Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Akcja serwisowa 23CY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w aplikacji pojawiło się:

Twój Audi A4 Avant może być objęty jedną lub kilkoma akcjami serwisowymi.

Numer akcji: 23CY 

A jak głębiej wszedłem to jest: 23CY - S-Aktualizacja oprogramowania sterownika silnika1

Wie ktoś może co to za problem?

Opublikowano

To nie problem tylko ekologia. Konzern VW chce tym update po cichu zatrzeć ślady manipulacji w silnikach EA 288. Jak na razie jest to dobrowolny update i chcą tym uniknąć przymusowego. Nie wyrażaj zgody i jak będziesz kiedyś w ASO na sewisie to musisz im to dosadnie powiedzieć, że nie wyrażasz zgody i dadzą Ci dokument do podpisania. W przeciwnym razie wgrają Ci update  "przy okazji".

Edytowane przez Muskel1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W mojej to wgrali jeszcze u poprzedniego wlaściciela ;/
Czy jest sens robić downgrade do poprzedniego softu?
Gdzieś na necie widziałem wątki jakoby z tej aktualizacji miały wynikać uszkodzenia silnika :|

Opublikowano
1 minutę temu, M4R1O napisał:

W mojej to wgrali jeszcze u poprzedniego wlaściciela ;/
Czy jest sens robić downgrade do poprzedniego softu?
Gdzieś na necie widziałem wątki jakoby z tej aktualizacji miały wynikać uszkodzenia silnika :|

Drogą oficjalną nikt Ci nie wgra wcześniejszej wersji.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał:

Drogą oficjalną nikt Ci nie wgra wcześniejszej wersji.

Wiadomo że takie rzeczy tylko nieoficjalnie.
Zapewne jakiś tuner, który ma dostęp do bazy softów bez problemu ogarnie temat. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam czy wgranie przez serwis nowego  updade moze miec wplyw na zywotnosc silnika i osiagi bo mi niestety serivs audi taki numer zrobil przy okazji naprawy ad blu

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich. Czy ktos po aktualizacji 23CY zauwazyl nieco inna bardziej halasliwa prace silnika , szczegolnie w nizszych obrotach? Ja robilem rownoczesnie rozrzad i aktualizacje (moj blad) czego zaluje, bo ciezko teraz okrslic ktora zmiana jest tu winna. Silnik ewidentnie bardziej cyka, mowie o halasie w kabinie. Wraca do plynnej pracy tylko podczas regeneracji DPFu. Zastawanawiam sie czy nie warto wrocic do poprzedniej nizszej wersji.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 3.08.2021 o 08:46, Muskel1 napisał(a):

To nie problem tylko ekologia. Konzern VW chce tym update po cichu zatrzeć ślady manipulacji w silnikach EA 288. Jak na razie jest to dobrowolny update i chcą tym uniknąć przymusowego. Nie wyrażaj zgody i jak będziesz kiedyś w ASO na sewisie to musisz im to dosadnie powiedzieć, że nie wyrażasz zgody i dadzą Ci dokument do podpisania. W przeciwnym razie wgrają Ci update  "przy okazji".

Cześć jak kupiłem a5 miałem soft 8249  i robili mi upgrade do 9970,może orientujesz jaka wgrać żeby nie mieć z przed afery bo ja mam auto z 15 roku nie wiem czy są jescze jakieś starsze niż 8249?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Heja , podbijam temat .

Warto zrobić downgrade , ewentualnie inna modyfikacja softu ?

(chodzi o aspekty nagaru/mocy nie ekologi )

pozdro

edit...

Mniej więcej udało mi się ustalić że firmware zmienia ilość dodawanego AdBlue i zwiększa recyrkulacje spalin . Co jeszcze nie wiem.

Tłumaczyć to może zapychanie się chłodniczki egr przez krystalizacje AdBlue.

A mógł by ktoś powiedzieć jaki jest nr wersji oprogramowania przed 9977 - czy 8249 ?

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Ktoś już gdzieś pisał, że najlepsza wersja softu silnika to 1963 lub 1964 jak dobrze pamiętam..

Opublikowano
2 godziny temu, ELLIOTT napisał(a):

Ktoś już gdzieś pisał, że najlepsza wersja softu silnika to 1963 lub 1964 jak dobrze pamiętam..

ee chyba nie , nie wiem jak oni numerują te wersje . Dużo można znaleźć że wszystko przed 9977 jest przed diesel gate ( a to chyba jest takie DG v2  nie do końca to samo co na początku ) ale  zdania są podzielone ...

Niby z nr 8xxx . Cofać się nie wiadomio jak raczej też nie ma sensu. 

To chyba też różnie względem silnika , mi chodzi o DETA w teorii soft  sprzed 2021 roku.

Chciałem zrobić jakiś soft i zastanawiam sie o co pytać .

Ma ktoś jakieś skany DETA sprzed 23cy ?

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

I tu na szczęście tylko wydaje Ci się kolego. DETA wypuszczona została w 2015/16r. Softy o których wspomniałem, są najlepsze do tego silnika. Tunerzy również to potwierdzają, bez domysłów oraz z potwierdzeniem użytkowników. Auta w serii, nabierają wigoru, nie pracują jak kulawy tdi, spalanie również w jakimś stopniu spada.

Opublikowano
9 godzin temu, ELLIOTT napisał(a):

I tu na szczęście tylko wydaje Ci się kolego. DETA wypuszczona została w 2015/16r. Softy o których wspomniałem, są najlepsze do tego silnika. Tunerzy również to potwierdzają, bez domysłów oraz z potwierdzeniem użytkowników. Auta w serii, nabierają wigoru, nie pracują jak kulawy tdi, spalanie również w jakimś stopniu spada.

No ok , nie wiem  pytam. Przede wszystkim nie wiem jak on nr te wersje ile było softów ... Dziwi mnie żeby było więcej niż trzy.

W przyszłym tygodniu podjadę zapytać "tunera" z tym że nie spodziewam się za wiele taka kraina tutaj. Głównie chodziło mi o cofnięcie 23cy. 

Pozdro

Edytowane przez Lukaa5