Jump to content
IGNORED

S-Tronic 2.0 TDI automat - postój na światłach przy biegu N - zalecane czy nie?

protoss

Recommended Posts

Cześć Forumowicze :)

Od pewnego czasu zastanawiam się jak prawidłowo użytkować skrzynie biegów w mojej Audiczce :) Słyszałem od niektórych znajomych którzy mają  jakieś pojęcie na temat mechaniki samochodowej, że w automatach jak się długo stoi na czerwonym świetle, to lepiej zmienić bieg z D na N ponieważ jak jest na D i trzymamy pedał hamulca to wtedy jest taki efekt jak byśmy w manualu cały czas trzymali sprzęgło i hamulec, przez co sprzęgło się szybciej zużywa. Co o tym sądzicie? Czy to jest dobra praktyka czy to raczej legenda? 

D i hamulec. Najwyższe ciśnienie oleju w skrzyni utrzymujesz wtedy,nic Ci się nie zatrze. N używasz jak auto się zepsuje i trzeba awaryjnie pchnąć bądź chwilę holować(ale tego lepiej tez unikac bo skrzynia długo nie wytrzyma).

Edited by pila24

pila24 dzięki za opinie :)

Pozdrawiam :)

3 godziny temu, protoss napisał:

Cześć Forumowicze :)

Od pewnego czasu zastanawiam się jak prawidłowo użytkować skrzynie biegów w mojej Audiczce :) Słyszałem od niektórych znajomych którzy mają  jakieś pojęcie na temat mechaniki samochodowej, że w automatach jak się długo stoi na czerwonym świetle, to lepiej zmienić bieg z D na N ponieważ jak jest na D i trzymamy pedał hamulca to wtedy jest taki efekt jak byśmy w manualu cały czas trzymali sprzęgło i hamulec, przez co sprzęgło się szybciej zużywa. Co o tym sądzicie? Czy to jest dobra praktyka czy to raczej legenda? 

Jeśli stoisz na światłach i czujesz wibracje całego auta możesz diagnostycznie wrzucić N. Jeśli ustaną to dwumasa kończy żywot :P Poza tym w trakcie jazdy tylko D, bez kombinowania z N/P na światłach.

M4R1O podziękował również :)

Ja zawsze wrzucam na N albo P podczas postoju

Edited by Dev

Dev stojąc np na czerwonym świetle? 

Jeśli tak to mamy już podzielone zdania :) Dwóch Kolegów za D a jeden za N ja wcześniej też wrzucałem na N dlatego wywołałem tą dyskusje :) Kto się jeszcze podzieli swoją opinią? :)

4 godziny temu, protoss napisał:

Dev stojąc np na czerwonym świetle? 

jo

4 godziny temu, protoss napisał:

Kto się jeszcze podzieli swoją opinią? :)

Mam tipa i jak włączę D albo S to wyłączam dopiero jak wysiadam z auta.

Edited by pelonek1

A ja w stronicu jak włączę D to przełącza mi się na parking automatycznie przy gaszeniu silnika po zaparkowaniu i zaciąga ręczny, nigdy nie przełączyłem ręcznie na parking ani nie wrzuciłem na neutral i uważam to za poprawne używanie skrzyni. Chociaż kiedyś zastanawiałem się nad tym czy przypadkiem skrzynia nie 'pali sprzęgła' na postoju na D, a sprzęgło jest przecież tarczowe. Uznałem że na pewno ktoś to przewidział i tak nie jest - mogę się mylić.