karbonek Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam! Zaczyna się robić ciepło i mam zamiar odpalić klimę. Układ mam szczelny, niestety sprężarka jest zatarta (samochód stał 7 miechów nie odpalany, po odpaleniu przerwało pasek). Ile może kosztować naprawa klimy? Obiło mi się o uszy, że jeżeli opiłki poleciały w układ to trzeba czyścić cały układ i to koszt 1000zł + sprężarka to jest prawda? Gdzie polecacie zrobić klimę w Warszawie? Jaki powinien być wg. Was koszt naprawy jeżeli byłaby do wymiany tylko sprężarka a ile gdyby cały układ wymagał by czyszczenia?
majkel_majki Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Do wymiany Kolego będziesz miał sprężarkę i osuszacz. Trzeba zawsze płukać cały układ bo inaczej szybko nastąpi powtórka z rozrywki. Cena jest sprawą indywidualną, ja płaciłem za taką przyjemność 600 zł plus koszty części, osuszacz nowy 300 zł plus sprężarka używka też 300 ale to nie było w A4.
karbonek Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Osuszacz to jest wymiennik ciepła do którego dostęp jest po rozebraniu deski rozdzielczej? Aby wyczyścić układ trzeba wszystko rozkręcić, czy można to zrobić wtłaczając coś do instalacji?
majkel_majki Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Osuszacz to jest ta puszka na dole z przodu auta pod maską. Wymiennik ciepła to parownik. Generalnie należy rozkręcić układ i przepłukać każdą część specjalnym płynem. Co do parownika to słyszałem różne opinie, w jednym zakładzie chcieli demontować deskę rozdzielczą i płukać parownik osobno co znacznie podnosiło koszty, tłumaczyli to tym, że granulat z osuszacza mógł zatkać ścieżki w parowniku. Tam gdzie robiłem auto klimaciarz demontował wszystkie dostepne elementy, a parownik przedmuchał zdaje się azotem i jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi