Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie 2.8 193km quattro automat LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , pytanie ile palą wasze Audi A4B5 2.8 quattro automat avant LPG. Audi mam 2 lata mechanicznie doprowadzona do perfekcji wszystko wymienione. Spalanie gazu jak kupiłem ogromne na pełnym baku według papieru zbiornik paliwa LPG 55 wchodzi max 43 l przejechałem 150 km. Po wymienię filtrów regulacja itp u swojego gazownika po mieście nie więcej jak 200 km a w trasie max 300 bez włączonej klimy. Jeżdżę na prawdę spokojnie a wraz po przeliczeniu spalanie wychodzi w okolicy 22 l. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Ile palą wasze z taką konfiguracją? 

Opublikowano
17 minut temu, Matuszek391 napisał:

Witam , pytanie ile palą wasze Audi A4B5 2.8 quattro automat avant LPG. Audi mam 2 lata mechanicznie doprowadzona do perfekcji wszystko wymienione. Spalanie gazu jak kupiłem ogromne na pełnym baku według papieru zbiornik paliwa LPG 55 wchodzi max 43 l przejechałem 150 km. Po wymienię filtrów regulacja itp u swojego gazownika po mieście nie więcej jak 200 km a w trasie max 300 bez włączonej klimy. Jeżdżę na prawdę spokojnie a wraz po przeliczeniu spalanie wychodzi w okolicy 22 l. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Ile palą wasze z taką konfiguracją? 

22 litry w mieście Cię martwi? Pocieszę Cię - moje 1,8T quattro w zimę spala najwięcej około 22 l w mieście (też LPG):grin:

Opublikowano
Godzinę temu, pelonek1 napisał:

22 litry w mieście Cię martwi? Pocieszę Cię - moje 1,8T quattro w zimę spala najwięcej około 22 l w mieście (też LPG):grin:

Noga musi być ciężka Przemku ?  moje 2.4 po mieście średnio 13L pali,max jaki miałem to 15L w sezonie w korkach.

A kolega niech zrobi 100km na pb i zobaczy ile mu spali benzyny. Mozliwe iż problem jakiś jest w instalacji LPG,takie 2.8Q to średnio 17-18L po mieście powinno palić.

Edytowane przez pila24

Opublikowano

Moje 1.8t q pali 15/17 litrów 

Opublikowano

Quattro i automat swoje spali ale pytanie czy masz sprawną w 100% skrzynię czy np. konwerter nie ma uślizgu i wtedy będzie większe spalanie... 

Opublikowano
33 minuty temu, pila24 napisał:

Noga musi być ciężka Przemku ?  moje 2.4 po mieście średnio 13L pali,max jaki miałem to 15L w sezonie w korkach.

A kolega niech zrobi 100km na pb i zobaczy ile mu spali benzyny. Mozliwe iż problem jakiś jest w instalacji LPG,takie 2.8Q to średnio 17-18L po mieście powinno palić.

Noga raczej normalna, jednak zima, korki, trochę grzania tyłka na postoju, krótkie odcinki i tak oto wychodzi i wcale nie jest to dziwne dla mnie jak średnia prędkość wychodzi 10-15 km/h. Najmniejsze spalanie LPG z smego miasta to 14, największe jak pisałem powyżej 22.

Opublikowano

a spróbuj właśnie nie mulić tylo dynamicznie przyspieszać do zadanej prędkości tych 50 km/h w mieście żeby już 3 wrzucił i lockup konwertera zapiął - wtedy równa jazda , powolne przyspieszanie zwiększy spalanie bo skrzynia bardziej "mieli", tak zauważyłem 

Opublikowano

W trybie mieszanym 13-15 litrów gazu i do tego 1-3 litry wahy, zależnie lato-zima, bo do roboty mam 9km i w mrozy 1/3 tego dystansu przejeżdżam zanim się zagrzeje przełączy.

Cóż, taka natura. Może nie jest zbyt szybki, ale przynajmniej dużo pali :grin:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje 2.8 ALG sedan tiptronic quatrro pali LPG po mieście w granicach 15-18L. Czasem depnę, nawet częściej niż czasem :) . Jednak moja instalacja LPG wymaga po 2latach i ok 43tyś. km modernizacji. Wtryski konają, reduktor najtańszy, regulację i nieco zmian w samej topologii instalacji, bo dopatrzyłem się paru błędów montażowych.

Edytowane przez elmer35

Opublikowano
20 godzin temu, elmer35 napisał:

Moje 2.8 ALG sedan tiptronic quatrro pali LPG po mieście w granicach 15-18L. Czasem depnę, nawet częściej niż czasem :) . Jednak moja instalacja LPG wymaga po 2latach i ok 43tyś. km modernizacji. Wtryski konają, reduktor najtańszy, regulację i nieco zmian w samej topologii instalacji, bo dopatrzyłem się paru błędów montażowych.

Mógłbyś opisać jak objawia się zużycie wtryskiwaczy i reduktora, a także na czym polegają błędy montażowe?

Opublikowano

Błędy montażowe:
- butla zamontowana do jazdy "na wstecznym". Objawy: przy niewielkiej ilości gazu w butli i depnięciu potrafi przerzucić na benzynę. Butla ma być tak zamontowana żeby wielozawór był od strony zderzaka tylnego, a nie od przodu auta. Skąd takie błędy ? Jest łatwiej podpiąć przewody miedziane lub Faro.
- mapsensor zamontowany przed filtrem fazy lotnej, a powinien być za.
- listwy wtryskowe najtańsze, które już kończą żywot, tzn objawia się to tzw. poszarpywaniem silnika już na biegu jałowym. Żeby to wykluczyć wymieniłem świece zapłonowe oraz wywalilem zespoloną cewkę WN i przewody WN zastępując je opisanymi na tym forum fajkocewkami. Oprócz tego listwy połączone w szereg bez jak ja to nazywam pętli. W reszcie sam sposób montażu listw wtryskowych a właściwie elektrozaworów...

W moim Tołdi mam elektronike LPG KME NEVO Plus i to jest chyba jedyny właściwy komponent pod maską.

Polecam forum gazowe lpg-forum.pl

Edytowane przez elmer35