Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Oświetlenie przestrzeni na nogi w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  chciałbym zacząć doposażenie mojego auta w oświetlenie ambient. Na początek chce założyć podświetlenie przestrzeni na nogi dla kierowcy i pasażera. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie należy się wypiąć kablami i co trzeba zakodować żeby zrobić ten pierwszy krok... Z góry dzięki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżam - czy ma ktoś kodowanie i informacje w które piny bcm wpiąć się z podświetleniem na nogi?

Uruchomiłem białe ambiente drzwi (znalazłem gdzieś 'na czuja' w kodowaniu), mam regulację z mmi ('przód' oraz drzwi), brakuje mi widoku regulacji poziomu jasności przestrzeni pod nogi.

Oraz w które piny BCM wpiąć się nogami a w które podświetleniem przodu (tunelu i kubka)? Obecnie tunel i kubek mam pod zapalniczkę ale chcę to zmienić przy okazji rozbierania środka.

Uruchomiłem regulację jasności 3 stref oświetlenia i podłączyłem do BCM tunel nogi i cupholder.

Dla potomnych:

Kostki BCM:
Nogi prawe: T54c/2
Nogi lewe: T54c/3
Cupholder i tunel: T73a/36

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mógłbyś tez podpowiedzieć jakie kodowania trzeba wprowadzić by móc sterować podświetlaniem nóg w mmi? 

Opublikowano

Wybacz nie pomogę, nie pamiętam już a nie chcę wprowadzać w błąd - musisz szukać po forach. Napewno w 5F trzeba było aktywować pobieranie informacji o ambiente z bcm, a w bcm aktywować coś co obd11 opisuje jako "Footwell light front". Muszę zacząć gdzieś zapisywać te kodowania ... 

Opublikowano

Zamontowałem komplet podświetlenia na nogi biały. W 09 zakodowałem i w 5F adaptacje na aktiv. 

Oświetlenie działa przy otwarciu drzwi. 

Jest możliwość by oswietlenie działało tez podczas jazdy i było regulowane w mmi? Opcja w ustawieniach jako oświetlenie wnętrza sie pojawila ale jest nieaktywna.

20211220_212607.jpg

20211220_212602.jpg

20211220_181640.jpg

Opublikowano

Ok. Już wszystko działa. Zapomniałem ze po zmianie kodowań trzeba uśpić sterowniki.

Opublikowano

Masz oświetlenie kubka i tunelu? 

Zastanawia mnie jedna sprawa. Zanim nie podłączyłem kubka i tunelu pod BCM, podświetlenie nóg nie miało pełnej regulacji - nie dalo się go całkowicie wyłączyć z MMI. Następnie podłączyłem pod oddzielne piny (jak fabryka każe):
- nogi przód lewy
- nogi przód prawu
- tunel/kubek (łącznie 4 diody)

Po podłączeniu kompletu regulacja działa w pełnym zakresie (od całkowitego wyłączenia do pełnej jasności). 

Masz takie zjawisko?

Opublikowano

Na razie tylko nogi są zamontowane, ale w mmi mam juz trzy punkty świetlne do regulacji w pełnym zakresie tez tunel i drzwi których niema jeszcze podłączonych. 

Opublikowano

A będziesz montował tył drzwi? Jakie masz sterowniki drzwi?

U mnie tylne 8W0959395F wydają się nie ogarniać oświetlenia ambiente. Są to wersje LOW (*395). Brakowało pinu listwy ambiente w kostce - przełożyłem pin lecz nic to nie dało. Podłączyłem pod oświetlenie klamki wew. Przednie sterowniki mam *593F (pewnie z uwagi na elektryczną klapę) i w pełni wspierają ambiente.

Opublikowano

Jeszcze nie badałem sprawy ambient w drzwiach. Mam takie sterowniki.

Screenshot_20211222-095907_QuickEdit.jpg

Opublikowano

Możesz mieć problem z podświetleniem, jeśli natomiast u Ciebie ruszy to daj znać. W sterownikach brakuje pinu od podświetlenia a po jego 'dołożeniu' oświetlenie nadal nie działało, mimo kodowania dokładnie takiego jak w przednich drzwiach. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Na 8W0959395E nie ruszyło białe ambient z tyłu. Po wymianie na 595 jest ok. Teraz już pełny bialy qq1 działa z małym dodatkiem oświetlenia schowków drzwi.

20220324_193859.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 21.12.2021 o 07:57, adamspeed01 napisał:

Zamontowałem komplet podświetlenia na nogi biały. W 09 zakodowałem i w 5F adaptacje na aktiv. 

Oświetlenie działa przy otwarciu drzwi. 

Jest możliwość by oswietlenie działało tez podczas jazdy i było regulowane w mmi? Opcja w ustawieniach jako oświetlenie wnętrza sie pojawila ale jest nieaktywna.

20211220_212607.jpg

20211220_212602.jpg

20211220_181640.jpg

Mam ten sam problem. Pojawiła mi się opcja w MMI „oświetlenie Ambiente” ale opcja jest wyszarzona ?

Rozumiem że trzeba uśpić sterownik - jak to zrobić? 
Czy trzeba zrobić coś jeszcze? ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 2.04.2022 o 17:45, adamspeed01 napisał:

Na 8W0959395E nie ruszyło białe ambient z tyłu. Po wymianie na 595 jest ok. Teraz już pełny bialy qq1 działa z małym dodatkiem oświetlenia schowków drzwi.

20220324_193859.jpg

Witam

Mógłbyś podrzucić kodowanie drzwi pod qq1 bo nigdzie nie mogę znaleźć,  a nie mam opisów przy bitach

Opublikowano

Przecież wstawił fotki co należy zakodować.

Opublikowano
21 godzin temu, Muskel1 napisał:

Przecież wstawił fotki co należy zakodować.

Czyli całe qq1 kodowane tylko w bcm ,a nie w sterownikach drzwi

Opublikowano

W sterownikach drzwi możesz na próbę zaznaczyć Bit 1 w Byte 1.

Jakie masz numery sterowników drzwi?

Opublikowano

Z końcówka 595 mildline

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, jak przy qq1 jak zakodować oświetlenie nóg podczas jazdy? Podczas jazdy świecą się drzwi, kubek i tunel. Nogi podświetlane tylko na postoju przy zgaszonym samochodzie, ew. otwartych drzwiach.

Opublikowano

pewnie masz wyłączone w menu mmi tam dajesz w bok i masz ustawienie poszczególnych sekcji jasności pewnie masz nogi wyłączone inaczej tego nie widzę