Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 - Right / Left Dipped Headlight

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Przy sobie mam tylko Vscana i musiał bym znać numery bloków. Chyba, że pamiętasz może na których numerach są światła-xenon? W VCDSie lepiej było by to widać.

20230204_120333.jpg

20230204_120640.jpg

20230204_120714.jpg

Opublikowano

W żadnych blokach. W głównym oknie w identyfikacji sterownika widać ale tym pewnie nie odczytasz. 

Opublikowano
  • Autor

No jedyne informację o sterowniku

20230204_134234.thumb.jpg.6bccc162b2f9762d2bdafdb0650fc814.jpg

Albo info z 55

20230204_132816.thumb.jpg.6b0de155db89c6f23b54b07e69bd5841.jpg

Do VCDS będę miał dostęp dopiero w poniedziałek. Chyba, że jutro będę miał chwilę to dam znać co i jak.

Opublikowano

Na podstawie informacji zawartej tu :

Kodowanie modułu MCE w nadwoziu B6

0?xxx: Czujnik światła
0 – brak
1 – zainstalowany

0x?xx: Moduł haka
0 – brak
1 – zainstalowany

0xx?x: Reflektory
0 – Halogenowe
1 – Ksenonowe

0xxx?: Kraj
1 – Reszta Świata
2 – Kraje skandynawskie (automatyczne włączanie świateł po zapłonie)
3 – USA
4 – Canada

wnioskować można, że MCE w Twoim aucie nie ma zaznaczonej opcji zainstalowanych lamp ksenonowych. Powinno być 00011.

W MCE Twojego auta jest 00001.

Myślę, że to jest właśnie rozwiązaniem problemu  :cool1:

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano

Pytanie tylko, kto przekodował? Samo się nie przestawiło:whistling:

Opublikowano
  • Autor

No właśnie? Jak to się stało, że się to przekodowało? ? Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że przez ponad tydzień stało auto bez akumulatora. Ale czy to możliwe? No nie wiem... Posiadam ten samochód już ponad 10lat i nie przypominam sobie żeby ktoś kiedykolwiek w nim coś kodował... 

Też pierwszy raz będę podejmować się tej czynności więc... może macie jakieś dobre rady dla "laika" w tym temacie? Zrobię to w ogóle VCDSem-light? ???

Opublikowano
  • Autor

@TomnikTak sobie o tym myślę i wychodzi na to, że spryskiwacze reflektorów też pewnie mi nie działają przez to, że nie są zakodowane xenony. Sprawa lusterka wstecznego fotochromowego, które również  nie działa, pewnie będzie też leżała w braku kodowania. ??

Edytowane przez damiandp007

Opublikowano
  • Autor

20230206_081007.thumb.jpg.dae3db95438bd9e20aa7fc2077b1d67f.jpgZmiana kodowania (Vscanem) i problem wydaje się już rozwiązany. ??

@Tomnik & @Muskel1Dzięki za naprowadzenie na "właściwe tory"???

20230206_081045.thumb.jpg.f5c0615ee5921171f5322efe1e676ccc.jpg

Opublikowano
  • Autor

Problem z zaświecaniem się błędu spalonej żarówki i komunikatem Left Dipped Headlight w trakcie jazdy jednak pozostał. Po komunikacie (jeszcze w trakcie gdy świeciły) wysiadłem z samochodu i oba xenony świeciły normalnie. Po jakimś czasie sam zgasł i za jakiś czas znowu zaświecił się na jakieś 5sekund i znowu zgasł. ? Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny dalej? ?  

Opublikowano

Jak już wyżej pisałem, przetwornice.

Opublikowano
  • Autor

Eh.... :wallbash: Dobra, a jest jakiś prosty patent na sprawdzenie czy to na 100%  przetwornica? (Poza zamianą miejscami lewą na prawą ) Tak żeby nie narobić więcej szkód niż pożytku... Jest to w ogóle naprawialne? Bo jedni piszą, że ich się nie naprawia inni wysyłają do serwisu... to w końcu jaka jest prawda? Szukać już nowej w zamienniku, oryginalnej czy używki? A może czekać, aż całkiem padnie bo w sumie da się z tym żyć tylko irytuje? człowieka...

Opublikowano
26 minut temu, damiandp007 napisał(a):

jest jakiś prosty patent na sprawdzenie czy to na 100%  przetwornica? (Poza zamianą miejscami lewą na prawą )

Nie ma.

26 minut temu, damiandp007 napisał(a):

Jest to w ogóle naprawialne?

Nie opłacalne, przetwornice niekosztuja dużo. Kup nowe bo używki to loteria.

Opublikowano
  • Autor

Wymontowałem dzisiaj tą przetwornicę, żeby sprawdzić jej numery i powiem Ci, że za tanie to one wcale nie są...:eusathink: Na alledrogo, nowe są tylko 4pinowe (moja jest na 6pinów) A zmieniać wtyczkę tak średnio mi się uśmiecha... (Przy okazji wtyki, potraktowałem kontakt sprayem i narazie przez 30km nic nie świrowała)

20230213_085344.thumb.jpg.85b7c3f6dbe9b5ce5c03123f37da9753.jpg

Jak by miał ktoś taką na zbyciu po tańszej cenie to kontakt na PW. ? Pozdrawiam.

Opublikowano

to są przetwornice valeo d2s.  występowały tylko w b5 i b6 pierwszym roku produkcji. j zastąpiono je valeo d1s . 

d2s ma wbudowany zapłonnik w przetwornicy 

d1s jest bez zapłonnika bo zapłonnik jest w palniku d1s 

z przetwornica d1s można zastosować palnik d2s ale potrzebny jest zewnętrzy zapłonnik.