Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

17536 - mieszanka uboga - rozjechana mapa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

chłopaki potrzebuje pomocy. Od jakiegoś czasu moje auto (Audi A4 B6 1.8T 163KM BFB) ma problem z odpalaniem, ale tylko wtedy jak jest zimno i wilgotno. Sprawdzałem cewki i kable i nie było widać, żeby iskra przeskakiwała.

Mechanik sprawdzał mi ciśnienie paliwa, okazało się, że mam 2,8 bara. Wymieniłem pompę paliwa, problem jednak nie przeszedł. W błędach miałem

17536 -  Fuel Trim; Bank 1 (Mult): System too Lean
        P1128 - 001 -  Upper Limit Exceeded

, a także błąd

17700 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Open circuit
        P1292 - 004 -  No Signal/Communication - Intermittent

Kolejno mechanik stwierdził, że pozostaje błąd jeszcze termostatu - no i termostat wymieniłem. Problem jednak nie został rozwiązany. Kolejny mechanik zalecił wymianę czujnika temperatury cieczy na oryginalny - owy czujnik też wymieniłem i problem nadal nie przeszedł.

Pojechałem do elektryka samochodowego, on stwierdził, że mapa się rozjechała - wgrał mi na nowo mapę i auto na strzała odpalało. Po dwóch dniach bodajże wyskoczył mi checkEngine znowu z błędem mieszanki ubogiej. Czułem, że zaraz znowu będą problemy z odpalaniem na zimnym/wilgotnym...no i wyczułem, bo temat wrócił jak bumerang.

Zamówiłem jeszcze cewki (BERU, które wymienię w sobotę), świece mam nowe (NGK Platinium Laser). Elektryk stwierdził, że być może znowu się mapa rozjechała, a wtedy trzeba znaleźć przyczynę rozjazdu. Nie mniej rozmawiając z kolejną osobą dostałem informacje, że mapa się nie może sama z siebie rozjechać...

Mam dwa pytania do was Panowie:

1. Czy mapa wtryskowa może się rozjechać?? Który elektryk mnie robi w konia?

2. Czy macie jakieś pomysły na diagnozę? Obecnie mam tylko problem mieszanki ubogiej i problemu odpalania, ale tylko jak na zewnątrz jest zimno/wilgotno - jak się silnik rozgrzeje to na "strzała" pali. Po wgraniu raz jeszcze mapy też palił na strzała nawet na dobowym postoju.

Jeśli coś jeszcze może wam zasugerować co się u mnie odwala to mogę wam powiedzieć, że:

- zdarzyło mi się dwa razy jak szara smuga na wydechu poszła u mnie jeszcze przed problemami z checkEnginem,

- auto jakby straciło mocy (przynajmniej takie mam subiektywne odczucie...nawet turbo nie słyszę już tak jak słyszałem kiedyś),

- odpinałem przepływomierz (wydaje mi się, że auto lepiej "ciągło" wtedy, ale nie wiem czy sobie nie wkręcam),

- dopchałem się do informacji, że warto zrobić logi dynamiczne 003, 008, 011 - takie też zrobiłem i wrzucam jest przy okazji do tematu.

Brak mi już słów i sił...problem z autem spędza mi sen z powiek tym bardziej, że jakiś do pracy trzeba dojechać :( Macie jakieś rady? Czy ta mapa faktycznie może się z jakichś przyczyn "rozjeżdżać" ?

LOG-01-003-xxx-xxx.CSV LOG-01-008-xxx-xxx.CSV LOG-01-011-xxx-xxx.CSV

Opublikowano

Zrób najpierw logi jak należy i może któryś z kolegów oceni i podpowie co i jak.

Wszystko masz opisane w dziale diagnostyka.

Opublikowano

Logi dynamiczne zrób

E

@edit

O, kolega mnie uprzedził :)

Edytowane przez zionx

Opublikowano
  • Autor

Logi dynamiczne robiłem tak jak napisałem 003, 008, 011 - załączone są w pierwszej wypowiedzi. Czy mam jakieś inne bloki pomiarowe sprawdzić jeszcze to nie ma problemu tylko które?

No i zasadnicze pytanie: czy mapa w aucie może sama się rozjechać? To też ważne dla mnie pytanie, bo nie wiem już któremu mechanikowi zaufać...

Opublikowano
1 minutę temu, danon198901 napisał:

czy mapa w aucie może sama się rozjechać?

Nie.

2 minuty temu, danon198901 napisał:

Czy mam jakieś inne bloki pomiarowe sprawdzić jeszcze to nie ma problemu tylko które?

2+33

3+20

115+118

Zrób te pary jak wyżej i kasuj błędy przed logami, no i nie wrzucaj tu plików z VCDSa tylko linki np z vaglogi.pl

Opublikowano
28 minut temu, danon198901 napisał:

czy mapa w aucie może sama się rozjechać?

Moze jak masz lpg i jest źle wyregulowane ale wraca do normy po skasowaniu błedów. Nie wiem gdzie Ty wyszukałeś info o tych blokach pomiarowych w 1.8t ale jeśli tak samo trafnie mechanicy się nim zajmują to nie wróży nic dobrego.

Opublikowano
  • Autor

Hej Panowie,

udało mi się dzisiaj znaleźć chwilę czasu i wykonałem logi (rozgrzałem auto i usunąłem błąd z mieszanką ubogą przed rozpoczęciem logowania). Poniżej podaję linki do logów:

1. 002+033 ->

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

2. 003+020 ->

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

3. 115+118 ->

VAGLOGI.PL

Co ciekawego mogę jeszcze powiedzieć, bo być może diabeł tkwi w szczegółach i pomoże to w waszej diagnozie:

- zdarzało mi się wcześniej, że podczas dodawania gazu auto jakby "dławiło się", a co to znaczy? no generalnie przy rozpędzaniu się tak obroty fajnie rosły, a później na ułamek sekundy jakby przydławiło się i znowu szło...ten sam przypadek miałem podczas logowania grupy 002+033 - być może będzie to widoczne po logach (kurde nie wiem czy to nie będzie coś z turbo, bo tak jak wspomniałem wcześniej słyszałem chociaż trochę tą moją turbinę, teraz jej nie słyszę),

- znowu dzisiaj miałem białawą smugę i smrodek z wydechu...tak jakby olej mi się przypalił?,

- przy kasowaniu błędu wentylator się nagle załączył i wył - normalne to?

Opublikowano

Pompa paliwa to trup. Kosmiczne czasy wtrysku, a potem wpada w tryb awaryjny. Zrób loga 115+118 zaraz po skasowaniu błędów do 4tys obr.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Albo sonda, jakie masz korekty w gr 32?

Opublikowano

Zobacz co się z przeplywem dzieje w gr.2. Pewnie turbo przeladowuje dlatego pisalem o powtorce loga turbo po skasowaniu błędów. 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, przem8 napisał:

Pompa paliwa to trup. Kosmiczne czasy wtrysku, a potem wpada w tryb awaryjny. Zrób loga 115+118 zaraz po skasowaniu błędów do 4tys obr.

Pompa paliwa nie może być trupem - stara miała 2,8bara, kupiłem nową, najlepsza jaką mogłem (Hella), mam 4bary na listwie wtryskowej.

Logi 115+118 robiłem po skasowaniu błędów od 1,5 do 4,5tys obrotów, zaraz po sprawdzeniu bloków 2+33 i 3+20 - ale jak najbardziej mogę je jutro powtórzyć jeszcze raz, na świeżo czyszcząc błędy.

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, zionx napisał:

Albo sonda, jakie masz korekty w gr 32?

Ta grupę 32 rozumiem że mam sprawdzić dynamicznie tak samo jak poprzednie grupy tak?

Opublikowano
7 minut temu, danon198901 napisał:

Ta grupę 32 rozumiem że mam sprawdzić dynamicznie tak samo jak poprzednie grupy tak?

Nie, tylko zrób odczyt i napisz tutaj ile masz. Nie kasuj błędów przed odczytem bo będą tam same zera.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
10 minut temu, danon198901 napisał:

Logi 115+118 robiłem po skasowaniu

Skoro tak to podmien przepływomierz jak masz możliwość. 

Opublikowano

Jeszcze raz napiszę, kasowanie błędów jest konieczne przed każdym logiem. Tu nie chodzi o to żeby usuwać błędy ze sterownika, funkcja kasowania błędów kasuje także wszystkie wyuczone adaptacje paliwowe. Pojeździj parenaście/paredziesiąt km, wejdź w gr 32 i napisz jakie masz tam wartości, nie musisz tam nic logować

Zastanawia mnie dlaczego wgl jest tak niskie zadane doładowanie, masz pedał gazu wciśnięty w opór do końca jak robisz logi?

Na przyszłość logi rób do ok 6tys rpm

Edytowane przez zionx

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, zionx napisał:

Jeszcze raz napiszę, kasowanie błędów jest konieczne przed każdym logiem. Tu nie chodzi o to żeby usuwać błędy ze sterownika, funkcja kasowania błędów kasuje także wszystkie wyuczone adaptacje paliwowe. Pojeździj parenaście/paredziesiąt km, wejdź w gr 32 i napisz jakie masz tam wartości, nie musisz tam nic logować

Zastanawia mnie dlaczego wgl jest tak niskie zadane doładowanie, masz pedał gazu wciśnięty w opór do końca jak robisz logi?

Na przyszłość logi rób do ok 6tys rpm

Ok sprawdziłem. Błędów nie kasowałem przed sprawdzeniem grupy 32. Od momentu kasowania błędów przejechałem jakieś 120km - przed wyruszeniem miałem już błąd z mieszanką ubogą, nie mniej jednak check engine pojawił się dopiero po ok 70km. W załączniku przesyłam zdjęcie z Vaga dla grupy 32

IMG_20211017_212330.jpg

I od razu odpowiem na pytanie - robiąc logi dynamiczne przy 1,5tys rpm pedał gazu wciskam do końca w podłogę.

Edytowane przez danon198901
Uzupełnienie informacji

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, przem8 napisał:

Skoro tak to podmien przepływomierz jak masz możliwość. 

Jutro popytam znajomych może uda się załatwić jakąś używkę ?

Opublikowano

Wygląda że sonda działa, spróbuj z tą przepływką

Jeszcze dla sprecyzowania.. robiąc loga masz gaz w opór od tych 1,5krpm do 6krpm?

Jak nie przepływka to bym sprawdził ciśnienie paliwa, rozumię że masz nową pompę, ale..

Opublikowano

I daj tego loga turbo od razu po skasowaniu błędów jak pisałem wcześniej. Spróbuj się przejechać z odpiętą przepływką jeszcze.

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, zionx napisał:

Jeszcze dla sprecyzowania.. robiąc loga masz gaz w opór od tych 1,5krpm do 6krpm?

Jak nie przepływka to bym sprawdził ciśnienie paliwa, rozumię że masz nową pompę, ale..

Pisałem wcześniej pod zdjęciem - mam pedał gazu w podłodze.

Przy wymianie mechanik mówił, że jest 4 bary...też mi przeszło przez myśl, że to co mówił niekoniecznie jest zgodne z rzeczywistością. Podjadę dzisiaj sprawdzić to ciśnienie. Swoją drogą wcześniej pompki nie słyszałem (tylko przy przekręceniu zapłonu, jak zaciągała paliwo i wyrównywała ciśnienie), teraz słyszę ją za kółkiem, jak wyjdę z auta...jakaś bardzo głośna jest w porównaniu do tej starej :/