protoss Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 Cześć Forumowicze Od pewnego czasu zastanawiam się jak prawidłowo użytkować skrzynie biegów w mojej Audiczce Słyszałem od niektórych znajomych którzy mają jakieś pojęcie na temat mechaniki samochodowej, że w automatach jak się długo stoi na czerwonym świetle, to lepiej zmienić bieg z D na N ponieważ jak jest na D i trzymamy pedał hamulca to wtedy jest taki efekt jak byśmy w manualu cały czas trzymali sprzęgło i hamulec, przez co sprzęgło się szybciej zużywa. Co o tym sądzicie? Czy to jest dobra praktyka czy to raczej legenda?
pila24 Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) D i hamulec. Najwyższe ciśnienie oleju w skrzyni utrzymujesz wtedy,nic Ci się nie zatrze. N używasz jak auto się zepsuje i trzeba awaryjnie pchnąć bądź chwilę holować(ale tego lepiej tez unikac bo skrzynia długo nie wytrzyma). Edytowane 2 Października 2022 przez pila24
protoss Opublikowano 2 Października 2022 Autor Opublikowano 2 Października 2022 pila24 dzięki za opinie Pozdrawiam
M4R1O Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 3 godziny temu, protoss napisał: Cześć Forumowicze Od pewnego czasu zastanawiam się jak prawidłowo użytkować skrzynie biegów w mojej Audiczce Słyszałem od niektórych znajomych którzy mają jakieś pojęcie na temat mechaniki samochodowej, że w automatach jak się długo stoi na czerwonym świetle, to lepiej zmienić bieg z D na N ponieważ jak jest na D i trzymamy pedał hamulca to wtedy jest taki efekt jak byśmy w manualu cały czas trzymali sprzęgło i hamulec, przez co sprzęgło się szybciej zużywa. Co o tym sądzicie? Czy to jest dobra praktyka czy to raczej legenda? Jeśli stoisz na światłach i czujesz wibracje całego auta możesz diagnostycznie wrzucić N. Jeśli ustaną to dwumasa kończy żywot Poza tym w trakcie jazdy tylko D, bez kombinowania z N/P na światłach.
protoss Opublikowano 2 Października 2022 Autor Opublikowano 2 Października 2022 M4R1O podziękował również
Dev Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Ja zawsze wrzucam na N albo P podczas postoju Edytowane 2 Października 2022 przez Dev
protoss Opublikowano 3 Października 2022 Autor Opublikowano 3 Października 2022 Dev stojąc np na czerwonym świetle? Jeśli tak to mamy już podzielone zdania Dwóch Kolegów za D a jeden za N ja wcześniej też wrzucałem na N dlatego wywołałem tą dyskusje Kto się jeszcze podzieli swoją opinią?
pila24 Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 https://devil-cars.pl/blog/jak-jezdzic-automatem
Dev Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 4 godziny temu, protoss napisał: Dev stojąc np na czerwonym świetle? jo
pelonek1 Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 (edytowane) 4 godziny temu, protoss napisał: Kto się jeszcze podzieli swoją opinią? Mam tipa i jak włączę D albo S to wyłączam dopiero jak wysiadam z auta. Edytowane 3 Października 2022 przez pelonek1
wuPiotrek Opublikowano 12 Października 2022 Opublikowano 12 Października 2022 A ja w stronicu jak włączę D to przełącza mi się na parking automatycznie przy gaszeniu silnika po zaparkowaniu i zaciąga ręczny, nigdy nie przełączyłem ręcznie na parking ani nie wrzuciłem na neutral i uważam to za poprawne używanie skrzyni. Chociaż kiedyś zastanawiałem się nad tym czy przypadkiem skrzynia nie 'pali sprzęgła' na postoju na D, a sprzęgło jest przecież tarczowe. Uznałem że na pewno ktoś to przewidział i tak nie jest - mogę się mylić.
Rekomendowane odpowiedzi