Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

35 TFSI ubytek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Dr_J napisał:

Screenshot:

6FCF3144-62BA-49F7-B74B-8018F5E8F3B1.jpeg

Ale tam jest napisane "w sytuacji awaryjnej".

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem jak już wkleiłem...  to kto zgadnie jaka jest prawidłowa norma, skoro te 4 należą do kategorii „awaryjne”? :/

Opublikowano

Posiadam w sumie motor 45 TFSI, auto z 2020 roku i mam najechane 17 tysięcy, teraz będę wymieniał olej drugi raz i w zasadzie nie zaobserwowałem żadnego ubytku. Olej przy 1 wymianie zalany oryginalny w zewnętrznym serwisie. Z doświadczenia wiem, że serwis będzie próbował zbywać, tak było też w moim przypadku, gdy zgłaszałem nierówną pracę silnika na "ssaniu". Serwis po 2 wizytach uznał, że to normalne, bo dogrzewają się katalizatory i jest zwiększone obciążenie.

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, nietper napisał:

Olej przy 1 wymianie zalany oryginalny w zewnętrznym serwisie

@nietper 0W20? 

Edytowane przez Dr_J

Opublikowano
2 godziny temu, Dr_J napisał:

...  to kto zgadnie jaka jest prawidłowa norma, skoro te 4 należą do kategorii „awaryjne”? :/

Na pierwszej pozycji  w mojej instrukcji jest przy przeglądach podstawowych   VW 502.00

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 7.06.2021 o 19:51, Dev napisał:

C3 ? Do benzyny ?

Prawie wszystkie nowe oleje 0w30 czy 5w30/40 są C3 , czy to z normą 502 czy 504 , bo samo C3 to bardziej mowa o MID SAPS zarówno do DPF jak i katalizatorów benzynowych TWC, a nie że stricte do diesla jak to było w przypadku PD w TDI i normy 505.01 chociażby, gdzie w opisie olejów do dizli  była litera C z kolejną literą alfabetu. Dodatkowo C3 obejmuje opis zachowania oleju w silniku pod kątem lepkości HTHS czy osadów. Kiedyś opis głównie pod katem czystości diesla, dziś już nie. Nie róbcie wody  z mózgu kolegom, że się nie nadają do benzyny oleje z ACEA C3, bo dotyczy to obu rodzajów silników. Nawet w 2021r. wprowadzono pewne zmiany w opisie C3. Np cała nowa gama Millersa XF ze spec do VW od 502 do 504/507 to oleje C3 i powiedz że są słabe do TFSI...

Warto być na bieżąco, bo legendy PRL to już jest taki program...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam 35 Tfsi,  nie zaobserwowałem zeby brał nadmiernie olej, przejechane 25 tys. Na razie jedna wymiana w Aso na ich oleju przy 10 tys, na moje zyczenie. Może źle  zczytujesz wskazania z mmi? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tez mam 35tfsi i od nowości mam tak ze co każde 12-13tys km , poziom oleju spada o tych kilka kresek na bagnecie mmi , ale nigdy nie doszło do min (co 12-13tys wymieniam olej, wiec nigdy nie musiałem dolewać ) . Największy ubytek miałem przy pierwszych 10tys km, prawie doszedł do minimum. A teraz przy 40tys przejechanych km , ubywa oleju ale w znikomych ilościach

Opublikowano
  • Autor

U mnie też się uspokoiło ?

Opublikowano

Dotarły się graty