 enter/zapisz. ( tak dla potomnych, zeby wszystko bylo w jednym poscie) oki wkoncu doczekalem sie na czujnik, wymieniony - faktycznie wymiana zajmuje ok 15 min. i nie trzeba bylo przeprowadzac uczenia vinu( nie rozumie dlaczego Kred musial to robic). co do dostajacej sie tam wody to dostaje sie porzez ta czarna nakladke na progu. jest ona mocowana na tasmie dwu stronnej ale jej pozycja jest ustalana za pomoca pinow/wypustow, ktore wpasowuja sie w dziurki( na wylot progu) w karoserii. co najprawdopodobniej sie dzieje to tasma z czasem traci swoje wlasnosci uszczelniajace i zaczyna przepuszczac wode, ktora splywa do progu. wystarczy ja oderwac i ponownie przymocowac za pomoca np. silikonu. nr czujnika kierowcy: 8E0 959 643 (u mmnie taki byl), nowy 8E0 959 643 D (poprzedni zostal wycofany w 2004roku)
Rekomendowane odpowiedzi