Opublikowano 2 Stycznia 20233 l Witam. Mam dziwną sytuację ze swoją Audi A4 2.0tdi 2006r. Opiszę co mi się dzieję i mam nadzieję, że ktoś bd w stanie mi pomóc. A mianowicie autko jeździło bez najmniejszych zarzutów. Jednak w sylwestra wybrałem się na narty i w tamtą stronę było wszystko ok. Problem się zaczął gdy wracałem, nagle zaczęły mi wyskakiwać dwie kontrolki świec żarowych i kontroli trakcji wyskakiwały i gasły. Za trzecim razem wyskoczyły i auto zgasło. Od razu bez problemu odpalił i kawałek było wszystko ok aż dojechałem do miasteczka, w którym był próg zwalniający wjechałem na niego i auto zgasło bez żadnych błędów czy kontrolek, ale tak jak poprzedni odpaliłem i jechał dalej. Po chwili wjechałem na remontowaną drogę i znowu to samo zgasł bez powodu. Później już ok. 70km jechał bez problemu do domu. Gdy po raz kolejny wszedłem do auta i ruszyłem to na każdym zakręcie albo dziurce w drodze kontrolki te same znowu i gasł. Dzisiaj przejechałem 120km bez problemu. A gdy odwoziłem dzieciaka na zajęcia znowu prawie to samo. Prawie gdyż nie wyskakiwały kontrolki ale co jakiś czas tak jakby gasł, ale nie zdążył zgasnąć i się ocknął i jechał dalej, ale dzisiaj już mogła być prosta droga bez dziur i miał takie otchyly. Nie wiem w ogóle gdzie może leżeć problem. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Opublikowano 2 Stycznia 20233 l A pod maskę to zaglądał chociaż? Czy mamy szklaną kulę wyciągnąć i wróżyć? Coś się musiało poluzować, może jakiś zwierz zagościł i szkód narobił. Zrób pełny skan sterowników w vcds czy VAG-COM.
Opublikowano 2 Stycznia 20233 l 20 minut temu, mentos92 napisał(a): Nie wiem w ogóle gdzie może leżeć problem. My też nie. Twój opis, choćbyś nawet podał przejechane odcinki z dokładnością do jednego metra, w niczym nam nie pomoże. A mogłaby(tryb przypuszczający) na początek, informacja na temat błędów zarejestrowanych w sterowniku silnika, a najlepiej pełny autoscan ze wszystkich sterowników auta. Potem ewentualnie dane z logowania odpowiednich grup ster. silnika w chwili przed i w momencie występowania usterki.
Opublikowano 2 Stycznia 20233 l 3 minuty temu, Langista napisał(a): Czy mamy szklaną kulę wyciągnąć i wróżyć? Przydałby się... tylko gdzie kupić taką działającą...? Te od chińczyków jakoś nie chcą.
Opublikowano 2 Stycznia 20233 l Autor Zaglądałem po maskę, ale nie widzę nic nie pokojacego. Pierwsza myśl moja to klemy na Aku, ale są ok. Na wieczór sprawdzę vag i dam znać. Przepraszam najmocniej jak kogoś uraziłem, że tak zacząłem wątek, ale pomyślałem, że może akurat komuś od razu coś wpadnie.
Opublikowano 2 Stycznia 20233 l 10 minut temu, mentos92 napisał(a): ale pomyślałem, że może akurat komuś od razu coś wpadnie. Teraz auta sią troszku skomplikowane no może nie same auta a sterowanie poszczególnymi podzespołami i ich ilość. I po to jest właśnie diagnostyka by nie szukać po omacku a tym bardziej zdalnie bo powodów takiej samej usterki może być multum.
Opublikowano 3 Stycznia 20233 l Czujnik położenia walu. Posprawdzaj sobie najpierw kable i kostke a jak tam bedzie wszystko ok to wymiana. Po wszystkim pokasowac bledy i zobaczyc co zostanie. Edytowane 3 Stycznia 20233 l przez FishBB
Opublikowano 3 Stycznia 20233 l Autor Kostka znajduje się za zbiornikiem z płynem chłodniczym, tak? A wiesz może która to kostka bo są tam 3 obok siebie? Da się to wymienić w razie w bez ściągania niczego?
Opublikowano 3 Stycznia 20233 l Czujnik położenia wału trzeba robić przy wymianie sprzęgła, bo do wymiany trzeba dwumas zdemontować. Sprawdź najpierw czy się wtyczka nie odpięła, czasami ktoś tam graca, ręką zahaczy i bardzo łatwo ułamać tą wtyczkę. Jest przy łączeniu bloku silnika ze skrzynią biegów.
Opublikowano 3 Stycznia 20233 l Autor Ani nie strasz. Od wtyczki za zbiornikiem płynu chłodzącego po kablu dojde gdzie to jest?
Opublikowano 3 Stycznia 20233 l Te wtyczki nie są połączone, ta jest pod wybierakiem, lub w jego okolicy.