Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja działa tylko na wolnych obrotach ( i to nie zawsze)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam problem z klimatyzacją w moim S4 B6

Na postoju klimatyzacja działa, chłodzi bardzo ładnie, utrzymuje 12-13b wg vcds, temp na kratkach robi 6-7 stopni. Ale czasami nagle przestaje chłodzić, pomaga przegazowka kilka razy ale na chwilę. Econ sie nie zaświeca. 

Blok 01: Wysterowane jest 0,65A, zawór otwarty w okolicach 70% a ciśnienie spada na 6 bar i mamy brak chłodnego powietrza. 

Blok 02 nie pokazuje żadnych warunków wyłączenia

Blok 10 temp na wyjściu gdy klimatyzacja chłodzi koło 2 stopni, gdy spadnie ciśnienie nq sprężarce standardowo temp tutaj również wzrasta

Pozostałe bloki również wg mnie w normie 

Podczas jazdy nie działa wcale, zatrzymam się na światłach lub w korku i zaczyna chłodzić. 

Brak błędów w vcds. Zmienione wszystkie oringi z ASO - była lekka nie szczelność przy osuszaczu - uciekło 300g przez zimę. Nabite 530,wymieniony zawór rozprężny, osuszacz. Ośka napędzająca kompresor okej (s4 nie ma na pasku tylko napęd idzie z rozrządu)

Ktoś miał taki problem? 

Dziękuję za wszelkie informacje 

Edytowane przez sliwka1232

Opublikowano

Jak wyglądała dysza po wyciągnięciu? Jak dużo opiłków to kompresor kończy żywot.

Opublikowano
  • Autor

Było jakieś 10szt takich większych - wymiary okół 1mm x 1mm

Opublikowano
12 godzin temu, sliwka1232 napisał:

Na postoju klimatyzacja działa, chłodzi bardzo ładnie, utrzymuje 12-13b

Jeśli tylko takie ciśnienie jest przy temp. na dworze około 30stopni i chłodzeniu oraz nawiewie na maksa to kiepsko. Wtedy powinno być w granicach 25-30bar. Świadczyło by to o niewydajności kompresora z jakiegoś powodu.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, przem8 napisał:

Jeśli tylko takie ciśnienie jest przy temp. na dworze około 30stopni i chłodzeniu oraz nawiewie na maksa to kiepsko. Wtedy powinno być w granicach 25-30bar. Świadczyło by to o niewydajności kompresora z jakiegoś powodu.

Wg opisu tu na forum powinno trzymać właśnie w tych okolicach podczas ciągłej pracy. Zaraz po załączeniu wskakuje w okolice 20,zaczyna wiać chłodnym i powoli spada na te 12-13

Opublikowano
11 minut temu, sliwka1232 napisał:

Wg opisu tu na forum powinno trzymać właśnie w tych okolicach podczas ciągłej pracy

Oczywiście ale jak już masz w miarę ustabilizowaną temp. we wnętrzu, a nie przy ustawionej maksymalnie możliwej wydajności na climatronicu.

Niech postoi trochę auto w upalny dzień i sprawdź po odpaleniu jakie będziesz miał ciśnienie w układzie jak będzie dmuchać na maksa. Przy upałach rzędu 36 stopni u mnie pokazywało 33bary.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Auto właśnie stało, podpiąłem kompa i załączyłem klimę. Nie chciała się włączyć, dopiero jak woda przekroczyła 80 stopni. Jak już załączyła przy ustawieniu low, nawiew na max wyskoczyło 16b

Temp na zewnątrz 27,5

Edytowane przez sliwka1232

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie zamarzają przypadkiem przewody w okolicach dyszy rozprężnej?

Druga sprawa, u mnie była odwrotna sytuacja, klima działała tylko po zwiększeniu obrotów, na wolnych nie, okazało się, że poprzedni właściciel zamienił przewód do poduszki silnika z przewodem od kompresora (identyczna wtyczka, identyczna długość kabla, łatwo się pomylić). Może z uwagi na to że to S4 może jest tam jakiś inny przewód który daje napięcie na wolnych obrotach zamiast na wyższych i też są zamienione? No chyba, że wcześniej było ok.

Opublikowano
  • Autor

Niestety ale wcześniej było okej, sytuacja zaczęła się dziać stopniowo coraz częściej, podczas jazdy chodziła pół na pół, później coraz rzadziej, teraz podczas jazdy nie chodzi praktycznie nigdy a na postoju chłodzi elegancko. 

Przewody na postoju nie zamarzają

• 1 rok później...
Opublikowano

Udało się znaleźć jakieś rozwiązanie? mam taki sam problem :(

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Koledzy, jak rozwiązaliście ten problem? Mam dokładnie taki sam. Osuszacz, skraplacz nowy.

Opublikowano

Panowie, u mnie sprężarka. Dużo opiłków było w układzie które wpadlay do sprezarki I ona się nagrzewala i wylaczala. W chwili obecnej wymienione wszystko oprócz parownika i przewodów. Reszta nowa, uklad wypłukany. Teraz to wszystko działa jak należy.

Opublikowano

U mnie jak u kolegi wyżej - wina sprężarki. Denso posiadają podobno właśnie taką wadę.