Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Skrzypienie przy skręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W itam posiadam audi a4 1,9 TDI 96 rok ostatnio przy skrecaniu zaczeło mi cos skrzyiec w prawym przednim kole . Chciałbym prosic o pomoc jesli wie ktos co to moze byc :hi:

Opublikowano

Może zaciera się gałka w którymś z wachaczy?[br]Dopisany: 15 Kwiecień 2009, 22:29_________________________________________________A i zmień coś w tym profilu :blink: albo masz RS4 b5 albo sedana 1,9TDI i to na dodatek 96r. :polew: W 96r. nie robili jeszcze RS4 :polew:

• 1 rok później...
Opublikowano

:hi:

Witam!

Mi też skrzypiało. Wymieniłem dolny przedni wahacz i był spokój... przez 3 dni. Teraz znowu piszczy ale co innego ;/

Opublikowano

miałęm podobnie , u mnie wahacz górny piszczał , na pewien czas pomagało wd 40 psikasz po gumach i spokój

Opublikowano

U mnie też piszczało i przed wymianą wahaczy i po wymianie na ory LMO. W tym miesiącu wymieniam łożyska. Słyszałem że to może być przyczyna :)

Opublikowano

Przy skręcaniu piszczą też gumy na stabilizatorze i tuleje górnych wahaczy.

Opublikowano

Panowie u mnie jest z kolei tak ze jak skrecam w prawo np po luku drogi z przedniego, prawego kola wydobywa sie taki dzwiek: "tuk tuk tuk tuk.."

Co to moze byc? Lozysko?

Opublikowano

przegub raczej

Opublikowano

Jesli to przegob to dziwna sprawa, bo np jak ruszam z miejsca na skreconych kolach to powinien sie odezwac a tu nic cisza...

Opublikowano

łożysko raczej nie stuka, jak się zaciera to buczy, jak się zatrze to piszczy jak by metal tarł o metal. Głośne to tuk tuk? Na równej drodze czy na wybojach?

Opublikowano

Na rownej drodze raczej, od predkosci 0 km/h do 60 km/h narasta i potem cisza, delikatnie tyle bo ile jest to slyszalne minimalnie

Opublikowano

nie wbijam nowego tematu bo ten chyba i mnie dotyczy....od dwóch dni w czasie jazdy słyszałem jakieś skrzypienia...dziś w czasie ruszania opusciłem szybe i głośne skrzypienie słysze z lewej przedniej strony....zatrzymuje i sprawdzam...naciskając na bude skrzypi...takie same skrzypienie po kreceniu kierą w lewo czy w prawo...nawet niewielkie ruchy i już to słychać! no nic podnoszę na lewarku i opryskałem wszystko w koło środkiem smarnym w spreyu nie pomogło ani na sekunde...jak narazie niewiem co to może być?

Opublikowano
nie wbijam nowego tematu bo ten chyba i mnie dotyczy....od dwóch dni w czasie jazdy słyszałem jakieś skrzypienia...dziś w czasie ruszania opusciłem szybe i głośne skrzypienie słysze z lewej przedniej strony....zatrzymuje i sprawdzam...naciskając na bude skrzypi...takie same skrzypienie po kreceniu kierą w lewo czy w prawo...nawet niewielkie ruchy i już to słychać! no nic podnoszę na lewarku i opryskałem wszystko w koło środkiem smarnym w spreyu nie pomogło ani na sekunde...jak narazie niewiem co to może być?

Wybity i do wymiany wahacz górny przedni.

Opublikowano

1. A mnie skrzypi z lewej strony jak ruszam i jak jadę po wybojach, a kiedy stoję i zabujam budą też skrzypi - ale nie muszę skręcać. Jeżeli to wahacz to czy jego wymiana "nastręcza" jakieś problemy?

2. Natomiast kiedy skręcam to słyszę kolejne skrzypienie jakby pompy od wspomagania - tylko płynu mam na Max - co to może być? Kończąca się pompa?

Opublikowano
1. A mnie skrzypi z lewej strony jak ruszam i jak jadę po wybojach, a kiedy stoję i zabujam budą też skrzypi - ale nie muszę skręcać. Jeżeli to wahacz to czy jego wymiana "nastręcza" jakieś problemy?

Przy wymianie górnych wahaczy, bardzo często śruba mocująca się ukręca i trzeba zdejmować całą kołyskę i na prasie śrubę wyciskać. Dlatego warto dzień przed wymianą zapsikać porządnie jakimś środkiem penetrującym.

2. Natomiast kiedy skręcam to słyszę kolejne skrzypienie jakby pompy od wspomagania - tylko płynu mam na Max - co to może być? Kończąca się pompa?

Z tym proponuję poczekać do wymiany wahaczy, wtedy można dalej diagnozować i wróżyć ;-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Shade faktycznie miałeś rację z tym wspomaganiem - po wymianie wahaczy piszczenie zniknęło (tylko ja wymieniłem cały komplet).

Opublikowano
Shade faktycznie miałeś rację z tym wspomaganiem - po wymianie wahaczy piszczenie zniknęło (tylko ja wymieniłem cały komplet).

:good:

Opublikowano

Miałem to samo ze dwa tyg temu. Byłem w warsztacie i powiedzieli, że to jedna tulejka ma sucho. Kupić trzeba najgrubszą igłę i strzykawkę w aptece i wstrzyknąć w odpowiednią tulejkę trochę oleju (może być nawet silnikowy, ja tak zrobiłem). Chodzi pięknie, już nic nie skrzypi. Tylko trzeba wiedzieć, która tuleja, bo trochę tego jest...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jeden z dolnych wachaczy skrzypiał,po doraźnej pomocy strzykawką z igłą zupełnie ucichło :)

oczywiście był problem stwierdzić który to.(w oby dwa wstrzyknołem kapke oleju)

Pojeżdziłem tak z 2 tygodnie i wymieniłem już kompletne zawieszenie bo i tak połowa wachaczy była w kiepskim stanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie tez skrzypi jak sie skreca kierownica w obie strony tak do 50 km/h i występuje to jak jest sucho a jak pada to jest cisza.kidys brat popsikał smarem czy WD40 wahacze i co tam mozna było i troche pomogło. przez dłuzszy czas od jesieni była cisza, teraz zrobiło sie ciepło i znowu skrzypi. o to moze byc. waacze były wymieniane nie tak dawno, ale nie wiem juz czy wszystkie ale sa w dobrym stanie