Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Problem z odpaleniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem.

Posiadam Audi A4 2,5 TDI 150km. Podczas odpalania, gdy silnik jest zimny nie ma żadnych problemów, a jak silnik jest rozgrzany to muszę kręcić 3-5 sekund.

Jaka może być tego przyczyna? Pozdrawiam.

Opublikowano

Podłącz vaga i sprawdz kąt wtrysku-zacznijmy może od tego :cool1:

Opublikowano

to nie jest wina kąta wtrysku, gdyby tak było to kolega miałby problem z odpaleniem zimnego silnika,

proponuję odpiąć wtyczkę od czujnika temperatury płynu chłodzącego i wtedy sprawdzić jak ciepły silnik będzie odpalał.

Opublikowano

Sprawdz tez przewody przelewowe czy nie sa uszkodzone. Moze to zapowietrzac system paliwowy.

Opublikowano

Sprawdź , wymień , czujnik temperatury silnika .

Opublikowano

Zacznij od wymiany czujnika temp. cieczy . Widze że masz taki sam silnik jak ja więc zacznij od kupna : http://www.allegro.pl/item604855163_czujnik_temp_audi_skoda_vw_seat_ford_7_3258_nowe.html

z wymianą zejdzie Ci ok. 2 min. :)

Ja też miałem kiedyś problem z rozruchem na zimnym i lepiej podjedz gdzieś i niech Ci ustawią kąt wtrysku.

W moim przypadku olałem ten problem i nie ustawiałem tego kąta co zaowocowało padnięciem całej pompy wtrysków i kosztowną regeneracją .

Opublikowano
Ja też miałem kiedyś problem z rozruchem na zimnym i lepiej podjedz gdzieś i niech Ci ustawią kąt wtrysku.

przecież kolega pisze, że ma problemy z odpaleniem ciepłego silnika :naughty:

Opublikowano

przecież kolega pisze, że ma problemy z odpaleniem ciepłego silnika

właśnie miałem ten sam problem że na zimnym palił od strzała a jak juz był ciepły trzeba go było chełtać pare sekund żeby zaskoczył . W moim przypadku problem znikł po regeneracji VP44 :):naughty:

było już dużo pisane na forum ...

może niech sprubuje wypiąć wtyczke od czujnika temp. i zobaczy jak pali na ciepłym ...

na zimnym dostaje większą dawke startową i może dlatego nie ma problemu z odpałem na zimnym ...

może paliwko mu się cofa sam nie wiem ...

to tylko moje skromne sugestie :mysli::kox:

Opublikowano

jak silnik jest rozgrzany to muszę kręcić 3-5 sekund.

Jaka może być tego przyczyna? Pozdrawiam.

winna może być mapa zapłonu - poszukaj jakiegoś tunera w okolicy - rozwiąze twój problem raz na zawsze (wprowadzi małą korektę mapy)

możesz też zastosowac półśrodki - remont rozrusznika - tak żeby kręcił bez większych oporów oraz AQ w bardzo dobrym stanie - problem lezy w prędkości obrotwej silnika podczas kręcenia rozrusznikiem

Opublikowano

Najprawdopodobniej pada kolejna VP44 :cool1:

Podłącz Vag i sprawdź błędy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Odłączyłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej i nic to nie dało a wręcz przeciwnie, bo teraz jeszcze dłużej muszę kręcić. Proszę o pomoc ... Pozdrawiam

Opublikowano

jesteś pewien, że odłączyłeś wtyczkę właściwego czujnika - najlepiej wklej fotki tego czujnika bo coś mi się zdaje, że się pomyliłeś.

Opublikowano

Miałem to samo, po regeneracji pompy wtryskowej pali ok. Obawiam się kolego, że i Tobie pompka pada..., oczywiście Ci tego nie życzę. Pozdrawiam.

Opublikowano

a więc prawidłowy. Chyba jednak trzeba będzie się przyjrzeć pompie.

Opublikowano

Jest faktem, że objawy wskazują na problem z pompą wtryskową ale uważam, że przed zdemontowaniem tej części z silnika i wybuleniem grubej kasy na regenerację - naprawdę warto jednak zacząć od sprawdzenia nastaw kąta wtrysku i odczytania pamięci usterek ... .