Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka lamp tył z USA na EU w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a):

Tylko hot air, grzejesz płytkę od drugiej strony. Diody nie lubią gorąca i łatwo je stopić...

okej, do tego jakiś topnik czy specjalne środki?

Opublikowano

Jak najbardziej topnik trzeba mieć, dobrze zmienić cynę na ołowiową, ale do tego trzeba mieć dobry sprzęt bo płytka bardzo mocno absorbuje i rozprasza ciepło. Jak nie masz mocnej kolby to zostaw to co jest i też da radę. Pilnuj żeby nie pozostawały zimne luty. Warto mieć zasilacz warsztatowy żeby po lutowaniu sprawdzić czy wszystko świeci, bo zrobisz zimny lut i całość przestanie swiecić. (Tak przynajmniej miałem w lampach z A5, ale one są inne w budowie od A4.)

Opublikowano

Okej, czyli podgrzewam od tyłu hotairem, ściągam diodę, używam topnika, przykładam diodę i następnie znowu od tyłu hotairem?

Opublikowano (edytowane)

Jak nie miałeś do czynienia wcześniej z lutowanie a tym bardziej z hotem, to może być kiepsko. Topnika używa się już na etapie wylutu starej diody, obniża temp topnienia lutu itp...

Pooglądaj jakieś filmiki na yt jak się za to zabrać i najlepiej potestuj na czymś zanim zepsujesz lampę. 

Pamiętaj o polaryzacji diody i zaopatrz się w dobry uchwyt tzw. 3 rękę do trzymania płytki w poziomie abyś miał miejsce od spodu grzać, a od góry spokojnie podmieniać diody.

PS.

Ogólnie grzebanie w tych lampach to masochizm ale jak masz zacięcie i chcesz spróbować to wszystko jest dla ludzi :) ja zrobiłem komplet do A5 i już więcej nie ruszę, bo ich rozklejanie/rozcinanie, aby wyszła estetycznie to jest kosmos. Rozcinałem dokładnie na łączeniu klosza z obudową a nie jak wszyscy gdzieś w środku obudowy.

jak coś to mam diody takie jak do A4 pomarańczowe bo niestety w A5 są innego typu.

Edytowane przez MaTeo85