Muskel1 Opublikowano 13 Września Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września (edytowane) Jaką masz wersję SW i HW oraz wersję H? Edytowane 13 Września przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września Jestem świeżo po updacie. Obecnie VC mam w wersji H18 0379. Wgrany mam również Sport_Layout i mimo iż posiadam silnik TFSI to wskaźnik Boost mi nie działa. Trzeba to jakoś zakodować by działało? ps. Kol. @Muskel1W przyszłości jak chciałbym usunąć Sport_Layout i powrócić do orginałów wiesz może jak to zrobić?Masz opis do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 14 Września Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września Najwidoczniej Twój sterownik silnika nie obsługuje wskaźnika Boost. Sport Layout to zmiany w EEPROMie i aby przywrócić zwykły widok trzeba by tam pozmieniać wartości. Nie ma nigdzie opisów co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz36 Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września 19 minut temu, seto napisał(a): W przyszłości jak chciałbym usunąć Sport_Layout i powrócić do orginałów wiesz może jak to zrobić?Masz opis do tego? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie , ale aby zmienić wygląd na zwykłe zegary to przecież robi się to z pozycji przycisków na kierownicy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 14 Września Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września Ja zrozumiałem, że kolega chciał powrócić do oryginału🤔 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września Godzinę temu, mariusz36 napisał(a): Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie , ale aby zmienić wygląd na zwykłe zegary to przecież robi się to z pozycji przycisków na kierownicy . No tak ale tam też jest logo S4. A generalnie przy sprzedaży auta wolałbym by tego nie było. Dlatego tak na przyszłość chciałem się dowiedzieć jak wykasować ten cały sport_layout. Jakby ktoś miał sprawdzony opis to chętnie go poznam 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris_91 Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września 16 godzin temu, seto napisał(a): No tak ale tam też jest logo S4. A generalnie przy sprzedaży auta wolałbym by tego nie było. Dlatego tak na przyszłość chciałem się dowiedzieć jak wykasować ten cały sport_layout. Jakby ktoś miał sprawdzony opis to chętnie go poznam 😉 Przełączyć na zwykły widok i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września (edytowane) 18 minut temu, kris_91 napisał(a): Przełączyć na zwykły widok i tyle @kris_91 Nie wiem czy to jest normalne ale jak przełączę na zwykły widok to też jest logo S4. Logo startowe też mam S4 jak na załączonym zdjęciu widać. @Muskel1 Tak ma być czy gdzieś przy wgrywaniu został popełniony błąd? Moja wersja to H18 0379. Ps. Napewno błąd jest w wybranym modelu gdyż mam Avant a w kodowaniu jest 01011xxx czyli S4 sedan a powinno być 01110xxx - co widać na obrotomierzu gdyż zamiast 6 tyś. mam 8 tyś. Czekam na nowy kabel i wtedy to zmienię. Edytowane 15 Września przez seto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Września Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września Trzeba zmienić w kodowaniu na logo startowe A4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Trzeba zmienić w kodowaniu na logo startowe A4. Czyli w sterowniku 17 w bajcie 02 zmienić z 01011xxx na 0111xxx? Tak mam obecnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Września Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września Ekran startowy VC zmienia się w bajcie 9 wybierając z zakładki odpowiedni wariant dla danego modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Ekran startowy VC zmienia się w bajcie 9 wybierając z zakładki odpowiedni wariant dla danego modelu. Znalazłem taki opis kol. @dymekn Logo startowe wyświetlacza Wybierz sterownik 17 (Zestaw wskaźników) Kodowanie Bajt 9 Wariant 1: Bit 5 i 7 aktywny Wariant 2: Bit 0, 5 i 7 aktywny Wariant 3: Bit 1,5, 7 aktywny Wariant 4: Bit 0, 1, 5 i 7 aktywny Wariant 5: Bit 2, 5 i 7 aktywny Wariant 6: Bit 0, 2, 5 i 7 aktywny Wariant 7: Bit 1, 2, 5 i 7 aktywny Wariant 8: Bit 0, 1, 2, 5 i 7 aktywny @Muskel1 który wariant pasuje do A4 B9 Avant? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Września Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września Ten opis nie do końca jest poprawny, gdyż za ekran startowy odpowiedzialne są wyłącznie pierwsze trzy bity, czyli bit 0, bit 1 oraz bit 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Ten opis nie do końca jest poprawny, gdyż za ekran startowy odpowiedzialne są wyłącznie pierwsze trzy bity, czyli bit 0, bit 1 oraz bit 2. No właśnie przed chwilą sprawdzałem i w bajcie 9 mam wszystkie bity puste ( nieaktywne). @Muskel1podpowiesz mi który mam aktywować by zmienić ekran startowy dla A4 B9 Avant? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 15 Września Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września (edytowane) Ekran startowy nie ma rozróżnienia na Avant i Sedan. Jest w sumie 8 różnych możliwości wyboru (wariantów), przy czym ja nie widzę różnicy między wariantami 1, 2 i 7 pomimo, że jest inne kodowanie. I tak wariant 1 ma wartość HEX 00, czyli bit 0, bit 1 oraz bit 2 nie są aktywne. Wariant 2 ma wartość HEX 01, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 nieaktywny i bit 2 też nieaktywny. Wariant 3 ma wartość HEX 02, czyli bit 0 jest nieaktywny, bit 1 aktywny, bit 2 nieaktywny. Wariant 4 ma wartość HEX 03, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 jest aktywyn, bit 2 nieaktywny. Wariant 5 ma wartość HEX 04, czyli bit 0 jest nieaktywny, bit 1 jest nieaktywny, bit 2 jest aktywny. Wariant 6 ma wartość HEX 05, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 jest nieaktywny, bit 2 jest aktywny. Wariant 7 ma wartość HEX 06, czyli bit 0 jest nieaktywny, bit 1 jest aktywny, bit 2 jest aktywny. Wariant 8 ma wartość HEX 07, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 jest aktywny, bit 2 jest aktywny. Przy wszystkich wariantach bit 5 jest także aktywy. Niestety nie jest opisany co uruchamia, więc możesz go w razie czego również aktywować. Edytowane 16 Września przez Muskel1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września W dniu 25.01.2023 o 10:37, Muskel1 napisał(a): U mnie skrypt VCP wszedł bez problemu i wskaźnik mapy jest także widoczny. Nie musiałem także przekodowywać widoku na S4 bo automatycznie pojawił się obrotomierz S4 do 6000 obr/min. Przed załadowaniem skryptu miałem w kodowaniu wartość HEX 69 i taka pozostała (derivative 14 = A4 Avant). Po załadowaniu skryptu w kilkunastu sterownikach pojawiają się błędy co jest normalne. Na koniec wystarczy wykonać pełny autoscan i wszystkie wykasować. Narzędzia diagnostyczne: VCDS do odczytania i kasowania błędów- bo jest szybciej i wygodniej, VCP do załadowania skryptu. Dzięki @Deniro U mnie wgranie skryptu zleciłem. Wszystko jest niby ok ale mam 8 tyś obrotów i logo S4 na wyświetlaczu. Mam Avanta. Wczoraj przy próbie przekodowania bajtu 2 na ustawienia tak jak ma @Muskel1 czyli 01101xxx VC mi pokazuje błąd systemu tankownia Co robię źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 24 Września Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września Masz TFSI czy ON? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września @Muskel1 Mam benzynę. Czyli TFSI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 24 Września Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września Tak jakw profilu 1.4 TFSI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seto Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września 46 minut temu, Muskel1 napisał(a): Tak jakw profilu 1.4 TFSI? Tak😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi