Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

35 TFSI ubytek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W tym roku kupiłem nowe auto - pierwsze od Audi, pierwsze z turbiną (wcześniej wolnossące jednostki). Po około 2500km wymieniłem olej na Millers Oil. Od tego czasu zrobiłem 3000km i zauważyłem, że na cyfrowym bagnecie ubyły mi 3 kreski oleju (stan 5/8). Moim zdaniem to sporo. Nie żyłuję auta, zawsze czekam aż olej osiągnie temperaturę roboczą zanim przycisnę. Więcej niż 150/160 km/h nie jeżdzę. Jestem ciekaw czy zauważyliście podobne objawy u siebie? Co sądzicie o takiem ubytku - duży, czy normalny? Nie ukrywam, że trochę mnie to martwi. 

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Masz czas przywyknąć

Opublikowano
Godzinę temu, Dr_J napisał:

Co sądzicie o takiem ubytku - duży, czy normalny?

Dla mnie duży bo w 1,8 T oraz 3,0 TDI nie dolewam praktycznie nic. Odnośnie Twojego silnika to nie wypowiem się, jednak z tego co @Devnapisał to raczej jest to normalne i będzie brał.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie.
Będę to z pewnością zgłaszał.. auto w końcu jest na gwarancji...

Pytanie: czy zmiana oleju z 0W20 na 5W30 ma szansę nieco pomóc? ?

Opublikowano
14 minut temu, Dr_J napisał:

Pytanie: czy zmiana oleju z 0W20 na 5W30 ma szansę nieco pomóc? ?

Nie

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Dev napisał:

Nie

Dzięki. Czy z Twojego doświadczenia ASO cokolwiek poradzi, czy będą starali się mnie zbyć?

Opublikowano

Musisz najpierw zobaczyć ile pali na 10000km

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dev napisał:

Musisz najpierw zobaczyć ile pali na 10000km

To mam jeszcze ze 3-4 miesiące zanim dobije do 10k. Ehh.. ta niemiecka precyzja :D :D 

Opublikowano
12 minut temu, Dr_J napisał:

Dzięki. Czy z Twojego doświadczenia ASO cokolwiek poradzi, czy będą starali się mnie zbyć?

Pewnie w ASO norma jest duża i póki nie będzie brał więcej to powiedzą że tak ma być.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, pelonek1 napisał:

Pewnie w ASO norma jest duża i póki nie będzie brał więcej to powiedzą że tak ma być.

Tego się nieco obawiam. Ale mam dłuższą gwarancję, więc tak łatwo się mnie nie pozbędą :wink:

Opublikowano

Co prawda nie jestem zwolennikiem rotowania olejami, ale zdecydowanie przy wymianie zalałbym motor olejem Amsoil, super oliwa z bdb parametrami No i ma bardzo niski NOACK (odparowanie)  co w Twoim przypadku może mieć niebagatelne znaczenie...

Co do samej lepkości, jeżeli producent dopuszcza oliwę do tego motoru zarówno 0W20 jak i 5W30, celowałbym w ten drugi.

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, AndrzejK. napisał:

Co prawda nie jestem zwolennikiem rotowania olejami, ale zdecydowanie przy wymianie zalałbym motor olejem Amsoil, super oliwa z bdb parametrami No i ma bardzo niski NOACK (odparowanie)  co w Twoim przypadku może mieć niebagatelne znaczenie...

Co do samej lepkości, jeżeli producent dopuszcza oliwę do tego motoru zarówno 0W20 jak i 5W30, celowałbym w ten drugi.

Dzięki za porady. Sprawdzę przy najbliższej zmianie oleju.

Opublikowano
17 godzin temu, AndrzejK. napisał:

Nie pozwolą mu zalać 5W30. dlaczego ? Nie bo nie !!! Taka będzie odpowiedź.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, vvalery napisał:

Teoretycznie w instrukcji jest norma 504, 508, 511 albo ACEA C3 (nawet teraz sprawdzałem),

Edytowane przez Dr_J

Opublikowano
26 minut temu, Dr_J napisał:

Teoretycznie w instrukcji jest norma 504, 508, 511 albo ACEA C3 (nawet teraz sprawdzałem),

Teoretycznie. Zobaczysz w serwisie jaka będzie gadka. Naciskaj, może się uda.

Opublikowano
5 godzin temu, Dr_J napisał:

C3 ? Do benzyny ?

Opublikowano
8 godzin temu, vvalery napisał:

No nie wiem.....

Jeżeli producent dopuszcza i jedną i drugą lepkość to właściciel auta ma prawo wybrać tą wg niego właściwszą i nie mogą tego zakwestionować.

Inaczej sprawa będzie wyglądać jeżeli jest podana tylko jedna lepkość, wtedy wyboru brak (nie wiem co kolega ma napisane w instrukcji, więc napisałem sugestię w trybie przypuszczającym)

Niemniej jakkolwiek sprawa by wyglądała w tej kwestii bezwzględnie zalałbym ten silnik olejem Amsoil.

Opublikowano
Godzinę temu, Dev napisał:

C3 ? Do benzyny ?

No średnio.

Opublikowano
2 godziny temu, Dev napisał:

C3 ? Do benzyny ?

A nie jest tak, że większość olejów norma VW 511.00 to C3.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Dev napisał:

C3 ? Do benzyny ?

Screenshot:

6FCF3144-62BA-49F7-B74B-8018F5E8F3B1.jpeg

Edit: teraz doczytałem to co wkleiłem z instrukcji. Zgłupiałem. Jaka zatem jest poprawna norma... jak tu piszą tylko o awaryjnej sytuacji? :/

Edytowane przez Dr_J
Dopisek