Piotrula22 Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Witam, mam taki problem od dwóch dni zaczęła zapalać mi się kontrolka ciśnienia oleju Ale poziom oleju jest w normie. Silnik to 1,6 z LPG. Dodam że po wymianie oleju silnik spalił mi olej do minimum dolałem tak aby był w normie i od tamtej pory przejechałem nim około 2500 km i nic oleju nie bierze tylko właśnie ta migająca kontrolka się pojawia. Nie wiem co to może być za przyczyna jak ktoś miał podobny problem i go naprawił to dajcie znać.
Langista Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Jaki olej zalany? Wyświetla się kontrolka z ciśnieniem oleju, czyli ta: Czy o zbyt niskim poziomie oleju, czyli ta: W tym pierwszym przypadku, najlepiej podpiąć się manometrem w miejscu czujnika ciśnienia oleju i na 100% upewnić się, czy to faktycznie wina niskiego ciśnienia, czy czujnik wadliwy. W drugim przypadku trzeba wymienić czujnik poziomu oleju w misce lub przejrzeć jego wiązkę, bo może być uszkodzona.
Piotrula22 Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Opublikowano 10 Marca 2023 Czujnik poziomu oleju mam wymieniony. Pojawia się migająca kontrolka ciśnienia oleju (czerwona). Wlany jest olej 10W40 Mobil Półsyntetyk
Langista Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Jakiego koloru już masz olej po tych ok. 3000km?
Piotrula22 Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Opublikowano 11 Marca 2023 Kolor jest normalny jak sprawdzałem na bagnecie, zbliżony do takiego świeżego oleju
przem8 Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Brak ciśnienia oleju, uszkodzone zegary albo czujnik ciśnienia oleju do wymiany. Co tu więcej filozofować?
Piotrula22 Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Opublikowano 11 Marca 2023 Tylko co mnie bardzo zastanawia to to że kontrolka nie pali mi się cały czas tylko w losowych momentach. Po pierwszym zapaleniu się kontrolki przyjechałem może 40 km i nic się nie działo. A teraz kontrolka zapala się w losowych momentach. Więc na moje może głupie logiczne myślenie jeśli nie byłoby ciśnienia oleju w silniku to powinna kontrolka cały czas się palić a nie na jej własne widzi mi się.
Rob@k Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Może tak być, ale dla świętego spokoju lepiej zmierzyć ciśnienie.
Piotrula22 Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Opublikowano 12 Marca 2023 W ogóle co mnie zastanawia to to że zaobserwowałem że jak jadę na piątym biegu 70 km na godzinę i przy nagrzanym silniku pojawia się ta ikonka ale jak przyśpieszę do minimum 80 na godzinę ona znika i się więcej już nie pojawia.
Pieterb Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 A czy to czasem nie od obrotów zależy a nie od prędkości? bo moim zdaniem prędkość nie ma tu znaczenia.
Piotrula22 Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Opublikowano 12 Marca 2023 Tzn bardziej mi chodziło o obroty, poniżej 2000obr/min pojawia się a powyżej gaśnie
Pieterb Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 5 godzin temu, Piotrula22 napisał(a): Tzn bardziej mi chodziło o obroty, poniżej 2000obr/min pojawia się a powyżej gaśnie no i tak trzeba było pisać od razu a nie że losowo
Langista Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 Nie podepniesz manometru to sie nie dowiesz, aczkolwiek te czujniki rzadko padają, co sugerowało by przytkany nagarem któryś kanał olejowy, zatkany smok olejowy lub padającą pompę olejową.
Piotrula22 Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Opublikowano 14 Marca 2023 Zaprowadziłem samochód do mechanika i mechanik stwierdził uszkodzony czujnik ciśnienia oleju no i też spod niego się lało
Pan smith Opublikowano 13 Listopada 2023 Opublikowano 13 Listopada 2023 Ja to samo miałem wadliwy był czujnik ciśnienia oleju.Tylko orginalny volkswagen audi .Bo jak miałem zamienił to problem pojawiał się cały czas
Rekomendowane odpowiedzi