Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pinologia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , panowie mam problem, mianowićie posiadam radio concert II 1 din  i zmieniarke  8E0 035 111D, CX-CA1492GC do zmieniarki mam kabel który z jednej strony ma czarną wtyczke 12 pin a z drugiej strony powinna byc wtyczka mini ISO 8 pin  lecz jej nie ma , są tylko  kolorowe kabelki zakute w konektorki , zakupiłem niebieską wtyczke mini ISO  aczkolwiek nie mam pojęcia jak je prawidłowo  osadzić , szukałem w internecie i powiem wam że mam już dosyć oglądania  schematów których nie rozumiem , więc stąd moja prośba do kolegów z forum o jasną instrukcję tzn jaki kolor kabelka  który idzie od czarnej wtyczki zmieniarki osadzić  w które miejsce niebieskiej wtyczce mini ISO 

Opublikowano

Tak jak na schemacie poniżej. W radiu interesuje cię kostka t20d czyli dwudziestopinowa. Poniżej na fotach widoczna. Łączysz według schematu:

T20d/10 czyli pin nr 10 o kolorze brązowym (br) idzie na pin nr 3 dwunastopinowej kostki w zmieniarce. I analogicznie jedziesz z resztą pinów.

IMG_20220314_180653.thumb.jpg.0c3fea0d08b5cc3e3baf3b67d03280a4.jpg

IMG_20220314_180344.thumb.jpg.30d8552a074cae696370c268af7b70ee.jpg

IMG_20220314_175537.thumb.jpg.364903032f324a89a47d12f50f150fc5.jpg

Opublikowano
  • Autor

Fazii dzięki wielkie za zainteresowanie się tematem i za pomoc , mówię wprost że jeśli chodzi o te tematy to jestem ciemny jak tabaka w rogu więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość co do mojej osoby , piny w radiu gdzie podłączamy niebieską 8 pinową wtyczke mini ISO  to  nr 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  ( 8 sztuk) więc skąd ten 9 pin koloru brązowego  który na schemacie jest pod nr 10 i idzie do pinu zmieniarki nr 3 ?  Po kolorze powiedziałbym że to masa no ale mase przykręcamy np do obudowy radia  tak ? 

Opublikowano

Tak brązowy to masa. T20d jak widzisz jest podzielona na trzy części:

I-1,2,3,4,5,6

II- 7,8,9,10,11,12- tu wpinasz się w pin 10, będzie to masa dla zmieniarki.

III- 13,14,15,16,17,18,19,20- tu wpinasz zmieniarkę

Opublikowano
  • Autor

A co się stanie jeśli masą ( brązowy kabel) podłącze się np  pod   metalową obudowę radia zamiast do pinu nr 10 ?l

Opublikowano

obudowa jest masą także możesz śmiało podpinać 

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Banan napisał:

obudowa jest masą także możesz śmiało podpinać 

No dobra a jak jest w oryginale ta masa podłączona  tzn do czego ? 

Opublikowano

Oryginalnie jak na załączonym schemacie. Kostka t20d pin 10

Opublikowano
  • Autor

W oryginalne  ten kabelek tzw masa  co idzie do pinu w radiu do nr 10 miała jakąś  wtyczke  ?  Pytam ponieważ niebieska  kostka mini ISO jest 8 ponowa

Opublikowano
  • Autor

Wyszukałem w necie i chyba mój kabel powinien mieć od strony radia taką oto wtyczke a nie mini ISO 8 pin , dla przypomnienia mam radio concert 2 ,  1 din , wtedy stosując taką wtyczke mój 9 kabalek ( pin nr 10 w radiu  - masa) nie jest samotny 

Screenshot_20220316_072032_com.huawei.browser.jpg

Opublikowano

To jest właśnie t20d. Wystarczy, że dołożysz przewody z konektorami

Opublikowano
  • Autor

To ja źle kupiłem bo kupiłem wtyk mini ISO 8 pin, tak mi doradzono  ☹️ no cóż  założe to co mam a ten 9 kabalek tzw mase  wcisne na pin radia nr 10 

Opublikowano
  • Autor

Lukłem tak na szybko w neta i  wydaje mi się że chyba ciężko tą kostke T20d kupić , ja bynajmniej  przez kilka minut szukania nie znalazłem

Opublikowano

Bo ta wtyczka 20 pinowa która jest w całości w Audi  składa się z 3 wtyczek  - żółta , zielona i niebieska 

Samochodowy-sprz-t-audio-cz-ci-do-kabli-Mini-ISO-m-ski-zacisk-blok-z-cze.jpg

Dziwne że nie masz tej czarnej 20 pinowej wtyczki ale pewno auto wyjechało z fabryki bez radia - jak masz cany podpięte? Bo bez nich podświetlenie i logika zapłonu nie działa.

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Banan napisał:

Bo ta wtyczka 20 pinowa która jest w całości w Audi  składa się z 3 wtyczek  - żółta , zielona i niebieska 

Samochodowy-sprz-t-audio-cz-ci-do-kabli-Mini-ISO-m-ski-zacisk-blok-z-cze.jpg

Dziwne że nie masz tej czarnej 20 pinowej wtyczki ale pewno auto wyjechało z fabryki bez radia - jak masz cany podpięte? Bo bez nich podświetlenie i logika zapłonu nie działa.

To nie tak , ja zmieniarke dokładałem bo w oryginale nie miałem , kupiłem oryginalną zmieniarke z  kablem do połączenia lecz jak przyszła to okazało się że nie ma  czarnej wtyczki T20d , zostały same kabelki z pinami więc ktoś coś tam musiał modzić 

Opublikowano

Ale ty za radiem powinies moec ta wtyczkę 20 pinowa  fabrycznie - tam oprócz zmoeniarki ida sygnaly do subwoofera i cany 

A kabelek przyszedł z pinami zebyś soboe w tą wtyczke wpiął 

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Banan napisał:

Ale ty za radiem powinies moec ta wtyczkę 20 pinowa  fabrycznie -

Jak za radiem mogę mieć tą wtyczke 20 pinową jak z fabryki auto wyszło bez zmieniarki ,  w radiu mam miejsce na wpięcie ten 20 pinowej wtyczki ale wtyczki za radiem nie mam bo fabrycznie nie miałem ani  zmieniarki ani kabla do z podłączenia zmieniarki 

Opublikowano
  • Autor

Zdjęcie wzięte z neta , tak powinien wyglądać oryginalny kabel zmieniarki pod radio concert II 1dinScreenshot_20220316_084412_com.huawei.browser.thumb.jpg.cba1580f1d070c06adb3354361d57218.jpg

Opublikowano
30 minut temu, Miłośnik napisał:

Jak za radiem mogę mieć tą wtyczke 20 pinową jak z fabryki auto wyszło bez zmieniarki

Normalnie, tak jak ja i pewnie wszyscy inni, których audica wyjechał z tym radiem z fabryki. Wtyczka nie odpowiada tylko za zmieniarkę ale jest w niej m.in. szyna CAN, która łączy radio z licznikiem z którym Twoje auto raczej wyszło z fabryki, prawda?

Najlepiej rozkoduj sobie VIN na forum i zobacz co tam było oryginalnie bo albo ktoś obciął wtyczkę albo nie było tam radia. 

Opublikowano
  • Autor

Kurcze  powiem szczerze że nie wyciągałem  jeszcze radia  więc może głupoty gadam  z tym że nie mam tam żadnej wtyczki ,  ubzdurałem sobie w głowie że skoro nie mam fabrycznie zmieniarki to  w tym miejscu  z tyłu radia nie będę miał wtyczki , muszę sprawdzić a nie głupoty gadać