audicoman Opublikowano 29 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 (edytowane) Witam Jak w temacie, po jakim odcinku łapie Wam 3.0 TFSI 90 stopni? U mnie jadąc drogą wojewódzką, po za miastem, bez świateł i terenu zabudowanego, jednostajna jazda 80-90 km/h w temperaturach 0-5 stopni dopiero 90 stopni mam po 12-15 km. Ten typ tak ma, czy może termostat mam do wymiany? Edytowane 29 Listopada 2021 przez audicoman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 29 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 2 godziny temu, audicoman napisał: Witam Jak w temacie, po jakim odcinku łapie Wam 3.0 TFSI 90 stopni? U mnie jadąc drogą wojewódzką, po za miastem, bez świateł i terenu zabudowanego, jednostajna jazda 80-90 km/h w temperaturach 0-5 stopni dopiero 90 stopni mam po 12-15 km. Ten typ tak ma, czy może termostat mam do wymiany? U mnie po przejechaniu może 4-5 km jest 90 na blacie. Najpierw zmień czujnik ale na ori z ASO, jak nie pomoże to zostaje termostat. Daj VIN to wrzucę Ci nr części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareQ Opublikowano 29 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 2 godziny temu, audicoman napisał: Ten typ tak ma, czy może termostat mam do wymiany? Zobacz tutaj: 3.0 TFSI- wolne rozgrzewanie silnika - Forum Audi A6 / A7 Klub Polska A6KLUB.PL Witam Zmieniłem samochód na A6 3.0 TFSI Quattro i wydaje mi się, że wolno się rozgrzewa (w porównaniu do BMW 530d E60). Dzisiaj przy 0 st C jadąc obwodnicą prze Chyba nie jestes jedyny albo termostaty padaja jak muchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Teraz wracałem z pracy to po 13 km złapał 90. Podjechałem na stację sprawdzić ciśnienie w oponach i po 5 min 80 stopni i kilometr do domu juz nie wzrosła temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 29 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Termostat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Do wymiany termostatu trzeba zrzucać kompresor, dużo z tym roboty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 1 godzinę temu, audicoman napisał: Do wymiany termostatu trzeba zrzucać kompresor, dużo z tym roboty? Jakieś 15 minut ale musisz zdjąć dolną osłonę bo będzie leciał Ci płyn na nią. Zadzwoń do mnie po 10tej to Ci powiem co I jak. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 (edytowane) Zadzwonię jak będę zabierał się do roboty, bo narazie auto idzie do lakiernika ? W 3.0 tfsi nie ma przypadkiem drugiego termostatu do Tiptronica? Edytowane 30 Listopada 2021 przez audicoman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol1226 Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 22 godziny temu, Dev napisał: U mnie po przejechaniu może 4-5 km jest 90 na blacie. Najpierw zmień czujnik ale na ori z ASO, jak nie pomoże to zostaje termostat. Daj VIN to wrzucę Ci nr części Potwierdzam, u mnie tez po podobnym dystansie jest już 90 stopni 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 7 godzin temu, audicoman napisał: Zadzwonię jak będę zabierał się do roboty, bo narazie auto idzie do lakiernika ? W 3.0 tfsi nie ma przypadkiem drugiego termostatu do Tiptronica? może byc, daj VIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 30.11.2021 o 17:09, Dev napisał: może byc, daj VIN WAUHGAFC8CN107497 Edytowane 22 Stycznia 2022 przez audicoman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 15 godzin temu, audicoman napisał: WAUHGAFC8CN107694 termostat silnika - 06E 121 111 AL termostatu skrzyni nie widzę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 Przy okazji zmiany termostatu i faktu że kompresor będzie na wierzchu zastanawiam się nad zmianą kółka kompresora na mniejsze. Zwykłym ściągaczem do kół wielorowkowych da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 6 godzin temu, audicoman napisał: Przy okazji zmiany termostatu i faktu że kompresor będzie na wierzchu zastanawiam się nad zmianą kółka kompresora na mniejsze. Zwykłym ściągaczem do kół wielorowkowych da radę? a jak załozysz nowe, hm ? nap....alania młotkiem odradzam, uszkodzisz łozysko ja zawsze wyciagam kompresor i odkrecam od niego cały korpus z kołem, przy okazji spuszczam z niego olej oskę wyciskam na prasie a potem wciskam nowe kółko od razu tez smaruje łozyska igiełkowe od wirników które sa w srodku kompresora Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 Podobno po podgrzaniu da się je założyć bezinwazyjnie. Sugeruję się oczywiście tym nagraniem: https://www.youtube.com/watch?v=aaPnqkyo0yQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, audicoman napisał: Podobno po podgrzaniu da się je założyć bezinwazyjnie. Sugeruję się oczywiście tym nagraniem: https://www.youtube.com/watch?v=aaPnqkyo0yQ jestes na dobrej drodze do rozyebania sobie kompresora Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 2 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 16 godzin temu, Dev napisał: jestes na dobrej drodze do rozyebania sobie kompresora Dev uzasadnij swoją odpowiedź. Na necie różne opinie krążą, że np na gorąco pasują tylko kółka APR, z innymi różnie bywa... Już się zastanawiam czy jest wogóle sens robić stage 2, czy tylko sama zmiana softu bez kółka i okolice 400 KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zmieniłem już tych kółek z 10 W niecałą godzinę mam zdjęty kompresor, rozebrany, nasmarowane łożyska, wymieniony olej, kółko i poskładany na aucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audicoman Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Wczoraj wymieniłem termostat. Troszke mi uciekło płynu przy wymianie. Płyn uzupełniłem próżniowo. Po wymianie wszystko ok, 90 stopni po 7-8 km. Próbowałem odpowietrzyć kompresor tymi odpowietrznikami z tyłu ale nic płyn się nie pojawia. Z nawiewów leci ciepłe powietrze ale tylko z bocznych kratek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 3 godziny temu, audicoman napisał: Wczoraj wymieniłem termostat. Troszke mi uciekło płynu przy wymianie. Płyn uzupełniłem próżniowo. Po wymianie wszystko ok, 90 stopni po 7-8 km. Próbowałem odpowietrzyć kompresor tymi odpowietrznikami z tyłu ale nic płyn się nie pojawia. Z nawiewów leci ciepłe powietrze ale tylko z bocznych kratek. Rozgrzej go dobrze i rano sprawdz stan, on się sam odpowietrza, możesz się posiłkować odpowietrznikami na kompresorze. Koło zmieniłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi