tomasm64 Opublikowano 23 Lipca 2022 Opublikowano 23 Lipca 2022 Witam. Wreszcie postanowiłem zapytać na forum w sprawie ciężko chodzącej kierownicy. Auto mam już ładnych parę lat i chyba się do tego już przyzwyczaiłem ale chciałbym to wreszcie zmienić !!! Na wlepie mam 1N7, czyli aktywny układ kierowniczy. Mam też fabrycznie Audi Drive Select. Zmieniając w opcjach ADS na dynamik, komfort czy indywidualne zauważalna zmiana jedynie w pracy silnika/skrzyni, czyli na przykład dłuższe biegi itp. Żadnej różnicy w stosunku do działania układu kierowniczego, jak chodził ciężko tak i chodzi ciężko bez względu na zmiany trybu. I tu mam pytanie: czy może z samym układem kierowniczym jest coś nie tak, może za ciasno chodzi magiel, płyn wspomagania był wymieniany rok temu na Febi, bez żadnej poprawy. Nie jestem fachowcem w tych sprawach, stąd moja prośba o pomoc do Was !!!
Muskel1 Opublikowano 23 Lipca 2022 Opublikowano 23 Lipca 2022 Układ aktywny nie powoduje zmiany twardości tylko zmienia jakby przełożenie. Tu masz pokazane na czym to polega i jak funkcjonuje. Audi Technology Portal - Dynamiklenkung WWW.AUDI-TECHNOLOGY-PORTAL.DE
tomasm64 Opublikowano 23 Lipca 2022 Autor Opublikowano 23 Lipca 2022 Patrząc na ten fragment: u mnie nie działa to w ogóle. Kierownica kręci się ciężko tak samo manewrując na postoju, jak i w trasie, żadnej różnicy. Czyli coś jest nie tak, dobrze myślę ?! Tylko w czym tkwi problem, w sterowniku przekładni czy w samej przekładni, jak to sprawdzić !?
Muskel1 Opublikowano 24 Lipca 2022 Opublikowano 24 Lipca 2022 U mnie nie ma różnicy w miękkości czy twardości działania. Jest natomiast różnica w ilości obrotów kierownicy do uzyskania pełnego skrętu kół, w zależności od ustawienia ADS.
tomasm64 Opublikowano 24 Lipca 2022 Autor Opublikowano 24 Lipca 2022 (edytowane) Muszę to jeszcze raz sprawdzić u siebie! Edytowane 24 Lipca 2022 przez tomasm64
tomasm64 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Chyba zauważam różnicę w ilości obrotu kierownicy w stosunku do skręcenia kół w różnych ustawieniach ADS. Ale jednak kierownica chodzi zbyt ciężko moim zdaniem i chyba będzie coś może z maglownicą, może pompa wspomagania !? Jak to posprawdzać, czy sam sobie poradzę czy raczej warsztat !? Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez tomasm64
Rekomendowane odpowiedzi