Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakich silników unikać w Audi A4 B9?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar kupić A4 B9 z lat 2017-2018 (może 2019) z silnikiem TDI 2.0 i mocą 150KM lub 190KM. Obecnie mam A4 B8 2.0 150KM z 2014r. i oznaczenie silnika CJCD i jestem mega zadowolony 220000km i.....nic. Jakich wersji unikać lub jakie bardzo polecacie?! Będę wdzięczny za podpowiedzi. Może w jakimś z tych roczników byłya jakaś wada wrodzona a w kolejnym roczniku to poprawili to też będę za takie info wdzięczny.

P.S.

Ze skrzyni Multitronic też jestem mega zadowolony. A jak to wygląda w S-tronic?!

Pozdrawiam.

Opublikowano

Bez różnica który tdi, jak trafisz to lepiej oczywiście mocniejszy, nigdzie na forum nie trafiłem informacji o wadach danego rodzaju 2.0 tdi w b9. Skrzynia będzie szarpać, tak działa stronic, początkowo możesz być zdziwiony po multitronic. Ale stronic to dobra i bezawaryjna w miarę skrzynia. 

Jak będziesz kupował to koniecznie lampy led, klima 3-strefy i warto chyba popatrzeć na wersje z virtual cockpit. Później będziesz żałował że kupiłeś egzemplarz bez któregoś z tych trzech.

Opublikowano
1 godzinę temu, wuPiotrek napisał(a):

Skrzynia będzie szarpać, tak działa stronic, początkowo możesz być zdziwiony po multitronic

ja mam 190km i jakos szarpania nie uswiadczam - s-tronic to bardzo plynna skrzynia, czasami miedzy 1 /2 lub 2/3 czuc delikatnie ze zmienil bieg, ale standardowo dziala bardzo szybko i ladnie - no z szybkoscia to na pewno bije multitronica. Z awaryjnoscia i dlugowiecznoscia sie nie wypowiadam, w kazdym razie mam 215k przebiegu i jest ok.

1 godzinę temu, wuPiotrek napisał(a):

Jak będziesz kupował to koniecznie lampy led, klima 3-strefy i warto chyba popatrzeć na wersje z virtual cockpit. Później będziesz żałował że kupiłeś egzemplarz bez któregoś z tych trzech.

Ja mam inne zdanie. Lamp led nie mam i zaluje troche - tu sie zgodze ze warto popatrzec aby byly - oczywiscie najlepiej matrix. Klima 3 strefowa - nie widze wiekszego sensu, to male gabarytowo w srodku auto wiec 1 strefowa w zupelnosci wystarcza, ale jak juz bedzie to oczywiscie lepiej.

Virtual cockpit - fajny ale jako bajer, standadrdowe liczniki z duzym wyswietlaczem posrodku wykonuja swoja robote bez problemu i ladnie sie prezentuja. Zamiast VC lub klimy 3 strefy zdecydowanie Head up - to jest swietna rzecz.

Oczywiscie zawsze polecam koniecznie ACC - to chyba najwazniejszy dodatek na jaki powinienes zwrocic uwage.

Opublikowano

Za kilka lat będzie dużo łatwiej sprzedać auto z VC niż bez. Jak masz klime 3 strefową to zupełnie inaczej wygląda z tym panelem deska rozdzielcza - nowocześniej - lepiej - ładniej, milej w środku.

Stronic - trzeba czekać wieczność zanim wbije wsteczny, reakcja na dodanie gazu jest też czasami wydłużona, potrafi szarpać przy wolnej jeździe (1-2-3 bieg). Nie mówię tu tylko o swoim egzemplarzu ale też np o jeździe nową a6 c8 40tdi i odczuciach innych z jazdy z tą skrzynią.

Opublikowano
50 minut temu, wuPiotrek napisał(a):

Za kilka lat będzie dużo łatwiej sprzedać auto z VC niż bez. Jak masz klime 3 strefową to zupełnie inaczej wygląda z tym panelem deska rozdzielcza - nowocześniej - lepiej - ładniej, milej w środku.

no ale oczywiscie ze sie zgadzam - napel 3 strefowy jest super :) VC tez jest ladne - uwazam tylko ze to nie jest cos na co na 1 miejscu zwrocic nalezy uwage - ale to oczywiscie subiektywne, Ty masz swoje zdanie a ja swoje ;)

51 minut temu, wuPiotrek napisał(a):

Stronic - trzeba czekać wieczność zanim wbije wsteczny, reakcja na dodanie gazu jest też czasami wydłużona

mam 2 auta z s-tronic. Potwierdzam to co piszesz tylko do quatro. w FWD dziala blyskawicznie zmiana na R i na D.

52 minuty temu, wuPiotrek napisał(a):

potrafi szarpać przy wolnej jeździe (1-2-3 bieg

no czasami faktycznie, ale to bardzo rzadko i nie jest uciazliwe. Natomiast caloksztalt pracy s-tronic oceniam na bdb- lub db+

Opublikowano
Godzinę temu, wuPiotrek napisał(a):

Stronic - trzeba czekać wieczność zanim wbije wsteczny

rozwiń temat, u mnie R działa tak samo jak D bez zwłoki

Opublikowano
Teraz, RALF76 napisał(a):

rozwiń temat, u mnie R działa tak samo jak D bez zwłoki

Jedziesz na R, zatrzymujesz sie i wlaczasz D - skrzynia w quattro (widze tez masz q5) potrzebuje sekundy na przelaczenie. W FWD (A4) jest 100x szybciej. Zreszta poczytaj, temat jest znany z ta opieszaloscia - na youtube poogladaj testy itp - prawie zawsze na to zwracaja uwage i narzekaja - no ale zeby byla jasnosc - tragedii nie ma - zreszta tez tak oceniaja, jednak wymaga to przyzwyczajenia bo jest zwłoka odczuwalna niestety...

Opublikowano

przełączanie między R a D chwilę trwa, szczególnie z D na R. Nie tylko u mnie tak jest. Przywykłem już do tego, byłem za to w lekkim szoku w innym aucie jak zaczęło mi jechać do tyłu jak tylko dotknąłem manetki. Ale tam skrzynia miała inne minusy. 

Generalnie to też oceniam stronic na DB+ i kupił bym kolejne auto z tą skrzynią. Miałem do czynienia z stronic w seryjnym b9, w swoim b9 po programie silnika i skrzyni oraz w c8. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Z multitronica też byłem zadowolony. To fajna skrzynia. Tam też była zwłoka przy przejściu z D na R oraz jak się zatrzymałeś i chciałeś od razu ruszyć ruszał ale wolno i potrzebował 1-2 sek zanim zatrybiła właściwie - było to dość niebezpieczne na krzyżówkach!!!! Ale jak się o tym pamiętało to było spoko. Oczywiście po zatrzymaniu i ruszeniu dopiero po 3 i więcej sek. trybiła normalnie.

Będę szukał czegoś w granicach 77.000 - 87.000.

Koniecznie Avant. Może być 4x4 ale niekoniecznie. Silnik raczej 190kM, oprócz podstawowego wyposażenia to elektryczna tylna klapa, składane lusterka, martwe pole (ale nie koniecznie),virtual cockpit, klima 3-strefowa, kamerka cofania też może być......

Zobaczymy co się trafi......

Szerokości życzę wszystkim forumowiczom.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Bierz pod uwagę że w tej cenie będą autka około 200k km przebiegu - z miejsca do wymiany rozrząd i olej w skrzyni w większości przypadków. Zobacz sobie ile to kosztuje żeby wliczyć w cenę auta. Elektryczną klapę polecam jest super w avancie, kamerke cofania łatwo dołożyć gdyby dany egzemplarz jej nie miał. Martwe pole to duży koszt przy doposażeniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jari1234567 napisał(a):

Zobaczymy co się trafi......

Nie zapominaj o aktywnym tempomacie.

Kamerka to sam możesz dołożyć jak kolega wcześniej wspomniał.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Troszkę było szukania ale znalazłem!!! A 4B9 2018r. 2.0TDI i 190kM 4x4 i większość tego co chciałem ma.

I tu mam pytanie o dojazdówkę bo nie posiada - ma zestaw naprawczy!!! Mam alusy z symbolem E 8.0Jx18H2 ET 31 i opony w rozmiarze 245/40 ZR 18. Jaka powinna być dojazdówka bo całkiem się na tym nie znam. Nie musi być 18" i nawet 17" byle pasowała!!!

Dzięki za pomoc.

P.S.

Jak sprawdzić jaka to jest wersja silnika?!

Poprzedni miałem CJCD

Przy czasie zmienię opis auta w moich danych.

Opublikowano
  • Autor

Opis auta zmieniony poza wersją silnika ?

Opublikowano

Gratulacje zakupu :thumbup1:

Kod silnika to DETA.

Koło zapasowe możesz tylko oryginalną dojazdówkę tam umieścić.

Oryginalna dojazdówka do B9 to numer części 8W0601027C.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki.

Czyli coś takiego:

Rozmiar: 125 70 R19

» Rozstaw śrub: 5x112

» Piasta otwór centrujący:66,6mm

A to oznaczenie ET31 na feldze którą mam do czego służy?!

P.S.

Wszystkie silniki w quattro 2.0 TDI 190kM 2018r mają taki sam kod silnika?!

Bo w B8 150kM te kody były różne!!! Ja miałem akurat CJCD

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kup dojazdówkę po numerze części, który Ci podałem. One wszystkie mają ten sam rozmiar i nie musisz szukać osobno felgi i opony.

9 minut temu, Jari1234567 napisał(a):

Wszystkie silniki w quattro 2.0 TDI 190kM 2018r mają taki sam kod silnika?

Tak, był tylko jeden 190 konny w tym roczniku i jest to DETA. 

Opublikowano
  • Autor

Oki Dzięki za pomoc. To już zamawiam bo niedługo -7dni-pierwsza dalsza podróż ? Dzięki za pomoc.

Opublikowano

:hi:

Opublikowano
12 godzin temu, Jari1234567 napisał(a):

Witam ponownie. Troszkę było szukania ale znalazłem!!! A 4B9 2018r. 2.0TDI i 190kM 4x4 i większość tego co chciałem ma.

Gratulacje :) Napisz co ciekawe masz z wyposazenia, mozesz tez zdjecie wrzucic :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.

Napiszę co ciekawego ma za paręnaście dni gdyż obecnie ganiam autkiem po wakacjach...było morze teraz góry ? Jak wrócę to z chęcią napiszę co i jak bo sam jeszcze nie miałem czasu ze spokojem usiąść i się nacieszyć (pobawić).

P.S.

Rozrząd i pompa była wymieniona jakieś 5000km temu - mam na to fakturę. Natomiast nie mam żadnej informacji co do wymiany oleju w skrzyni!!! I tu pytanko!!! Jest to 2018r 4x4 190kM S-tronic !!!! Jaki olej jest tam oryginalnie?! Ile go trzeba na wymianę statyczną?! A może lepiej dynamiczna?! Jak tak to ile ?! Są tam z tego co się dowiedziałem 3 filtry-w mechatronice! Jakie są numery tych filtrów-zestawu!!! Wymiana oleju tylko w mechatronice czy w mechanizmie (skrzyni) też?! Jak tak to jaki olej i ile go tam wchodzi!!

Możecie też podać jaki olej, ile go i jakie filtry do standardowej wymiany w silniku (olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr powietrza)!!!

Za podpowiedzi wielkie dzięki.

Udanych wakacji i do usłyszenia.......

Szerokości.