Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zbyt duże spalanie, a może nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć klubowicze, moje pytanie jest dość banalne ale zastanawiające, czy spalanie na poziomie 12 litrów na 100km w A4 B7 1.9tdi przy jeździe w mieście i przebiegu 265 tysięcy km na liczniku to coś bardzo dziwnego i czy powinienem się tym zainteresować ? Dodam że autko głównie aktualnie robi krótkie trasy do pracy 8km po mieście i w drugą stronę, także silnik też nie łapie odpowiedniej książkowej temperatury przy aktualnych temperaturach na zewnątrz na tej trasie, może jest jakiś problem a może nie, bo dodam że na trasie przy normalnej jeździe lekko ponad 100-120km/h autko spala w granicach 7-8litrów i oczywiście temperatura silnika jest optymalna.

Edytowane przez Mikale
Dodanie większej ilości treści

Opublikowano
6 minut temu, Mikale napisał:

Cześć klubowicze, moje pytanie jest dość banalne ale zastanawiające, czy spalanie na poziomie 12 litrów na 100km w A4 B7 1.9tdi przy jeździe w mieście i przebiegu 265 tysięcy km na liczniku to coś bardzo dziwnego i czy powinienem się tym zainteresować ?

B7 to ciężkie auto i jak masz do tego ciężką nogę to w mieście może tyle spalić. Jeździłem kiedyś golfem IV 1,9 TDI 101KM PD i w mieście potrafił spalić 8-9 l/100 km, w trasie 5 l/100 km jadąc krajówką zgodnie z przepisami +10 km/h.

Opublikowano

Mam tak samo jak ty a mój avant ma o 1oo tysięcy mniejszy przebieg 

Opublikowano

Jak mówi klasyk "Pokaż logi". Bez tego można wróżyć z fusów. W pierwszej kolejności przyjrzałbym się prawidłowości działania termostatu i wskazań czujników temperatury (nieprawidłowa praca czujnika może prowadzić podlewania, ponieważ "widzi" ciągle niską temperaturę).

Edytowane przez george

Opublikowano

Ja u siebie w 1.9 bke zamykalem sie w 8/100km przy ciezkiej nodze powyzej to troche lipa wg mnie u mnie ostatnio podsotkczylo do 9.5l wyszlo ze zaciski stoja deba i trzeba bedzie zrobic

Opublikowano

Wszystko zalezy od stopy kierownika i "charakterystyki drogi" 

Mialem A6 C5 2.5tdi i spalanie wygladalo tak:

Screenshot_2022-03-21-12-38-51-502_com.kajda.fuelio.thumb.jpg.2148a91619954ca517e480d9ff818596.jpg

Widoczny spadek to zmiana pracy...

Pod 12l dochodzilo przy trasach 8km we Wroclawiu praktycznie tylko swiatla bez korkow. Pozniej spadek jak zmienilem prace- 21km w tym ze 12km autostrada ale przy tym noga ciezka- tempomat na 170 praktycznie zawsze.

Drugi wykres a4b7 2.0tdi 8v:

Screenshot_2022-03-21-12-44-26-196_com.kajda.fuelio.thumb.jpg.685dec6c598bfa0ac3a92caa529742c4.jpg

Trasa ta sama co druga czesc 2.5tdi. Dynamiczna jazda w miescie i tempomat 130-150 na autostradzie.

Pierwsza czesc jeszcze z dpf ?

Opublikowano
  • Autor

Zacznę od wymiany termostatu, bo teraz jak mamy na znaczącym + temperatury, ogrzewanie w aucie też nie na full i po przejechaniu kilku kilometrów silnik zagrzewa się na 70stopnii, i więcej w trybie miejskimi nie jest w stanie osiągnąć, także na przyszły tydzień postaram się złapać z mechanikiem i to wymienić, może to coś da w kwestii spalania, ciut ciut za dużego moim zdaniem