Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 TDI PD] Brzęczenie/grzechotania po wymianie wałka rozrządu i popychacza hydraulicznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio pojawił się u mnie problem z dziwnym dźwiękami podczas jazdy. Owe dziwne dźwięki przypominają jakby brzęczenie lub grzechotania. Słychać je na każdym biegu lecz jedynie przy 1,9 - 2 tys obrotów silnika. Siedząc w środku auta ma się wrażenie jakby dźwięki te dochodziły zza deski rozdzielczej (dokładniej zza radia/kratek z nawiewem). Próbowałem ustawiać nadmuch na maks, wyłączać klime, zamykać/otwierać kratki nawiewu itp. lecz nic to nie dało - brzęczenie nadal słychać.

Problem pojawił się bezpośrednio po tym jak mechanik wymienił mi wałek rozrządu oraz popychacz hydrauliczny - czy jest możliwe aby to brzęczenie mogło być powodowane przez te części?

Czy miał ktoś kiedyś podobne objawy? 

Załączam dwa nagrania:
1) Na nagraniu 1 słychać krótki i wyraźny grzechot/brzęczenie podczas przyśpieszania (po przekroczeniu 2 tys. obrotów grzechot zawsze znika).
2) Na drugim nagraniu utrzymywałem obroty silnika miedzy 1,9 - 2 tys. Słychać ten grzechot w tle od samego początku nagrania i utrzymuje się przez dłuższą chwilę, dopóki nie zmieniły się obroty silnika.

1.m4a 2.m4a

Opublikowano

Przeczytaj ten temat i zobacz czy to nie są podobne objawy: