Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

CRTC CRTD CWSB - w czym problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki sam temat założyłem na forum A6, gdyż nie wiem jeszcze co kupię, ale jestem ciekawy opinii właścicieli A6 jak i A4 gdyż oba modele mam na celowniku.

Od długiego czasu podoba mi się Audi A6 C7 (głównie po liftingu) oraz Audi A4 B9. Oba są w moim realnym zasięgu finansowym.

Widziałem, że jest nota techniczna na silniki CRTC, CRTD. Mają jakąś wadę wałka rozrządu rzekomo. Oglądałem dwie A4 w mojej okolicy i jedną A6 C7 (jakiś czas temu). A4 miało silnik 218ps.
W każdym z tych trzech silników, było słychać pukający wałek, w tej 218ps najmniej.

W jednej z A6, właściciel mówił że podniósł w sofcie ciśnienie oleju.

Przeszukałem internet i powiem wprost, nie znalazłem za dużo przypadków uszkodzonych w.w silników.
Owszem zdarzają się zatarte - tak jak każde inne, ale tutaj niby pomaga olej 5w30/5w40 zamiast 0w20 oraz modyfikacja softu zwiększająca ciśnienie pompy oleju.
A co z tym wałkiem wydechowym? Na niemieckim forum ktoś zrobił 60 tys km z pukającym wałkiem. I co dalej?
Przecież to jest niesłyszalne z odległości pół metra, a przy zamkniętej masce już w ogóle (chyba że to nie było to - co słyszałem).

Mam na oku dwa auta - jedno A6 C7 i drugie A4 B9 - A6 ma CRTC bodajże, A4 ma CSWB - to same, zdławione softem.
I pytanie - czy jest czego się bać?
Nie chce 2.0TDI bo jest za słaby, no i co V6 to V6 - dźwięk - jeśli można o tym mówić w przypadku diesla, to tak czy inaczej w V6 będzie lepszy niż w R4.
2.0TDI ma bardzo dużo wątków związanych z awaryjnością - są to róźne rzeczy, może wynika też z tego że jest ich więcej?

Więc pytanie, jakie skutki mogą być jazdy z pukającym wałkiem wydechowym,
Jaka jest żywotność silnika ze zmodyfikowanym softem.
Planuje zakup auta z około 100 tys km.

Opublikowano

CSWB to nie jest obcięty softem CRTC. Są różnice w budowie tych silników. Zarówno CSWB jak i CRTC mają problemy ze stukającymi wałkami. 

Różnica między CSWB a CRTC w A4 B9 to montowana skrzynia biegów. W CSWB masz s-tronic i moment tego silnika ograniczono dlatego do 400 NM. W CRTC masz Tiptronic i moment obrotowy 600 i możesz spokojnie na 700-750 chipować, gdzie przy s-tronicu jest to problematyczne, gdyż skrzynia ta przy 700 Nm rozsypie się na kawałki. 

Opublikowano
  • Autor

Co może spowodować jazda na stukającym wałku? Jak czytałem na niemieckim forum, są ludzie, którzy tak jeżdzą długo. Inna część ludzi, którzy nie czytają for takich jak to - nawet nie wiedzą o problemie i mają 200-250tkm przebiegu?

Opublikowano

Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem, robi dużo 3.0 tdi, stwierdził że jeśli Ci to przeszkadza i masz za dużo kasy to możesz wymienić. Poza stukami nic się tam nie może stać, nic się tam nie urwie nie ukręci/zatrze. 

Opublikowano

Zbyt duży luz może doprowadzić do zniszczenia koła zębatego. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.11.2022 o 13:44, Muskel1 napisał(a):

Zbyt duży luz może doprowadzić do zniszczenia koła zębatego. 

jest jakiś 3.0 tdi bezproblemowy po 2016 roku? poprawiony rozrząd czy stukające wałki ?

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

EA897evo2 i EA897evo3 mają podobno mniej problemów z wałkami ale rozrząd zawsze będzie stanowił problem, bo łańcuchy mają to do siebie, że z czasem pojawiają się na nich luzy, poprzez co łańcuch staje się  dłuższy. 

Edytowane przez Muskel1