Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycieki płynu /spód zbiorniczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam mały problem z moim autkiem, odkręcam zbiornik od płynu chłodniczego i normalnie leje mi się jak z wodospadu.

Zaznaczam - auto dwa dni temu nie miało takich problemów, wczoraj odebrałem je od mechanika i robił między innymi:

- wymiana oleju wraz z filtrami oleju i powietrza

- Zawór DV

- zawór skrzyni korbowej

- uszczelka korka oleju

- płukanka silnika

Czy musi to być wina jakiejś uszczelki? Czy może układ jest zapowietrzony po tych wymianach? 

Opublikowano

Rozjaśnij mi prosze mój zaspany mózg:

1. Po co odkręcasz zbiornik na płyn chłodniczy?

2. Skąd się leje?

Opublikowano
  • Autor

@Langista

Odkręcam korek - źle to ująłem

Leje się z otworu pod zbiorniczkiem

Opublikowano

Jaki jest w tedy stan płynu? Może mechanik nie odpowietrzył układu. Odpowietrz sam i zobacz, czy po tym zabiegu jest w normie (na co odkręcasz ten korek?)

Odpowietrzanie :

Nawiew na maksa na najwyższą temperaturę w trybie econ i trzymaj auto na 2 tyś. obrotów przez 5 minut. Niech ktoś najlepiej obserwuje stan płynu w zbiorniczku (który musi być zamknięty).

Opublikowano
2 godziny temu, Langista napisał:

Odpowietrzanie :

Nawiew na maksa na najwyższą temperaturę 

Sorry że się wtrącę

Radek Wytłumacz mi po co . Co Ci daje ten nawiew ?I ta ustawiona temperatura na max przy odpowietrzaniu ?

Edytowane przez OLIVER

Opublikowano

Wymusi obieg przez nagrzewnicę.

Opublikowano
19 minut temu, Langista napisał:

Wymusi obieg przez nagrzewnicę.

Bzdury

Obieg cieczy przez nagrzewnice wymusza pompa cieczy chłodniczej a nie wentylator nawiewu czy ustawienie na maxa temperatury 

Kiedyś w niektórych samochodach był zawór na wężu do nagrzewnicy i ustawieniem temperatury otwierało się ten zawór . Wtedy taka teoria i praktyka   miała sens 

ale nie tutaj . Ale rób jak uważasz ...

Opublikowano

Ustawienie temperatury na max i wentylatorów na 1 lub 2 bieg albo kreski ma na celu zorientowanie się czy układ zaczyna nam się odpowietrzać czy dalej jest powietrze w układzie, w Audi nie ma zaworu na nagrzewnice stare meśki i japońce taki zawór posiadały. 

Edytowane przez influencer

Opublikowano
  • Autor

Odpowietrzenie wykonane według instrukcji 

Bez efektu, po odkręceniu korka od wlewu płynu do chłodnicy leje się od spodu jak z wodospadu Niagara

Teraz pytanie - mogłoby jakimś cudem dojść do pęknięcia zbiornika?

Opublikowano
29 minut temu, Snuziak napisał:

Odpowietrzenie wykonane według instrukcji 

Bez efektu, po odkręceniu korka od wlewu płynu do chłodnicy leje się od spodu jak z wodospadu Niagara

Teraz pytanie - mogłoby jakimś cudem dojść do pęknięcia zbiornika?

Jak jest wysokie ciśnienie w układzie (po dłuższej jeździe) i poziom płynu w okolicach max,to po odkręceniu korka następuję wzrost poziomu cieczy w wyniku czego poziom płynu nagle wzrasta i nadmiar wylatuje spodem zbiorniczka (jest tam przelew umieszczony).

Edytowane przez pila24

Opublikowano
  • Autor

@pila24 problem w tym że płyn jest w okolicach minimum nie maksimum

Opublikowano
11 minut temu, Snuziak napisał:

@pila24 problem w tym że płyn jest w okolicach minimum nie maksimum

Może to zbieg okoliczności który się zbiegł z wizytą w warsztacie (albo mechanik upalał sobie Twoje auto ?),że w tym czasie padła UPG? Jeszcze jest szansa i iż masz dolane za dużo wody w płynie chłodzącym przez co temperatura wrzenia obniżyła się,tym samym ciśnienie w układzie chłodzenia jest wyższe po rozgrzaniu.

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany na zimnym silniku wymieniłem płyn chłodniczy który najwidoczniej miał w sobie troszkę oleju (miałem sporą awarię z tym związaną)

Dziękuję ślicznie za wszystkie sugestie i odpowiedzi.

Opublikowano

Na moje oko to obecnośc oleju w płynie nie była przyczyną tego, że wywalało Ci płyn przez odpowietrznik. Raczej jest to skutek innej usterki lub może oznaczać walniętą UPG. Jaką awarię z tym związaną miałeś wcześniej? 

Opublikowano
  • Autor

@Skowrix

W głównym poście tego tematu opisałem wszystko co było wymieniane, miałem spory problem z dymieniem z układu wydechowego - biało/siwy dym śmierdzący czasami jakby olejem pluł ale niestety lub stety oleju nie ubywało - do teraz nie mam pojęcia co się działo ale po tych wymianach dymienie ustało, pojawia się raz na jakiś czas ale dosłownie na kilka sekund (może resztki z układu wypluwa)