Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cykanie i trzeszczenie z tyłu w A4 B9, przy ruszaniu, hamowaniu i zmianie kierunku jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Posiadam od nieco ponad 2 miesięcy Audi A4 b9 avant 2.0 tdi w manualu z 2016 roku przebieg 177tys. mniej więcej od miesiąca czasu słyszę denerwujące trzaski czy też cykanie - ciężko określić ale po kolei.

Przejrzałem forum i przeanalizowałem podobne tematy i jakoś żaden nie spasował do moich objawów (zresztą wszędzie co innego było)

Jakie są objawy:

- auto skrzypi wydaje takie pojedyncze stuknięcia z tyłu (z perspektywy kierowcy mam wrażenie, ze dźwięk dochodzi gdzieś z okolicy tylnej kanapy ew. przedniego podłokietnika), trochę taki jak metal/metal
- kiedy wydaje te dźwięki -  przy przeciążeniach (ale też nie zawsze) czyli przy ruszaniu, przy hamowaniu a najbardziej słyszalne są w momencie parkowania (jadę do przodu hamuje i zaczynam cofać wtedy to wydaje sie najbardziej donośne)
- na początku czyli jakiś miesiąc temu na dziurach czy progach zwalniających nic nie słyszałem - teraz czasami i na progach coś wydaje ten dźwięk choć nie zawsze - przy szybszej jeździe i wjechaniu w dziurę nic takiego nie słychać.
- potencjalny moment początku tych objawów to zadziałanie automatycznego hamowania (wyjeżdżałem z parkingu tyłem - powoli - w zasadzie widziałem wszystko ale auto było mądrzejsze i samo przyhamowało)
- zastanawiam się czy to też zbieg okoliczności czy jest powiązane - ale na zimnym silniku jak rano wsiadam to pierwsze kilometry są w ciszy a potem mam wrażenie że im dalej w las tym gorzej.
- w aucie jest drive select i wydaje mi się ze tu też jest adaptacyjne te zawieszenie (sprawdzałem w różnych trybach ale zasadniczo chyba bez różnicy)

Co sprawdziłem

1. w momencie zakupu auto było na felgach 16cali - nie słyszałem żadnych dźwięków niepokojących
2. po zakupie kupiłem nowe felgi i nowe opony (17) - nie wiem czy to powód bo określenie momentu od kiedy słyszę te dźwięki jest trudne ale czasowo są to zbliżone do siebie kwestie
3. w pierwszej kolejności sprawdziłem dokręcenie felg luzy itp - tu wszystko wydaje się ok.
4. następnie wyciągnąłem z auta wszystkie elementy demontowalne (rolety, butle, wykładziny w bagażniku, koło zapasowe itp. podniosłem tylną kanapę sprawdziłem czy nic tam nie ma, złożyłem tylne fotele itp - wykluczyłem wszystko
5. podniosłem auto i z łomem szarpałem po wszystkich gumach w zawieszeniu z tyłu i na poduszce pod skrzynią - specem nie jestem ale nigdzie nic mi nie stukało uszkodzeń też nie widać. ( przegląd robiony był przy zakupie niby wszystko ok - pewnie pojadę do diagnosty jeszcze raz, ale z tego co czytam to i tak nic sie nie dowiem)
6. pod autem obejrzałem belkę z tyłu (wydaje mi się że jest zaspawana - jak w jednym z tematów rozwiązywano - nie wiem czy oryginalnie), wydech wszystkie gumy ok, dziur brak, nigdzie się nie obija.
7. z tyłu hamulce nie są idealne tarcza ma ten 1cm z małym hakiem - klocki wyglądają ok - generalnie jakiś luzów (też jeden z tematów) nie zauważyłem tam

Będę wdzięczny za pomoc - bo strasznie to denerwujące - przy okazji (wiem ze nie ten dział) ale może ktoś poleci mechanika z okolic Katowic/Mikołowa który by był w stanie pomóc w temacie nie wymieniając połowy auta.

Rozwiązane przez pz87

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Nie wiem czy studiowałeś ten temat:

Podejrzewam, że masz to samo jak pewnie inni posiadacze A4B9 ?

Edytowane przez vvalery

Opublikowano
  • Autor
32 minuty temu, vvalery napisał:

Nie wiem czy studiowałeś ten temat:

Podejrzewam, że masz to samo jak pewnie inni posiadacze A4B9 ?

Hej, dzięki tak czytałem. Dlatego tez napisałem ze mam skrzynię manualną - więc raczej to nie ten problem.

Opublikowano
12 godzin temu, pz87 napisał:

Hej, dzięki tak czytałem. Dlatego tez napisałem ze mam skrzynię manualną - więc raczej to nie ten problem.

Ale czy Twoje hałasy są podobne to tych z filmu Kosmity ? U niego jak wiesz nie zdiagnozowanu problemu. Pytam bo od czasu do czasu w zależności od humoru też coś słyszę przy ruszaniu do tyłu. 

Opublikowano
  • Autor

ale z tego co widzę obaj macie s-tronic.

nagrałem prosty filmik choć dość słabo to słychać i nie da sie odnieść skąd ale może coś podpowie.

słychać to na początku filmu przy ruszaniu spod świateł, potem na przyhamowaniu przed progiem i na samym progu, i około 52 sec filmu.

Edytowane przez pz87

Opublikowano
2 godziny temu, pz87 napisał:

ale z tego co widzę obaj macie s-tronic.

nagrałem prosty filmik choć dość słabo to słychać i nie da sie odnieść skąd ale może coś podpowie.

słychać to na początku filmu przy ruszaniu spod świateł, potem na przyhamowaniu przed progiem i na samym progu, i około 52 sec filmu.

Fakt, ze u Ciebie jest raczej coś innego. Ja i tak bym nie usłyszał, bo zawsze music jest dość głośno. ?

Opublikowano
  • Autor

4 godziny temu, vvalery napisał:

Fakt, ze u Ciebie jest raczej coś innego. Ja i tak bym nie usłyszał, bo zawsze music jest dość głośno. ?

haha. w tamtym filmiku to i ja nic nie słyszałem - choć wiem czego nasłuchiwać. wgrałem nie ten film :/

tu właściwy - słychać wyraźniej.

Opublikowano

no ja mam praktycznie to samo , zauwazyłem że te napręzenia mam tylko latem, tak od +10 st. C.

zimą cisza.

2 serwisy ASO w DE i nikt nic nie wie...

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, raqu43 napisał:

no ja mam praktycznie to samo , zauwazyłem że te napręzenia mam tylko latem, tak od +10 st. C.

zimą cisza.

2 serwisy ASO w DE i nikt nic nie wie...

Hej,

moim zdaniem są 2 opcje:

1. to co w temacie o wnętrzach TPI 2044902/5 - z tego co widzę dostałeś już instrukcję - u mnie objawy te pasują niemal idelanie - dziś np zimno było w miarę to i cicho - choć niemal pewien jestem ze dźwięki dochodzą z tyłu nie z przodu - nie wykluczam, że to może się tak nieść. PS. jakby co mam tę instrukcję po polsku (wyślij mail przez PW).

2. opcja to co na forum audiworld https://www.audiworld.com/forums/a4-b9-platform-discussion-212/creaking-noise-due-faulty-body-panel-lemon-2952951/page7/ czyli problem z spawami w nadkolach tylnych

osobiście mam zamiar w sobotę sprawdzić to u siebie - o ile nie będzie lało.

Opublikowano
41 minut temu, pz87 napisał:

Hej,

moim zdaniem są 2 opcje:

1. to co w temacie o wnętrzach TPI 2044902/5 - z tego co widzę dostałeś już instrukcję - u mnie objawy te pasują niemal idelanie - dziś np zimno było w miarę to i cicho - choć niemal pewien jestem ze dźwięki dochodzą z tyłu nie z przodu - nie wykluczam, że to może się tak nieść. PS. jakby co mam tę instrukcję po polsku (wyślij mail przez PW).

2. opcja to co na forum audiworld https://www.audiworld.com/forums/a4-b9-platform-discussion-212/creaking-noise-due-faulty-body-panel-lemon-2952951/page7/ czyli problem z spawami w nadkolach tylnych

osobiście mam zamiar w sobotę sprawdzić to u siebie - o ile nie będzie lało.

cześć, 

tak, kolega podesłał mi z forum już materiały, troche postudiowałem , ale byłoby fajnie, jakbyś podesłał mi w wersji PL , będę wdziećzny :hi:zaraz na PW wyślę emaila.

1. no u mnie słychać tak w 65% niby z przodu , ale to też różnie bywa, nieraz mam wrażenie , że na zmnianę tył i przód, zależy. I tylko od strony pasażera występuje to chrobotanie.

2. dzięki za drugi temat, poczytam. Da radę jakoś te spawy sprawdzić/poprawić ? pewnie nie.... Myślę , żę dla nas byłoby lepiej , żeby to 1. była winna, przynajmniej wiadomo co  i jak już robić i na to się nastawiam.

Daj znać , jak Ci wyjdzie to w sobotę co i jak.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.08.2021 o 22:54, raqu43 napisał:

cześć, 

tak, kolega podesłał mi z forum już materiały, troche postudiowałem , ale byłoby fajnie, jakbyś podesłał mi w wersji PL , będę wdziećzny :hi:zaraz na PW wyślę emaila.

1. no u mnie słychać tak w 65% niby z przodu , ale to też różnie bywa, nieraz mam wrażenie , że na zmnianę tył i przód, zależy. I tylko od strony pasażera występuje to chrobotanie.

2. dzięki za drugi temat, poczytam. Da radę jakoś te spawy sprawdzić/poprawić ? pewnie nie.... Myślę , żę dla nas byłoby lepiej , żeby to 1. była winna, przynajmniej wiadomo co  i jak już robić i na to się nastawiam.

Daj znać , jak Ci wyjdzie to w sobotę co i jak.

Dzis jednak nie dałem rady, korzystam z pogody:D, ale przygotowałem sobie pręt przynajmniej. Może jakoś w tygodniu ogarnę.

Edytowane przez pz87

Opublikowano

ok, jak coś zdasz relację :decayed:

U mnie będzie na 99% to  TPI 2044902/5.

Gdy mechanik u mnie lekko wykręcał/wkręcał z wyczuciem tą jedną ze śrub, słychać właśnie było identyczne chrobotanie, jakie słychać w kabinie , jak u Ciebie na filmiku. Trza kupować druta i do ASO niech robią...

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.08.2021 o 15:05, raqu43 napisał:

ok, jak coś zdasz relację :decayed:

U mnie będzie na 99% to  TPI 2044902/5.

Gdy mechanik u mnie lekko wykręcał/wkręcał z wyczuciem tą jedną ze śrub, słychać właśnie było identyczne chrobotanie, jakie słychać w kabinie , jak u Ciebie na filmiku. Trza kupować druta i do ASO niech robią...

Jeszcze u siebie nie zrobiłem - ale mam nadzieję w ten weekend - dziś byłem w aso w Katowicach za diagnozę i naprawę zgodnie z TPI 2044902/5 zaśpiewali 1300zł

Opublikowano

ja piernicze...to grubo...nie ma co...

no ja  wlasnie tez licze , że mnie tu w ASO w DE skroją jakieś min 300-350 euro za tą operację, tu biorą 180 E brutto/h...:facepalm: 

dlatego muszę podjechać do normalnego warsztatu się zapytac ile wezmą, moze jutro mi sie uda.

Pręt juz mam :P

daj znać, jakby co w weekend , jak ogarniesz.

Opublikowano
Godzinę temu, pz87 napisał:

Jeszcze u siebie nie zrobiłem - ale mam nadzieję w ten weekend - dziś byłem w aso w Katowicach za diagnozę i naprawę zgodnie z TPI 2044902/5 zaśpiewali 1300zł

Pewnie pręt z platyny mają:whistling::decayed:

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

alleluja, i nastała cisza :D.

zrobione zgodnie z TPI 2044902/5, zajęło mi to 2 godziny (włącznie z wymianą filtra paliwa) w warunkach domowego garażu:).

blacha odgięta, podłużnica zabezpieczona przejechane 150km i cisza wiec wielka ulga no i 1300zł oszczędzone.

Te dźwięki są bardzo łatwe do odtworzenia (przynajmniej u mnie tak było) - przy luzowaniu  śruby jak na zdjęciu.

A4.jpg

Temat uznaje za wyczerpany na ten moment.

Opublikowano

Czy to jest to samo co miał Kosmita. Nikt nie potrafił mu pomóc w ASO:

Filmik się trochę ładuje ale można obejrzeć.

Edytowane przez vvalery

Opublikowano

Nie, to nic ze skrzynią nie ma wspólnego. To są dwie blachy konstrukcyjne, które o siebie ocierają i trzeszczą. 

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał:

Nie, to nic ze skrzynią nie ma wspólnego. To są dwie blachy konstrukcyjne, które o siebie ocierają i trzeszczą. 

Ale on nie wiedział czy te hałasy są od skrzyni. Tylko przypuszczenia. Nikt tego nie potwierdził i oddał auto z tą wadą do leasingodawcy.

Jak się przysłuc**ję to brzmią podobnie.

Edytowane przez vvalery

Opublikowano

Możliwe tyle, że on miał także problem ze skrzynią co widać na drugim filmiku. Dodatkowo pisał też o szarpnięciach przy ruszaniu.