Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nagły pobór oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak, zakupiłem w lutym audiczke a4 b7 1.8t bfb od razu wymieniłem olej i zrobiłem autkiem około 7 tyś km i no oleju ubyło może ze 200-300 ml, na bieżąco monitoruje stan oleju i ostatnio zrobiłem autem może z 200 km od sprawdzenia stanu i patrzę a tutaj ledwo oleju na minimum. Z czego mógł się wziąć taki nagły pobór oleju? Ma ktoś jakiś pomysł? Dodam tylko że w aucie ostatnio czuć olej w kabinie ale wjechałem autem na najazdy i nigdzie wycieków nie widać. 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc 

Opublikowano
34 minuty temu, Radkomir 43 napisał:

A więc tak, zakupiłem w lutym audiczke a4 b7 1.8t bfb od razu wymieniłem olej i zrobiłem autkiem około 7 tyś km i no oleju ubyło może ze 200-300 ml, na bieżąco monitoruje stan oleju i ostatnio zrobiłem autem może z 200 km od sprawdzenia stanu i patrzę a tutaj ledwo oleju na minimum. Z czego mógł się wziąć taki nagły pobór oleju? Ma ktoś jakiś pomysł? Dodam tylko że w aucie ostatnio czuć olej w kabinie ale wjechałem autem na najazdy i nigdzie wycieków nie widać. 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc 

Skoro nie ma widocznych wycieków na zewnątrz to pozostają 3 możliwości:

- spala olej

- turbina

- pcha olej w układ chłodzenia

Opublikowano

Cieknie spod pokrywy rozrządu i spala się na katalizatorze, dlatego wycieków nie widać i czuć palonym olejem.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.10.2022 o 09:49, Muskel1 napisał:

Skoro nie ma widocznych wycieków na zewnątrz to pozostają 3 możliwości:

- spala olej

- turbina

- pcha olej w układ chłodzenia

jedyna możliwość to co by turbina spalała olej ale wtedy przy takiej ilości jakiś dymek powinien być a nawet z wydechu nie czuć ani trochę oleju i chyba turbo tak nagle by nie zaczęło pobierać a układ chłodzenia sprawdzany wraz pod względem tego zabarwiania odnośnie spalin , no i nigdzie żadnego osadu nie ma

Opublikowano
  • Autor

to wydaje się najbardziej prawdopodobne ale czy to aż tak ilość by mogła być( gdzieś około 400-500 ml na około 300 km)

Opublikowano

Tak jak pelonek pisze najczęściej jak czuć olej w kabinie to właśnie spod pokrywy cienkie na katalizator. Raczej mało prawdopodobne żeby aż tyle go ciekło ale różnie bywa. 

Opublikowano
  • Autor

Jutro miałem zaprowadzić auto do mechanika , a dziś jadąc do sklepu zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju to też od razu się zatrzymałem i jak spojrzałem pod auto cały silnik mokry od spodu , ciężko powiedzieć którędy olej wyciekł bo jest tak zawalony olejem , silnik się kręci i odpala więc to chyba nie żadna część z bloku czy ktoś miał podobną sytuację ? 

Opublikowano

Mogło wywalić uszczelnienie chlodniczki oleju. Możemy się dalej bawic w zgadywanki ale to nic nie wnosi do tematu. Auto na podnosnik i weryfikacja skąd leci. 

Jezdzij tak dalej to zaraz nie wrocisz z tego sklepu :P

Opublikowano
  • Autor

Od razu auto na hol wziąłem i nie chodzi mi zgadywanki ale sam mechanikiem nie jestem , a się zapytałem by chociaż mieć kierunek od czego zacząć sprawdzać ten wyciek , bo auto jutro dopiero mogę zaprowadzić do mechanika , a z mechanikami różnie jest , lubią czasem coś powiedzieć lub wcisnąć co się mija z rzeczywistością