Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ B7 BRD] Wibracje przy wyższych prędkościach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent A4B7 AVANT 2.0 tdi kod silnika brd 256k nalotu,

Ostatnio jadąc za granicę miałem poważne problemy z wibracjami auta. Wyjeżdżając z Polski przez pierwsze 100km było wszystko w normie, prędkość 140-160 wszystko śmiga tak jak ma być. Niestety po kilku kolejnych kilometrach auto podczas przyśpieszania/utrzymywania stałej prędkości 120-140km/h wpadało w mocne wibracje które było widać głównie po drążku zmiany biegów, w pewnym momencie myślałem że zaraz go urwie coś :D Im dalej w trasę tym gorzej cała buda zaczęła wpadać w mocne wibracje które głównie były odczuwalne pod nogami, kierownicą nie rzucało. Po odjęciu gazu problem wibracji znikał, jedynie przy dodawaniu go/utrzymywaniu prędkości. W pierwszym momencie myślałem że to wina dawno wyważanych kół i dystansów które poprzedni właściciel elegancko centrował przy pomocy izolacji :D , natomiast objaw wibracji występował by nadal nawet po odjęciu gazu, a tak nie było. Na forach czytałem że możliwe że to przegub wewnętrzny i tu pada pierwsze pytanie, czy po odjęciu nogi z gazu przegub wewnętrzny nie powodował by wibracji? Wracając do podróży, po zrobieniu chwilowego postoju auto przestało tak przeraźliwie wibrować ale nie trwało to długo, chwila i znowu to samo. Dodam że auto tankowałem w Polsce na taniej stacji w której paliwo raczej nie jest wysokich lotów. Na granicy zatankowałem troszkę lepsze paliwo i ruszyłem dalej w trasę. Problem występował nadal głownie na 5,6 biegu powyżej 100km/h. 300km przed celem była widoczna poprawa, nie wibrował tak bardzo jak wcześniej, natomiast nadal na drążku zmiany biegów widać było wibracje. I tu pada głownie pytanie, co to może być? Pompowtryskiwacze po regeneracji 30k km temu, auto ma zrobioną mapę na 200 kuca. Co w pierwszej kolejności powinienem zrobić, wyeliminować? Jak wiadomo problem wibracji to szeroki zakres możliwych usterek, może ktoś z forumowiczów miał styczność z takim problemem w tym dokładnie silniku? DPF usunięty, EGR zaślepiony.

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez dedee

Opublikowano

Moim zdaniem słusznie zdiagnozowałeś-przyguby wewnętrzne,sprawdź je. Zapewne rozsypane.

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, pila24 napisał:

Moim zdaniem słusznie zdiagnozowałeś-przyguby wewnętrzne,sprawdź je. Zapewne rozsypane.

Jest opcja sprawdzenia takiego przegubu bez ściągania go z ośki?

Opublikowano

Z tego co ja wiem to przeguby sprawdzasz w następujący sposób. Podnosisz samochód, wchodzisz pod auto, łapiesz za przegub i szarpiesz jak nie ma luzu- jest dobry jak jest luz- do wymiany. 

Edytowane przez Kimas97
Błąd.

Opublikowano
6 minut temu, Kimas97 napisał:

Z tego co ja wiem to przeguby sprawdzasz w następujący sposób. Podnosisz samochód, wchodzisz pod auto, łapiesz za przegub i szarpiesz jak nie ma luzu- jest dobry jak jest luz- do wymiany. 

Najlepiej na kolach np. w kanale to robić.

Opublikowano

Można na najazdy wjechać i przy zaciągniętym ręcznym nawet kół zdejmować nie trzeba. Szarpać nie trzeba, wystarczy, że dobrze złapiesz i go obrócisz, wyczujesz w ten sposób czy ma luz, zanim usłyszysz stuk zebatek.

Opublikowano
  • Autor

okey sprawdzę to, dam znać co z tego wyszło 

Opublikowano

Można i tak jedziesz do diagnosty dajesz mu 10 zł i i Ci sprawdzi przeguby. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kimas97 napisał:

Można i tak jedziesz do diagnosty dajesz mu 10 zł i i Ci sprawdzi przeguby. 

XD, tyle powiem. Diagnostyka w Polsce na stacjach okręgowych to jakaś pomyłka. Oni dobrze zdiagnozować wybitego zawieszenia nie potrafią a przegub mieli by zdiagnozować?

Opublikowano

Nie wnikam, zależy jaka stacja. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Autko już wróciło od mechanika, okazało się że diagnoza była dobra- przegub wewnętrzny rozsypany i  wymieniony, nie miałem okazji jeszcze śmigać, miejmy nadzieję że problem z głowy. Dzięki za pomoc ?