Danielq499 Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Witam serdecznie , Mam pytanie odnośnie panelu manualnego (taki posiadam) , chciałbym się dowiedzieć czy podczas jazdy zima powinno się jeździć na włączonym a/c i wiadomo temperatura ciepła wyżej czy wyłączyć na zimę całkiem a/c ? różne opinie słyszałem lecz nigdy jakoś się nad tym nie zastanawiałem bo zawsze miałem Automatyczna klimatyzacje bez żadnych włączników a/c , bardzo proszę o odpowiedz PS: Chodzi mi o sprężarkę czy lepiej dla niej jak będzie uruchamiana czy wyłączyć całkiem na okres zimowy Edytowane 7 Października 2020 przez Danielq499
gsa Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Czesc, Mowisz o panelu do klimy jednostrofowej? To tez jest klimatyzacja automatyczna. Mialem taka w B8 i zawsze klima wlaczona. A/C on i 22C przez caly rok.
Muskel1 Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Nie ma już kliamtyzacji manualnych. Wszystkie są automatyczne i różnią się ilością stref i kilkoma pierdołkami. Sprężarka klimatyzacji jest zawsze napędzana. W zimie tym bardziej powinno się jeździć na "włączonej" klimie bo klimatyzacja osusza powietrze i szybciej szyby odparowywują.
vvalery Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Nigdy nie jeździłem w zimie na klimie w żadnym aucie. Tylko w lecie, w gorące dni. Każdy samochód miałem po ok 4 lata. Klimy nie czyściłem i nic się nie działo. ? Teraz w nowym klimkę czyściłem tak zapobiegawczo ale jakiejś różnicy nie czuję. Edytowane 6 Listopada 2020 przez vvalery
Danielq499 Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Opublikowano 12 Listopada 2020 Dzięki Panowie za odpowiedz , tak wlasnie myslalem i jezdze caly czas na włączonej , jak kolega wyżej napisał cały rok
Koalakm Opublikowano 14 Października 2021 Opublikowano 14 Października 2021 ja raczej jezdze na wylaczonej. Wlaczam tylko zima w razie potrzeby - odparowania szyb. 1
MiruK Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 Też jak nie trzeba jeżdżę na wyłączonej (na pewno auto wtedy mniej spala), w zimie potrzebna tylko do odparowania szyb. Zastanawia mnie natomiast czym różni się ustawienie AC ON od AC ECO, ktoś potrafi dokładnie wytłumaczyć ? Z tego co zauważyłem to na ECO jakby słabiej chłodzi, ale jak to działa pod względem technicznym, bo przecież temperaturę ustawia się oddzielnie
Muskel1 Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 8 minut temu, MiruK napisał: Zastanawia mnie natomiast czym różni się ustawienie AC ON od AC ECO, ktoś potrafi dokładnie wytłumaczyć ? W tym trybie klima pracuje bardziej oszczędnie (pod względem spalania). Nie pracuje pełną mocą i uzyskanie ustawionej temp. trwa trochę dłużej.
M4R1O Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 Godzinę temu, Muskel1 napisał: W tym trybie klima pracuje bardziej oszczędnie (pod względem spalania). Nie pracuje pełną mocą i uzyskanie ustawionej temp. trwa trochę dłużej. Przede wszystkim nawiew wieje delikatnie, nie ma huraganu w aucie
Muskel1 Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 Zależy od nasłonecznienia i panującej temp. wewnątrz.
Rekomendowane odpowiedzi