Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak podnieść zawieszenie A4 B7 1.8T BFB Quattro S-Line

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem że temat był już kilkukrotnie poruszany, ale raczej w drugą stronę tj. obniżenia zawieszenia

Mam Audi A4 jak w tytule, ale dla mnie ma za niskie zawieszenie.

Owszem komfort bardzo dobry; doskonale tłumi nierówności.

Mam zawieszenie typu 1BE

Co musiałbym zmienić aby podnieść kompleksowo zawieszenie o około 5 cm i że by to było bezpieczne.

Na obecny moment felgi 16cali i opony 205/55 są na równi z linią nadkola.

Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam

Opublikowano

Przyjrzyj się sprężynom, a dokładniej ich stanowi.  Mam taki sam rozmiar opon, zawieszenie 1BV i jest jeszcze miejsce ponad oponą.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki za sugestie.

Dodaje fotki i jeszcze 2 rzeczy założyłem gaz i na wyposażeniu jest jeszcze hak

65E87970-17D1-4C52-BE6A-1AB255E4E308.jpeg

9F9B306C-D764-46B0-8D49-E997DFADD161.jpeg

D1ABC0C3-EB7D-4866-956B-5F8DA4FCC586.jpeg

AB39BEBB-68A2-4A9A-8D7A-84D44BD9FB0A.jpeg

Opublikowano

Mam 1be i podobnie siedzi. Jak ma być wyżej to pozostaje Ci montaż sprężyn i amorów od 1ba i na tył z wyższą klasą wagową niż to przewidziane do danego modelu.

Opublikowano

sprawdź jakie masz klasy wagowe przód - tył ( są w etykiecie serwisowej), potem sprawdź w podwieszonym temacie jakie masz zakresy kg dla danych klas wagowych i kolory oznaczeń dla danej klasy sprężyn. Potem wypadałoby podnieść samochód(albo zdjąć koła), przetrzeć sprężyny szmatą i zrobić zdjęcia oznaczeń kolorów kodowych, ew naklejek czy nadruków - porównać z tabelkami z powieszonego tematu i tu wyjdzie czy nikt wcześniej nie kombinował z obniżaniem zawiasu. (Potem możesz porównać z 1ba kategorie wagowe i dobrać coś w podobnym zakresie i dalej jak przem8 pisze )

Zmierz miarką ile w osi piasty jest z ziemi do nadkola. Nie wiem ile ma stać w 1be ale w 1ba przy 205/60/16 mam +-68cm, teraz przy 15 zimówkach mam 58cm i jakieś 4cm luzu.

Ja miałem dopiero podobny problem. W sobotę podnosiłem tył, bo był niżej 4cm od przodu. Włożyłem sprężyny 2 klasy wyższe z 8 na 10(o 50kg) i podniosłem tył(załadowany bagażnik) o 3cm.

Opublikowano
  • Autor

Na szybko tył 61cm przy 16stkach

Opublikowano
  • Autor

A17478E1-994E-4544-ADB6-E988465DC206.thumb.jpeg.0140ac60e23da2a61d46038835360569.jpegMoja etykieta

Opublikowano

przód 8E0 411 105 CF/EF - 0JF, KLASA 6, 1x zielony 3x fioletowy - kropki powinny być na dole sprężyny

tył 8E0 511 115 DN/FN - 0YL , klasa 11, w zależności od vinu - 1xniebieski 2x zielony, albo 1x szary 3x brązowy

musisz poszukać zakresów wagowych, albo poproś niech ktoś napisze bo ja nie znam

tu masz temat i wyjaśnione tam jest co i jak z zamianą zawiasów, trzeba poczytać

jest tam, znalazłem

przód

0JF - klasa wagowa 6 masz
- przy 1BE 824-860 kg czyli tutaj  w 1ba bedzie 0JG - klasa wagowa 7 824-853 kg

tył

0YL - klasa wagowa 11
- przy 1BE/BV (Zawieszenie Sport): 598-625 kg a tutaj w 1ba będzie 0YM - klasa wagowa 12 1BA (Zawieszenie Standard): 598-625 kg

Edytowane przez troleslaw

Opublikowano
  • Autor

A17478E1-994E-4544-ADB6-E988465DC206.thumb.jpeg.0140ac60e23da2a61d46038835360569.jpegMoja etykieta

Opublikowano
  • Autor

Koledzy może ktoś doradzi w kwestii kategorii wagowych do powyższej konfiguracji.

Zalezy mi aby auto poszło maksymalnie w górę 

moze jakieś gotowe zestawy przód/tył bo za miesiąc czeka mnie trasa do Austrii/nartyB)

Opublikowano
4 godziny temu, Bogus71 napisał:

Koledzy może ktoś doradzi w kwestii kategorii wagowych do powyższej konfiguracji.

Zalezy mi aby auto poszło maksymalnie w górę 

moze jakieś gotowe zestawy przód/tył bo za miesiąc czeka mnie trasa do Austrii/nartyB)

Możesz założyć zestaw od BA czyli sprężyny i amortyzatory. Pójdzie realnie 3cm w górę na nowych sprężynach. Nie wiem tylko czy będziesz zadowolony jak to się prowadzi. Dla mnie na BA auto się tragicznie zachowuje. Przechyły w zakrętach itp. Jeśli chcesz mogę CI taki zestaw sprzedać ale czy to dobre rozwiązanie... Wydasz 1500zł po to żeby mieć chorobę lokomcyjną:whistling:

Opublikowano
10 godzin temu, Wandej napisał:

Możesz założyć zestaw od BA czyli sprężyny i amortyzatory. Pójdzie realnie 3cm w górę na nowych sprężynach. Nie wiem tylko czy będziesz zadowolony jak to się prowadzi. Dla mnie na BA auto się tragicznie zachowuje. Przechyły w zakrętach itp. Jeśli chcesz mogę CI taki zestaw sprzedać ale czy to dobre rozwiązanie... Wydasz 1500zł po to żeby mieć chorobę lokomcyjną:whistling:

Mam porównanie 1BA z 1BV. Jechałem na tym samym zakręcie jednym i drugiem autem, tu i tu 205/55R16. W 1. myślałem, że nie wyrobie się, w drugim przejeżdżam na spokojnie. :hi:

Opublikowano

Z drugiej strony po lesie/nieutwardzonych drogach już na be się nie pojeździ. Mi pasuje wysoki zawias, cóż z tego że niektórzy gadają że koza, ale gdzie chce to wjadę. W zakręty stówką wchodzić nie muszę :) a komfort na ba na naszych drogach jest większy śmiem twierdzić.

Opublikowano
  • Autor

Daje fotke

o ile do przodu nie mam uwag to tył wg mnie strasznie siedziC4F412A7-9236-47FA-9070-CB5AA674B431.thumb.jpeg.98ef416b664adfe3e3df32ae0c1af161.jpeg

Opublikowano
  • Autor

I dalej pytanie 

Czy można kupić nowy zestaw na tył amorki i sprężyny do 1BA?

Opublikowano

Z wcześniejszej rozmowy zrozumiałem, że cały tak siedzi jak tył.

Sprawdzałeś fizycznie co masz zamontowane? Mówię o kolorach kropek, albo kodach na sprężynach. Może wystarczy wymienić sprężyny na nowe bo te już siadły? A może ktoś  woził gruz w bagażniku. Teraz ty wozisz gruz i po prostu wystarczy go rozładować ;)

Być może nie trzeba od razu strzelać z armaty do komara znaczy wymieniać całego zawiasu.

Opublikowano
3 godziny temu, Bogus71 napisał:

Daje fotke

o ile do przodu nie mam uwag to tył wg mnie strasznie siedziC4F412A7-9236-47FA-9070-CB5AA674B431.thumb.jpeg.98ef416b664adfe3e3df32ae0c1af161.jpeg

Masz LPG? Masz zwyczajnie sprężyny wypracowane. 2cm pójdzie w górę na nowych 1BE

Opublikowano
  • Autor

Ok sprawdzę i dam znać

Opublikowano
2 minuty temu, Bogus71 napisał:

Ok sprawdzę i dam znać

Co sprawdzisz?

Opublikowano

Ma gaz, pisał wcześniej, do tego ma też hak. Ktoś pewnie targał przyczepki albo i kampery to i tył siadł. A przód stoi prawie jak u mnie w 1BA.