Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BVF] Wymiana żarówki mijania - stron lewa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To możę dokończę ten wątek - upadłą klapkę, o której pisałem wcześniej, wyciągnął zaprzyjaźniony fachman uchylając nadkole przy błotniku bez wyciągania lampy. Zgodnie z przewidywaniem druga żarówka spaliła mi się niedługo po pierwszej czyli 3 dni temu. Wczoraj kupiłem torxy światowej klasy marki Topex (potrzebne są długie) i rozpocząłem operację wyjmowania lampy (strona kierowcy). Dwie śruby na górze, dwie w środku na dole poluzowane, lampa dość łatwo wychodzi tylko jak zwykle wtyczkę trudno wyjąć. Nie chciało mi się biegać po śrubokręt dla podważenia zatrzasku więc powykręcałem rękę i wymieniłem żarówkę bez przygód. Potem powrót i tu trochę trudniej bo trzeba jakoś lę lampę ustawić, śruby są 4 a ręce są tylko dwie więc podparłem jeszcze kolanem i udało się ładnie wpasować. Nawet nie trzeba ustawiać świateł. To tyle przydługiego opisu dla tych co nie mając narzędzi, doświadczenia i garażu chcieli by szybko i sprawnie wymienić żarówkę świateł mijania. Tylko zostaje ta tęsknota za prostymi i skutecznymi rozwiązaniami sprzed lat jak w B4 gdzie żarówkę wymieniałem bez jakichkolwiek śrubokrętów niemalże jedną ręką.

• 8 lat później...
Opublikowano

Ja żarówkę mijania od strony kierowcy wymieniałem tak: odkręciłem 2 śruby trzymające zbiorniczek płynu od wspomagania, wyjęłem je, zbiorniczek na samym jego dole trzyma się jeszcze takim plastikowym zaczepem. Żeby go wyjąć trzeba ciągnąć do góry i na boki to wtedy wychodzi. Tak odpięty i odkręcony zbiorniczek odsuwamy na bok w stronę zbiornika płynu do spryskiwaczy. Obok są dwa grube przewody rozłączamy je na kostkach i odginamy w stronę zbiornika płynu od wspomagania. Teraz mamy już swobodny dostęp do żarówki. Zdejmujemy drut z klapki, później samą klapkę, otwieramy ją i wyjmujemy - trochę ciężko schodzi i zakłada się z powrotem. Później odpinamy kostkę od żarówki, odbiezpieczamy ją z drutu i wyjmujemy pociągając lekko do siebie. No i tak to wygląda. A z drugiej strony żeby wymienić trzeba wyjąć cały filtr powietrza i dopiero. U mnie robił to mechanik i wziął 15 zł za to.

Opublikowano

Aleś temat odkopał.

Toż to już 8 lat minęło.:facepalm:

Opublikowano
W dniu 3.05.2021 o 08:55, Czikibong napisał:

Ja żarówkę mijania od strony kierowcy wymieniałem tak: odkręciłem 2 śruby trzymające zbiorniczek płynu od wspomagania, wyjęłem je, zbiorniczek na samym jego dole trzyma się jeszcze takim plastikowym zaczepem. Żeby go wyjąć trzeba ciągnąć do góry i na boki to wtedy wychodzi. Tak odpięty i odkręcony zbiorniczek odsuwamy na bok w stronę zbiornika płynu do spryskiwaczy. Obok są dwa grube przewody rozłączamy je na kostkach i odginamy w stronę zbiornika płynu od wspomagania. Teraz mamy już swobodny dostęp do żarówki. Zdejmujemy drut z klapki, później samą klapkę, otwieramy ją i wyjmujemy - trochę ciężko schodzi i zakłada się z powrotem. Później odpinamy kostkę od żarówki, odbiezpieczamy ją z drutu i wyjmujemy pociągając lekko do siebie. No i tak to wygląda. A z drugiej strony żeby wymienić trzeba wyjąć cały filtr powietrza i dopiero. U mnie robił to mechanik i wziął 15 zł za to.

To wolę  wyjąć lampy ;P 

Opublikowano

Następny co nie patrzy na daty.:facepalm:

Opublikowano
4 godziny temu, Fido napisał:

Następny co nie patrzy na daty.:facepalm:

Spokojnie, patrzę