Opublikowano 4 Lutego 20233 l Autor Przy sobie mam tylko Vscana i musiał bym znać numery bloków. Chyba, że pamiętasz może na których numerach są światła-xenon? W VCDSie lepiej było by to widać.
Opublikowano 4 Lutego 20233 l W żadnych blokach. W głównym oknie w identyfikacji sterownika widać ale tym pewnie nie odczytasz.
Opublikowano 4 Lutego 20233 l Autor No jedyne informację o sterowniku Albo info z 55 Do VCDS będę miał dostęp dopiero w poniedziałek. Chyba, że jutro będę miał chwilę to dam znać co i jak.
Opublikowano 4 Lutego 20233 l Na podstawie informacji zawartej tu : Kodowanie modułu MCE w nadwoziu B6 0?xxx: Czujnik światła 0 – brak 1 – zainstalowany 0x?xx: Moduł haka 0 – brak 1 – zainstalowany 0xx?x: Reflektory 0 – Halogenowe 1 – Ksenonowe 0xxx?: Kraj 1 – Reszta Świata 2 – Kraje skandynawskie (automatyczne włączanie świateł po zapłonie) 3 – USA 4 – Canada wnioskować można, że MCE w Twoim aucie nie ma zaznaczonej opcji zainstalowanych lamp ksenonowych. Powinno być 00011. W MCE Twojego auta jest 00001. Myślę, że to jest właśnie rozwiązaniem problemu Edytowane 4 Lutego 20233 l przez Tomnik
Opublikowano 5 Lutego 20233 l Autor No właśnie? Jak to się stało, że się to przekodowało? ? Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że przez ponad tydzień stało auto bez akumulatora. Ale czy to możliwe? No nie wiem... Posiadam ten samochód już ponad 10lat i nie przypominam sobie żeby ktoś kiedykolwiek w nim coś kodował... Też pierwszy raz będę podejmować się tej czynności więc... może macie jakieś dobre rady dla "laika" w tym temacie? Zrobię to w ogóle VCDSem-light? ???
Opublikowano 5 Lutego 20233 l Autor @TomnikTak sobie o tym myślę i wychodzi na to, że spryskiwacze reflektorów też pewnie mi nie działają przez to, że nie są zakodowane xenony. Sprawa lusterka wstecznego fotochromowego, które również nie działa, pewnie będzie też leżała w braku kodowania. ?? Edytowane 5 Lutego 20233 l przez damiandp007
Opublikowano 6 Lutego 20233 l Autor Zmiana kodowania (Vscanem) i problem wydaje się już rozwiązany. ?? @Tomnik & @Muskel1Dzięki za naprowadzenie na "właściwe tory"???
Opublikowano 10 Lutego 20233 l Autor Problem z zaświecaniem się błędu spalonej żarówki i komunikatem Left Dipped Headlight w trakcie jazdy jednak pozostał. Po komunikacie (jeszcze w trakcie gdy świeciły) wysiadłem z samochodu i oba xenony świeciły normalnie. Po jakimś czasie sam zgasł i za jakiś czas znowu zaświecił się na jakieś 5sekund i znowu zgasł. ? Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny dalej? ?
Opublikowano 10 Lutego 20233 l Autor Eh.... Dobra, a jest jakiś prosty patent na sprawdzenie czy to na 100% przetwornica? (Poza zamianą miejscami lewą na prawą ) Tak żeby nie narobić więcej szkód niż pożytku... Jest to w ogóle naprawialne? Bo jedni piszą, że ich się nie naprawia inni wysyłają do serwisu... to w końcu jaka jest prawda? Szukać już nowej w zamienniku, oryginalnej czy używki? A może czekać, aż całkiem padnie bo w sumie da się z tym żyć tylko irytuje? człowieka...
Opublikowano 10 Lutego 20233 l 26 minut temu, damiandp007 napisał(a): jest jakiś prosty patent na sprawdzenie czy to na 100% przetwornica? (Poza zamianą miejscami lewą na prawą ) Nie ma. 26 minut temu, damiandp007 napisał(a): Jest to w ogóle naprawialne? Nie opłacalne, przetwornice niekosztuja dużo. Kup nowe bo używki to loteria.
Opublikowano 13 Lutego 20233 l Autor Wymontowałem dzisiaj tą przetwornicę, żeby sprawdzić jej numery i powiem Ci, że za tanie to one wcale nie są... Na alledrogo, nowe są tylko 4pinowe (moja jest na 6pinów) A zmieniać wtyczkę tak średnio mi się uśmiecha... (Przy okazji wtyki, potraktowałem kontakt sprayem i narazie przez 30km nic nie świrowała) Jak by miał ktoś taką na zbyciu po tańszej cenie to kontakt na PW. ? Pozdrawiam.
Opublikowano 18 Lutego 20233 l to są przetwornice valeo d2s. występowały tylko w b5 i b6 pierwszym roku produkcji. j zastąpiono je valeo d1s . d2s ma wbudowany zapłonnik w przetwornicy d1s jest bez zapłonnika bo zapłonnik jest w palniku d1s z przetwornica d1s można zastosować palnik d2s ale potrzebny jest zewnętrzy zapłonnik.