Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DPF 2.0 143KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co sądzicie o wywaleniu dpf i wyłączeniu egr? Ma to jakieś zalety czy wady?Oczywiście nie mówiąc o ekologii.

Opublikowano

Co sądzisz o wdychaniu cząstek stałych z kominów aut bez dpfu jadących przed Tobą ? Ma to jakieś zalety? 

Opublikowano

Może to się kiedyś ukróci, mam taką nadzieję bo widząc w tamtym tygodniu na wjeździe do Zakopanego patrol policji z analizatorem spalin pomyślałem, że może jest jakaś szansa. Szkoda tylko, że zatrzymywał i badał same 30 letnie trupy a tych kopcących, bez DPFów, nakoksowanych nowszych diesli po trasie można spotkać trochę ... .

Z drugiej strony to czy takie badanie spalin może coś wykazać, nie wiem?

Opublikowano

Bardzo prosto można sprawdzić, jest sadza na końcówkach wydechu, jest podejrzenie, że dpf wywalony, wtedy zabierają dowód i wysyłają na stację diagnostyczną do weryfikacji. Jeżeli diagnosta stwiredzi obecność dpf  zwracają dowód, jeżeli nie to wyciągaj rower z garażu czy piwnicy. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.08.2021 o 15:22, Muskel1 napisał:

Bardzo prosto można sprawdzić, jest sadza na końcówkach wydechu, jest podejrzenie, że dpf wywalony, wtedy zabierają dowód i wysyłają na stację diagnostyczną do weryfikacji. Jeżeli diagnosta stwiredzi obecność dpf  zwracają dowód, jeżeli nie to wyciągaj rower z garażu czy piwnicy. 

Ja mam dpf i ciągle uwalone końcówki wydechu sądzą, to jest pseudo ekologia. Jak zrobię trasę to i tak za samochodem wali spalinami. Jak tak uważacie że to takie fe to przestańcie jarać fajki i zacznijcie wielkie firmy najpierw rozliczać za co2

Opublikowano

To zrób porządną diagnostykę silnika bo żaden zdrowy tdi z dpfem nie zanieczyszcza końcówek wydechu. Radzę poczytać także do czego dpf służy bo na pewno nie do tego, żeby nie było czuć spalin za autem i pachniało świeżo skoszoną trawą.

Edytowane przez Muskel1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie też są brudne końcówki wydechu a mam DPF. Silnik sprawny, wtryski sprawdzane na stole i są w bardzo dobrej kondycji. Innych nieprawidłowości z silnikiem również nie zauważyłem. 

Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz_K napisał:

U mnie też są brudne końcówki wydechu a mam DPF. Silnik sprawny, wtryski sprawdzane na stole i są w bardzo dobrej kondycji. Innych nieprawidłowości z silnikiem również nie zauważyłem

jaki stopień zapchania dpf?

Opublikowano
15 godzin temu, RALF76 napisał:

jaki stopień zapchania dpf?

0,04 l 

Opublikowano
8 godzin temu, Mateusz_K napisał:

0,04 l 

wskazywało by to na bardzo mały przebieg około 40-50 tys czy to prawda?

Opublikowano

Lub niedawno temu wymieniony lub wyczyszczony DPF. 

Opublikowano

to może być przyczyna czarnego komina

Opublikowano
W dniu 1.12.2021 o 08:43, RALF76 napisał:

wskazywało by to na bardzo mały przebieg około 40-50 tys czy to prawda?

Przebieg to 250 tys. Nie mam niestety żadnej wiedzy na temat DPFa, czy był czyszczony/wymieniany. Jak zakupiłem auto, to ta wartość była na 0,01. 

Wrzucałem tutaj na forum screen z apki VAG DPF jak wygląda ciśnienie przy 2500 obr/min i kolega @Muskel1 pisał, że jest ok. Także na razie nic z tym nie robię i jeżdżę.  

Opublikowano

jeśli dpf był czyszczony to musiał być zapchany albo coś z silnikiem się stało co go dobiło i być może to efekt brudnej rury

jeżeli ktoś wymienił/czyścił dpf to jeździmy dalej ale efekt brudnej rury nie wygląda estetycznie przy sprawnym dpf (jednemu przeszkadza a drugiemu nie)

Opublikowano

Mi w sumie to nie przeszkadza, taka pierdoła.