Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka lamp tył z USA na EU w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a):

Tylko hot air, grzejesz płytkę od drugiej strony. Diody nie lubią gorąca i łatwo je stopić...

okej, do tego jakiś topnik czy specjalne środki?

Opublikowano

Jak najbardziej topnik trzeba mieć, dobrze zmienić cynę na ołowiową, ale do tego trzeba mieć dobry sprzęt bo płytka bardzo mocno absorbuje i rozprasza ciepło. Jak nie masz mocnej kolby to zostaw to co jest i też da radę. Pilnuj żeby nie pozostawały zimne luty. Warto mieć zasilacz warsztatowy żeby po lutowaniu sprawdzić czy wszystko świeci, bo zrobisz zimny lut i całość przestanie swiecić. (Tak przynajmniej miałem w lampach z A5, ale one są inne w budowie od A4.)

Opublikowano

Okej, czyli podgrzewam od tyłu hotairem, ściągam diodę, używam topnika, przykładam diodę i następnie znowu od tyłu hotairem?

Opublikowano (edytowane)

Jak nie miałeś do czynienia wcześniej z lutowanie a tym bardziej z hotem, to może być kiepsko. Topnika używa się już na etapie wylutu starej diody, obniża temp topnienia lutu itp...

Pooglądaj jakieś filmiki na yt jak się za to zabrać i najlepiej potestuj na czymś zanim zepsujesz lampę. 

Pamiętaj o polaryzacji diody i zaopatrz się w dobry uchwyt tzw. 3 rękę do trzymania płytki w poziomie abyś miał miejsce od spodu grzać, a od góry spokojnie podmieniać diody.

PS.

Ogólnie grzebanie w tych lampach to masochizm ale jak masz zacięcie i chcesz spróbować to wszystko jest dla ludzi :) ja zrobiłem komplet do A5 i już więcej nie ruszę, bo ich rozklejanie/rozcinanie, aby wyszła estetycznie to jest kosmos. Rozcinałem dokładnie na łączeniu klosza z obudową a nie jak wszyscy gdzieś w środku obudowy.

jak coś to mam diody takie jak do A4 pomarańczowe bo niestety w A5 są innego typu.

Edytowane przez MaTeo85
Opublikowano

Witam, podłączę się bo mam jedno szybkie pytanie. Sprowadzam A4 B9 z 2017r sedan z kanady, z tyłu ma ledowe lampy. Przeciwmgielne już ma bo na przełączniku widać ale pytanie mam odnośnie kierunkowskazów. Widziałem wpis, z którego wynika, że przy ledowych lampach często bywa tak, że mogą już być fabrycznie pomarańczowe kierunkowskazy. Może ktoś bardziej zaznajomiony z tematem to potwierdzić lub zdementować? 

Opublikowano
3 godziny temu, konradb9 napisał(a):

Witam, podłączę się bo mam jedno szybkie pytanie. Sprowadzam A4 B9 z 2017r sedan z kanady, z tyłu ma ledowe lampy. Przeciwmgielne już ma bo na przełączniku widać ale pytanie mam odnośnie kierunkowskazów. Widziałem wpis, z którego wynika, że przy ledowych lampach często bywa tak, że mogą już być fabrycznie pomarańczowe kierunkowskazy. Może ktoś bardziej zaznajomiony z tematem to potwierdzić lub zdementować? 

Witaj wydaje mi sie że na 99% będą niestety czerwone kierunki ale na 1% zawsze może byc jakiś wyjątek 

Opublikowano
13 godzin temu, konradb9 napisał(a):

na pewno masz 2 przyciski do przeciwmgielnych na przełączniku?

Opublikowano (edytowane)

Z kanady miałem auto A5 z 2018 roku i były kierunki pomarańczowe. Kanada to tzw Europa w Stanach. Więc na 99% masz tam auto w pełni przystosowane pod tym względem do naszych dróg. Licznik również będzie w km/h. Aczkolwiek jeśli masz tam VC to już nie problem przekodować. Natomiast jeśli chodzi o przyciski od przeciwmgłowych świateł to nawet poza kanadą np w Audi A6/A7/A8 występują fabrycznie światła przeciwmgłowe i zmienia się tylko kierunkowskazy. 

Edytowane przez minimum93
Opublikowano

miałem kilka aut z Kanady i wszystkie miały czerwone kierunki

Opublikowano (edytowane)

Ale mówimy o Audi czy o ''autach'' ? Typowo Amerykańskie jak Dodge osobiście widziałem dwie sztuki kierunki  czerwone , jeden z pomarańczowymi natomiast nie wiem czy nie było dłubane*. Z audi się nie spotkałem . Mowa o rocznikach po 18 roku gdyż starszych nie ciągałem . Oczywiście nie neguję że w audi będzie na 100% dlatego napisałem 99 :) To wynik moich doświadczeń z tamtych regionów. Być może jak kolega twierdzi że ma włącznik przeciwmgłowego to wskazywać by mogło że jednak ma wersję ''Europejską'' z Kanady 

Opublikowano (edytowane)

Tylko i wyłącznie AUDI, raz Golfa GTI i też trzeba było wszystko ogarniać 

Teraz mam S4 2019 z Kanady i zmiana lamp była tylnych na EU i dołożenie włącznika z przeciwmgielnymi na tył

Edytowane przez marcin_o23
Opublikowano (edytowane)

No to osobiście mam inne doświadczenie, a z którego roku auta? Może tu będzie jakaś wskazówka. Licznik był tez w milach ?

Opublikowano

Nie gdybałbym tylko sprawdził co siedzi w aucie po kodach PR. Będzie czarno na białym.

Opublikowano

Będzie wszystko jasne. Pytam bardziej pod kątem zaciekawienia gdyż byłem przekonany że marki ''europejskie'' mają tam pomarańczowe kierunki i z takmi sam się spotykałem . Jak widać człowiek uczy się całe życie :) I dzięki za informacje @marcin_o23

Opublikowano (edytowane)

jak wspomniałem S4 2019, VC licznik ustawiony na km bo to w sumie tam standard, miałem 2 A3 8V z 2019 roku, liczniki w km ale lampy czerwone kierunki, Golf 7 2015 licznik w km a lampy z czerwonymi kierunkami

dawno temu słyszałem, że w Kandzie mają pomarańczowe kierunki ale nie spotkałem się osobiście, mam znajomych co ciągną sporo z Kandy i każdy zgłasza się do mnie po lampy

Edytowane przez marcin_o23
Opublikowano

4-5 sztuk jedynie z Kanady mieliśmy i to tylko Audi. Tym bardziej jestem zaskoczony :)  Natomiast nie jest to jakaś duża ilość aut którą miałem okazje ''dotykać'' Kolega się dowie jak przypłynie już auto :D No i już wie do kogo się zgłosić z lampami :)

Opublikowano

tu bardziej jest tendencja do cięcia i lutowania co dla mnie jest nie do przyjęcia ;)

Opublikowano

audi q5 2018 - kierunki mialo czerwone, ale przycisk od przeciwmgielnych byl.

Opublikowano

bo w Q5 przeciwmgielne masz w dolnych lampkach i ogólnie występują tam normalnie seryjnie

Opublikowano
8 godzin temu, marcin_o23 napisał(a):

na pewno masz 2 przyciski do przeciwmgielnych na przełączniku?

Przesyłam zdjęcie przełącznika

476653158_553472741188343_2865663634943873667_n.jpg