Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bi-Xenon miga podczas postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś spotkał się z mignięciem żarnika kiedy samochód stoi na postoju i jest zamknięty z pilota?
Zauważyłem taki objaw po zamknięciu auta. Żarnik mrugnie tylko jeden raz. Czasami lewy, czasami prawy.
Lampy nie są rozszczelnione, żarniki Osram (nie podróby).

Wygląda to jak rozładowanie błysku w aparacie fotograficznym.

Opublikowano

O jakim aucie tu mowa? Uzupełnienie profilu mile widziane. Nie będzie trzeba w każdym temacie pytać o model pojazdu.

Opublikowano

Normalna sytuacja w ksenonowej lampie wyładowczej. Wynika to z zasady działania takiego reflektora.

Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał:

O jakim aucie tu mowa? Uzupełnienie profilu mile widziane. Nie będzie trzeba w każdym temacie pytać o model pojazdu.

A4 B7 (2006)

Opublikowano
3 godziny temu, afroo. napisał:

Normalna sytuacja w ksenonowej lampie wyładowczej. Wynika to z zasady działania takiego reflektora.

Po zgaśnięciu żarnika, na moje oko kondensator HV nie powinien mieć ładunku pozwalającego na "błyśnięcie". Jeżeli nawet, to czym ono może się wyzwalać?

Nie traktuję tego jako problem bo mam samochód od 2008 roku i zawsze tak się działo (kilka razy w roku, ale nigdy w dzień).

Przełącznik świateł ustawiony na pozycję auto. Bardzo rzadko świeci się napis AUTO na pomarańczowo, przeważnie nie świeci.

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie zaobserwowałem nigdy takiego zjawiska a miałem juz kilka aut z xenonami. 

Opublikowano
21 minut temu, sunblade0 napisał:

Po zgaśnięciu żarnika, na moje oko kondensator HV nie powinien mieć ładunku pozwalającego na "błyśnięcie". Jeżeli nawet, to czym ono może się wyzwalać?

Nie traktuję tego jako problem bo mam samochód od 2008 roku i zawsze tak się działo (kilka razy w roku, ale nigdy w dzień).

Przełącznik świateł ustawiony na pozycję auto. Bardzo rzadko świeci się napis AUTO na pomarańczowo, przeważnie nie świeci.

Dlatego też uważam to zjawisko za anomalię lub usterkę.

Opublikowano

U mnie czasami też potrafi mignąć. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, sunblade0 napisał:

Owo błyśnięcie to właśnie rozładowanie przetwornicy. W D1 przejawia się błyśnięciem ze względu na dużo wyższe napięcie niż chociażby w D3.

Edytowane przez afroo.
Opublikowano (edytowane)

No ale wysokie napięcie rzędu 25000 Volt potrzebne jest tylko do zapalenia łuku, następnie po rozpaleniu  napięcie podtrzymujące to 85 V (dla D1S) i 42V (dla D3S), to nie wystarczy jako impuls do rozpalenia łuku. 

Edytowane przez Muskel1