Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyskakujacy błąd epc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z samochodem zauważyłem że od jakiegoś czasu jak mu dam ostro pogarach przy starcie później zaczyna się coś dziać po chwili że aoitem zaczyna szarpać i tak jak by go coś blokowało przy do daniu gazu auto zamula i szarpie lecz gdy postoju rano odpalę i jest w porządku wymieniłem świece ale nic to nie dało co może być przyczyną

Opublikowano

Szklana kula nic nie pokazuje. Odczytaj błędy.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, przem8 napisał:

Szklana kula nic nie pokazuje. Odczytaj błędy.

Komputer nic nie pokazuje po podpięciu

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości. Jak kontrolka się świeci musi być błąd w sterowniku silnika. Jakie urządzenie podpinałeś?

U 90% użytkowników LPG instalacja jest źle ustawiona. Najczęściej mieszanka jest za uboga. Fachowcy zakładają ale wyregulować już nie potrafią. Co piąty garaż siedzi "Firma" zakładająca LPG i tak się to kończy najczęściej. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Check engine, a kontrolka epc to zupełnie dwie inne kontrolki i lpg nie ma co w to mieszać, bo jeśli problem z mieszanką to epc się nie świeci.

Przy odpiętej przepływce wyświetla się epc jak dobrze kojarzę ale przyczyn może być więcej i błąd musiał się zapisać.

Opublikowano

Za szybko czytałem. Miałem na myśli CE:doh:

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Muskel1 napisał:

Nie ma takiej możliwości. Jak kontrolka się świeci musi być błąd w sterowniku silnika. Jakie urządzenie podpinałeś?

U 90% użytkowników LPG instalacja jest źle ustawiona. Najczęściej mieszanka jest za uboga. Fachowcy zakładają ale wyregulować już nie potrafią. Co piąty garaż siedzi "Firma" zakładająca LPG i tak się to kończy najczęściej. 

Komputer był podpinany gdy kontrolka nie świeciła ale objawy były kontrolka zaświeciła później ale po ponownym uruchomieniu zgasła i problem ustał ale zauważyłem że przy wysokich obrotach jest coś nie tak LPG mam i było ustawiane po chipie i zmniejszali dawkę a mi się wydawało że powinni zwiększyć ale nie znam się na tym ale problem jest i na benzynie jak i na lpg

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, przem8 napisał:

Check engine, a kontrolka epc to zupełnie dwie inne kontrolki i lpg nie ma co w to mieszać, bo jeśli problem z mieszanką to epc się nie świeci.

Przy odpiętej przepływce wyświetla się epc jak dobrze kojarzę ale przyczyn może być więcej i błąd musiał się zapisać.

Cóż pozostaje mi wybrać się na mechanika i sprawdzić co i jak ale dzięki za wszystkie informacje

Opublikowano
9 godzin temu, Kondziow 30 napisał:

Witam mam problem z samochodem zauważyłem że od jakiegoś czasu jak mu dam ostro pogarach przy starcie później zaczyna się coś dziać po chwili że aoitem zaczyna szarpać i tak jak by go coś blokowało przy do daniu gazu auto zamula i szarpie lecz gdy postoju rano odpalę i jest w porządku wymieniłem świece ale nic to nie dało co może być przyczyną

Czujnik tzw. "położenia wału" tzn prędkości obrotowej wału korbowego może odpowiadać za kontrolkę EPC, u mnie świrował to błędu nie było, jak czujnik zdechł to była kontrolka EPC i błąd na vagu.

Opublikowano

Na początek dobra diagnostyka. EPC to Electronic Power Control. Ta kontrolka nie ma nic wspólnego z check engine. Powodem zapalenia się może być problem z elektryka, czujnikami, przepustnicą lub sterownikiem silnika. Proponuję sprawdzić czy na samym pb problem też występuje.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, tass napisał:

Czujnik tzw. "położenia wału" tzn prędkości obrotowej wału korbowego może odpowiadać za kontrolkę EPC, u mnie świrował to błędu nie było, jak czujnik zdechł to była kontrolka EPC i błąd na vagu.

Ok myślałem nad tym dzięki za info zobaczę co jeszcze mechanik powie

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Tom A4 napisał:

Na początek dobra diagnostyka. EPC to Electronic Power Control. Ta kontrolka nie ma nic wspólnego z check engine. Powodem zapalenia się może być problem z elektryka, czujnikami, przepustnicą lub sterownikiem silnika. Proponuję sprawdzić czy na samym pb problem też występuje.

Z tego co zauważyłem to na pb jak jeździłem było to samo