Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak wzrostu temperatury silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś mi coś podpowie, bo nie mam pojęcia jak ugryźć temat. 

W mojej B6 1.8T od dłuższego czasu mam problem z niedogrzanym silnikiem. Tzn nawet jak przejadę kilkadziesiąt kilometrów to temperatura cieczy chłodzącej nie wzrasta, z nawiewu ciepełko leci ale słabe. 

Termostat był wymieniany jakiś czas temu i mój kumpel co mi ogarnia auto, twierdzi że to nie jego wina. Czy jest jakiś czujnik który może powodować takie akcje? 

W lecie czasami zachowywało się to normalnie, ale dość rzadko. Czasami złapał temperatury, ale za chwilę znów spadała. 

Z góry dzięki za podpowiedzi ?

Opublikowano

Węże od nagrzewnicy ciepłe? Nowy termostat to nie znaczy, że sprawny. Porównaj wskazania g62 z g2. Jeśli się pokrywają i silnik nie osiąga temp. roboczej to termostat. 

Opublikowano

Sprawdziłem teraz i na G62 jest 42 a na G2 32st. Tak więc jest 10st różnicy między czujnikiem płynu w silniku a wskaźnikami. 

Jakie wnioski? Który jest uszkodzony czy iść jednak w stronę termostatu? 

Sprawdzić to jeszcze jakoś? 

Opublikowano

Zrobiłem jeszcze test na postoju nagrzał się do 85st o wartości na liczniku są podobne. Węże do nagrzewnicy gorące.

Ale kawałek się przejechałem, dość wolno na wysokich biegach i nie trzyma temperatury. W 5min spadła do 60st. 

Chyba powinno utrzymać temperaturę na silniku. Co może być tego przyczyną, termostat? 

Opublikowano

czujnik wody

Opublikowano
W dniu 28.12.2021 o 22:07, Dev napisał:

czujnik wody

Jednak to był termostat. Po wymianie czujnika wody nadal był problem z dogrzaniem motoru.