DedykOOOO Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam takie małe pytanie. Otóż właśnie przeszukuję sklepy internetowe w celu zakupienia nowych opon zimowych dla mojego a4. Pojazd z 2017 w Quattro z 2-litrowym dieslem pod maską. Z racji tego że mieszkam w terenach pod górskich, śniegu w okresie zimowym jest jest sporo chciałbym was się zapytać o opony. Letnie opony na 17calowej feldze to Continental z indeksem V. Na zimę jestem zdecydowany kupić opony firmy Barum Polaris 5 z indeksem prędkości,, H" 225/50R 17 98H XL (swoją drogą co sądzicie o tej firmie, czy ma ktoś z was może jakieś zastrzeżenia) Jak myślicie czy zmiana indeksu z V-240km/h na H-210 na okres zimowy będzie znacząco wpływać na bezpieczeństwo jazdy, czy w ogóle coś się zmieni? Dziękuję . Edytowane 10 Października 2021 przez DedykOOOO Źle sformułowana odpowiedź.
Muskel1 Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 Indeks to tylko ogranicznik prędkości. Nie wolno Ci na danej oponie jechać powyżej wskazanej prędkościbi tyle. Właściwości jezdne poniżej tej prędkości się nie zmieniają. Nie słyszałem o tej firmie nigdy. Mieszkając w terenie górskim wybrałbym znane i sprawdzone opony a nie eksperymentował. Opona zimowa w zimie to być albo nie być.
Rekomendowane odpowiedzi